Szafran jak używać? Różne przepisy na dania z szafranem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szafran jak używać? Różne przepisy na dania z szafranem

11 maja 2020, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Szafran uchodzi za bardzo szlachetną i drogą przyprawę, która jest doceniania przez wielu koneserów na całym świecie. Czy wiecie czym jest szafran, gdzie jest uprawiany i jakie ma właściwości? Zobaczcie najważniejsze informacje na temat szafranu.

Co nieco o szafranie

Jest to przyprawa, która jeżeli chodzi o wagową cenę to jest najdroższa na świecie. Szafran znany jest od lat w Egipcie, Grecji czy Rzymie. Z początku był używany jako przyprawa do dań, jednak z czasem odkryto jego właściwości lecznicze. Szafran głównie działa przeciwbólowo oraz jako afrodyzjak. Z biegiem lat szafran był uprawiany wyłącznie na specjalnych terenach, które są bogate w wapień oraz próchnicę a obecnie już nie rośnie dziko. Głównie uprawy szafranu znajdują się w Turcji, Indiach, Hiszpanii czy Iranie a nawet Walencji.

Szafran charakteryzuje się jasnofioletowym kolorem oraz wyjątkowym kwiatem z trzema znamionami. Z szafranu są pobierane cienkie nitki o jasnoczerwonym kolorze ze złotym odcieniem. Kwiaty szafranu zrywane są ręcznie i to z samego rana, aby móc delikatnie i bez problemu wyciągnąć z nich znamiona. Następnie oddziela się czerwone słupki od tych otaczających je żółtych oraz białych.

Właściwości szafranu

Szafran powstrzymuje krwawienia, usprawnia krążenie a nawet działa uspokajająco. Doskonale wpływa na nasz układ nerwowy oraz wspomaga leczenie chorób serca. Ponad to ta cudowna roślina działa również przeciwbólowo, przeciwskurczowo czy wykrztuście, dzięki czemu stosuje się ją do leczenia przeziębień, migren, reumatyzmu, osp, astmy czy szkarlatyny. Szafran spodoba się również Paniom, ponieważ pomaga w uregulowaniu cyklu miesiączkowego. Również i Panowie powinni sięgać po szafran, ponieważ jest świetnym afrodyzjakiem i usprawnia potencję.

Kolejną właściwością szafranu jest wspomaganie trawienia i zwiększanie apetytu. Co ciekawe pomaga on również na leczenie niepłodności, depresji ( zwiększa stężenie serotoniny oraz dopaminy, czyli hormon szczęścia ) i wrzodów żołądka. Szafran zadba również o naszą cerę i pomoże nam pozbyć się trądziku czy worków pod oczami.Pomoże również maluchom przy ząbkowaniu oraz dorosłym przy bólach zębów.Jak widzicie szafran posiada szerokie zastosowanie i każdy znajdzie coś dla siebie.

Muffinki z gruszkami i szafranem

dodał: dusiowa
Co kupić?
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka szafranu
  • szklanka mleka
  • jajko
  • pół szklanki oleju
  • 4 gruszki

Przygotowanie:

Składniki suche-mąkę, cukier, szafran, proszek-wymieszać. Składniki mokre-mleko, jajko, olej-wymieszać.
Całość połączyć. Z gruszek wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać gruszki do ciasta i lekko wymieszać. Nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec 20min w 200st.C.

Duszone roladki z kurczaka z rozmarynem w sosie szafranowym

 dodał: czekoladka

Roladki: 3 filety z kurczaka, 6 plastrów sera, rozmaryn, sól, pieprz.

Filety z kurczaka podzielić na 2 części. Kotlety lekko rozbić, każdego oprószyć z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć po plasterku sera. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Duży garnek do połowy zalać wodą, dodać łyżkę rozmarynu, zagotować. Ustawić garnek do gotowania na parze, położyć roladki i dusić na średnim ogniu ok. 35 min, często obracając mięso.

Sos: 2 cebule, łyżka masła, 1/2 szkl. białego wytrwanego wina, łyżeczka musztardy, 1/2 szkl. śmietany 12%, szczypta szafranu, szczypta cukru, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki.

Cebule posiekać, zeszklić na maśle. Dodać wino i musztardę, doprawić wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżeczkami sosu. Chwilkę pogotować na małym ogniu.

Roladki są bardzo zdrowe oraz przesiąknięte wspaniałym smakiem i aromatem rozmarynu.

file1344791550

Babka szafranowa z różanym lukrem

 dodał: doowa

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 szkl śmietanki 12 %
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 1 całe jajo
  • 1/2 laski wanilii
  • 7 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 5-6 pręcików szafranu
  • 50 g rumu
  • szczypta soli

Drożdże utrzeć z 4 łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii, szafranem i szczyptą soli.
Ucierając dodawać po jednym żółtku i na koniec jajo.
Do utartej masy dodać wyrośnięty rozczyn i wsypać przesianą mąkę.
Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie.
Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką ( ok. 1,5 godziny).
Potem przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babkowej do wysokości baby i ponownie zostawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to ok. 2 godzin).
Piec 45-50 minut w temp. 180 C.
Po ostudzeniu polukrować.

Lukier:

  • cukier puder różany
  • sok z cytryny
  • na czubku noża barwnika różowego w proszku.

Z podanych składników utrzeć lukier i posmarować wystudzoną babę.
Smacznego.

file1334072128Risotto szafranowe z krewetkami

dodał: thegrooba

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu arborio
  • masło
  • 1 cebulka czerwona
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pieprz biały świeżo mielony
  • sól
  • 25-30 krewetek tygrysich, rozmrożonych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
Szafran zalać odrobiną ciepłej wody w filiżance. Z krewetek usunąć ogonki. Na patelni rozgrzać 40 g masła, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulkę. Dodać suchy ryż, wymieszać, wlać wino, mieszając cały czas. Stopniowo dodawać po filiżance gorącego bulionu i cały czas mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia płyn – czynność powtarzać aż do momentu, w którym ryż będzie miękki. Dodać szafran wraz z odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać krewetki, a na sam koniec posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Podawać gorące, posypane świeżą natką. Ozdobiłam też krewetkami z ogonkiem.

file1299798125Szafranowa manna na rosole

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz