Surówka z pora z rzodkiewkami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Surówka z pora z rzodkiewkami

8 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Por jest jednym z tych warzyw, które sprowadziła do naszego kraju królowa Bona. Nie wywołała tym wielkiej włoskiej rewolucji w polskiej kuchni, bo elity wciąż wolały jadać tłusto i obficie, ale pierwsze uprawy sięgają właśnie XVI wieku. Trochę późno, zważywszy, że potrawy z pora gościły już na stołach starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. To zielone warzywo zawiera ogromne ilości cennych dla zdrowia składników, m.in. wysokie stężenie kwasu foliowego i polifenoli. Najwięcej z nich dostarczymy do organizmu dzięki surówkom.

surowka z pora z rzodkiewką

Składniki (3 porcje):

– 100 g pora,
– pęczek rzodkiewek
– 1/2 jabłka,
– pieprz czarny,
– 2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.

Przygotowanie:

Łodygę pora przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki pokroić na jeszcze drobniejsze plasterki.  Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por jest dość ostry w smaku, więc jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, należy zetrzeć całe jabłko. Można też pora sparzyć, jeśli chce się całkowicie zneutralizować ostrość. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.

W jakich potrawach Waszej kuchni obecne jest to królewskie warzywo?

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak podlewać kwiaty w domu?
Też tak robię. Zdarza mi się niestety niektóre przelać, jeśli się zapomnę...
Dom w stodole?
Bardzo mi się podobają takie odnowione budynki, zwłaszcza jeśli został zachowany dawny styl. Uwielbiam...
Na czym dobrze wyglądają kwiatowe m…
Bardzo podobają mi się kwiatowe motywy na obrusach. No i na zastawie stołowej,...
Najpopularniejsi autorzy ostatnich …
Zachwycił mnie Michał Śmielak. Jego znakomite thrillery pochłaniam z wypiekami na twarzy.