Sos sojowy: do czego stosować?

23 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Sos sojowy to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, od jakiegoś czasu bardzo popularny w Polsce, stosowany zamiast naszego maggie. Wyrabiany jest ze sfermentowanych ziaren soi i pszenicy. W Chinach pełni podobną rolę jak sól na Zachodzie. Uszlachetnia się nim większość chińskich potraw. Ciemny sos sojowy (z dodatkiem melasy, ma głęboką barwę karmelu, czasami zaprawiany jest grzybami) służy do przyprawiania i zabarwiania duszonego kurczaka oraz smażonych dań z wołowiny i wieprzowiny. Jasny sos stosuje się do owoców morza, warzyw, sosów i zup, ponieważ nie wpływa na wygląd potraw. Sosem sojowym można doprawiać potrawy w trakcie ich przygotowywania, marynować w nim jej składniki albo po prostu postawić jako przyprawę na stole w eleganckiej buteleczce. Ma dość intensywny smak, więc warto go dozowac z umiarem lub zamiast soli.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...