Śmietanowy sos szpinakowy w/g Piotra

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Proste jest piękne  i smaczne. Robiłam szpinak na różne sposoby. Zięć mnie zaskoczył tym sosem do makaronu. Pycha!

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
  • 1/2 kg mielonego szpinaku mrożonego
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • koper pokrojony
  • maggi, maggi

Rozpuścić na głębokiej patelni masło. Włożyć szpinak  (podzielić paczkę na kawałki) i mieszając doprowadzić do całkowitego rozmrożenia. Zalać śmietanką i dusić aż śmietanka lekko się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać koper i wymieszać.

Osobno ugotować al dente makaron Farfale, odcedzić i albo wymieszać sos z makaronem, albo podawać sos osobno.

Ten sos doskonale pasuje do jajek na twardo, gotowanej ryby, piersi kurczaka lub warzyw z parowaru.Tak jak nie przepadam np. za brokułem to akurat w zestawieniu z tym sosem lubię.

file1301930117