Surówka z pora z rzodkiewkami

8 marca 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Por jest jednym z tych warzyw, które sprowadziła do naszego kraju królowa Bona. Nie wywołała tym wielkiej włoskiej rewolucji w polskiej kuchni, bo elity wciąż wolały jadać tłusto i obficie, ale pierwsze uprawy sięgają właśnie XVI wieku. Trochę późno, zważywszy, że potrawy z pora gościły już na stołach starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. To zielone warzywo zawiera ogromne ilości cennych dla zdrowia składników, m.in. wysokie stężenie kwasu foliowego i polifenoli. Najwięcej z nich dostarczymy do organizmu dzięki surówkom.

surowka z pora z rzodkiewką

Składniki (3 porcje):

– 100 g pora,
– pęczek rzodkiewek
– 1/2 jabłka,
– pieprz czarny,
– 2 czubate łyżki majonezu wegańskiego.

Przygotowanie:

Łodygę pora przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Rzodkiewki pokroić na jeszcze drobniejsze plasterki.  Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por jest dość ostry w smaku, więc jeśli ktoś woli łagodniejszy smak, należy zetrzeć całe jabłko. Można też pora sparzyć, jeśli chce się całkowicie zneutralizować ostrość. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem.

W jakich potrawach Waszej kuchni obecne jest to królewskie warzywo?

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....