Śmietanowy sos szpinakowy w/g Piotra
Artykuł zewnętrzny
Proste jest piękne i smaczne. Robiłam szpinak na różne sposoby. Zięć mnie zaskoczył tym sosem do makaronu. Pycha!
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
- 1/2 kg mielonego szpinaku mrożonego
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa mielona
- koper pokrojony
- maggi, maggi
Rozpuścić na głębokiej patelni masło. Włożyć szpinak (podzielić paczkę na kawałki) i mieszając doprowadzić do całkowitego rozmrożenia. Zalać śmietanką i dusić aż śmietanka lekko się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać koper i wymieszać.
Osobno ugotować al dente makaron Farfale, odcedzić i albo wymieszać sos z makaronem, albo podawać sos osobno.
Ten sos doskonale pasuje do jajek na twardo, gotowanej ryby, piersi kurczaka lub warzyw z parowaru.Tak jak nie przepadam np. za brokułem to akurat w zestawieniu z tym sosem lubię.