Surówka z pora z rzodkiewkami

8 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Por jest jednym z tych warzyw, które sprowadziła do naszego kraju królowa Bona. Nie wywołała tym wielkiej włoskiej rewolucji w polskiej kuchni, bo elity wciąż wolały jadać tłusto i obficie, ale pierwsze uprawy sięgają właśnie XVI wieku. Trochę późno, zważywszy, że potrawy z pora gościły już na stołach starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. To zielone warzywo zawiera ogromne ilości cennych dla zdrowia składników, m.in. wysokie stężenie kwasu foliowego i polifenoli. Najwięcej z nich dostarczymy do organizmu dzięki surówkom.

surowka z pora z rzodkiewką

Składniki (3 porcje):

– 100 g pora,
– pęczek rzodkiewek
– 1/2 jabłka,
– pieprz czarny,
– 2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.

Przygotowanie:

Łodygę pora przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki pokroić na jeszcze drobniejsze plasterki.  Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por jest dość ostry w smaku, więc jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, należy zetrzeć całe jabłko. Można też pora sparzyć, jeśli chce się całkowicie zneutralizować ostrość. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.

W jakich potrawach Waszej kuchni obecne jest to królewskie warzywo?

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żywność medyczna - posiłki w chorob…
Też uważam że najlepiej kupić produkty bio i samemu robić jedzenie dla chorego...
Bioenergoterapia
Czasem na kogoś może mieć zbawienny wpływ sama wiara, taki efekt placebo...
zaczerwieniona twarz
Często kosmetyki powodują podrażnienia...
Najlepsza pizza włoska Poznań
Sama piekę taką pizzę, że w niejednej pizzerii nie mają tak dobrych:)