Pesto z brokuła i słonecznika

26 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Pesto to aromatyczny sos wymyślony przez Włochów. Tradycyjnie składa się z listków bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych i czosnku i podawany jest oczywiście z makaronem. Jak to z dobrymi pomysłami bywa, szybko się rozpowszechniają i zaczynają odmieniać przez wszystkie możliwe upodobania. Tak też powstało wegańskie pesto z brokuła i nasion słonecznika. Absolutny hit!

Składniki:

  • 120 g brokuła,
  • pół szklanki nasion słonecznika,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika można wymoczyć przez kilka godzin, choć nie jest to konieczne. Propozycja wynika z popularnego od jakiegoś czasu twierdzenia, że nasiona i orzechy należy przed spożyciem moczyć, aby pozbyć się kwasu fitynowego i ułatwić wchłanianie się składników odżywczych. Teoria ta ma zwolenników i przeciwników, ale do rzeczy… Brokuła gotujemy na miękko, dorzucamy ząbek czosnku, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i nasiona słonecznika – całość blendujemy na gładką masę. Dopiero wtedy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, opcjonalnie sól jeszcze przez chwilę blendujemy, żeby dobrze zmieszać. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem.

Co Wy na to? Zaręczam, że to pesto jest pyszne!