Surówka z pora z rzodkiewkami

8 grudnia 2021, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Por jest jednym z tych warzyw, które sprowadziła do naszego kraju królowa Bona. Nie wywołała tym wielkiej włoskiej rewolucji w polskiej kuchni, bo elity wciąż wolały jadać tłusto i obficie, ale pierwsze uprawy sięgają właśnie XVI wieku. Trochę późno, zważywszy, że potrawy z pora gościły już na stołach starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. To zielone warzywo zawiera ogromne ilości cennych dla zdrowia składników, m.in. wysokie stężenie kwasu foliowego i polifenoli. Najwięcej z nich dostarczymy do organizmu dzięki surówkom.

surowka z pora z rzodkiewką

Składniki (3 porcje):

– 100 g pora,
– pęczek rzodkiewek
– 1/2 jabłka,
– pieprz czarny,
– 2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.

Przygotowanie:

Łodygę pora przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki pokroić na jeszcze drobniejsze plasterki.  Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por jest dość ostry w smaku, więc jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, należy zetrzeć całe jabłko. Można też pora sparzyć, jeśli chce się całkowicie zneutralizować ostrość. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.

W jakich potrawach Waszej kuchni obecne jest to królewskie warzywo?

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Salon kosmetyczny
Jak patrzę na ceny zabiegów to zastanawiam się kto tam chodzi:)
Czarnogóra - warta poznania?
Tam jest chyba niespokojnie, w ogóle to takie tereny gdzie nie bardzo wiadomo...
Mężczyzna a badania
Teraz jest ten program badań 40+, wiem ze paru znajomych było na...
dywan z długim włosiem
Odradzam bardzo taki dywan, wszystko w niego wpada, trudno odkurzyć, trzeba często trzepać, same...