Sycąca zupa pieczarkowa z piersią indyka
Prawdziwym polskim obiadem trzeba się najeść. Nie znaczy to, że zawsze musi być tłusto i ciężko. Oto przepis na zupę, która jest lekka, ale jednocześnie sycąca. Zaspokoi głód, nie dostarczając przy tym nadmiaru kalorii. Sprawdzi się znakomicie w takie dni, kiedy nie mamy czasu myśleć o drugim daniu, a nie chcemy chodzić głodne.
Składniki:
- 100 g piersi z indyka (lub kurczaka),
- 260 g pieczarek,
- ok. 190 g ziemniaków,
- 100 g cebuli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 30 g pora,
- 30 g pietruszki,
- 60 g marchwi,
- 60 g korzenia selera,
- 3 ziarna pieprzu czarnego,
- płaska łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu czarnego,
- łyżeczka ulubionych ziół (prowansalskie, bazylia),
- 1250 ml wody,
- śmietana 18%,
- mały pęczek lubczyku.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić na kawałki takiej wielkości, żeby dobrze było nabierać je łyżką. Na patelni rozgrzać olej z oliwą i podsmażyć na nim cebulkę. Kiedy się zeszkli, dorzucić mięso i obsmażać przez kilka minut.
Ziemniaki pokroić na małą kostkę, wrzucić do garnka. Włoszczyznę korzeniową (marchew, pietruszkę, seler) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do ziemniaków razem z pokrojonym porem i ziarnami pieprzu. Pokroić pieczarki i również dorzucić. Zalać wszystko wodą w ilości 1250 ml. Dorzucić mięso z cebulą.
Gotować około 20-25 minut. Przed końcem gotowania doprawić ziołami. Przed podaniem zabielić śmietaną i posypać świeżym, siekanym lubczykiem.
Jaki jest Wasz sposób na pieczarkową?