Sałatka ziemniaczana ze śledziami i koperkiem

28 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Śledzie znane są przede wszystkim ze swoich walorów smakowych, ale podobnie jak inne ryby, są źródłem kwasów omega-3, dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, D, A, jodu, wapnia i żelaza. Nie ma więc powodu, aby ograniczać ich spożycie do okazjonalnego. Dziś śledzie kojarzą się już nie tylko ze świętami i dodatkiem do mocnych alkoholi, jak to kiedyś bywało. Można przyrządzać je na rozmaite sposoby. Jednym ze smaczniejszych jest sałatka ziemniaczana ze śledziami z sosem koperkowo-śmietanowym.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 filety śledziowe wiejskie,
  • cebulka z zalewy,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 5 łyżek kukurydzy,
  • opcjonalnie pieprz,
  • pęczek świeżego koperku.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe (koniecznie wiejskie) pokroić na kawałki. Wrzucić do miski z ziemniakami. Dodać odsączoną z zalewy olejowo-octowej cebulkę i kukurydzę konserwową. Pęczek koperku posiekać i dodać do pozostałych składników razem z dwiema łyżkami majonezu i trzema łyżkami śmietany. Można doprawić pieprzem. Całość bardzo delikatnie wymieszać.

„Po jakiemu” najbardziej lubicie śledzie? Po kaszubsku, cygańsku, w śmietanie, sosie musztardowym?

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Romans z żonatym
Czasem wystarczy mała intryga i facet daje się okręcić wokół palca...
Sklep a jego reklama ?
Ale dobrej firmie też trzeba pomóc w promocji oferty....
Rewolucyjne technologie i high-tech
A ja nawet lubię jak technologia ulatwia mi życie, pamięta za mnie...
Jak dokończyć budowę domu przy rosn…
Wykończyć kuchnię, pokój i łazienkę i zamieszkać -a resztę robić wg możliwości....