Sos chutney – różne przepisy: z jabłek, mango, cebuli

12 lipca 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o chutney? Jest to gęsty sos, który przyrządza się z warzyw oraz owoców a także przypraw. Stosuje się go głównie jako dodatek do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Konsystencją może Wam przypominać konfiturę. Zobaczcie najważniejsze informacje o chutney oraz najciekawsze przepisy.

Co nieco o chutney

Chutney pochodzi z Indii, gdzie robi się go ze świeżych owoców oraz warzyw i zazwyczaj podaje do potraw z curry. W wolnym tłumaczeniu chutney to ” mocno przyprawiony „, mimo iż może być podawany zarówno na ostro jak i słodko. W przypadku tej drugiej wersji najlepiej smakuje do krakersów. Z dodatków do chutney możecie spotkać się z rodzynkami, cebulą, limonką, czosnkiem, octem czy musztardą. W Polsce przyjęła się nazwa ” gąszcze „.  Ten pyszny, gęsty sos pasuje idealnie do dań mięsnych a w szczególności grillowanych a także wegetariańskich. Możecie go spotkać jako gotowy produkt sprzedawany w słoiczkach. Śmiało stosujcie go nawet do kanapek, ryb, ryżu czy warzyw. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.

Chutney z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • mała papryczka chili
  • liść laurowy
  • 100 g cukru
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Obierz cebulę i pokrój w piórka, następnie zeszklij na maśle lub oleju z dodatkiem pokrojonej papryczki i liścia laurowego. Podsmaż przez kilkanaście minut na małym ogniu i pod przykryciem. Następnie dodaj wino, cukier, ocet oraz pozostałe przyprawy. Kiedy cebula zmięknie a wino odparuje przełóż chutney do wyparzonych słoiczków, zakręć, postaw do góry nogami i zostaw do wystudzenia.

Chutney z gruszek

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść suszonych moreli
  • 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczka płatków chilli
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Gruszki obierz a następnie pokrój w kostkę. Morele oraz cebulę posiekaj na drobno a imbir zetrzyj na tarce. Wrzuć na patelnię cebulę z imbirem oraz przyprawami. Następnie dodaj suszone owoce oraz gruszki i duś przez kilka minut. Po tym czasie przełóż do słoików i pasteryzuj.

Chutney z jabłek i czerwonego pieprzu

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1 mała garść suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Z kolei cebulę oraz żurawinę drobno posiekaj a imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż wszystko i duś pod przykryciem. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj.

Chutney z marchewką

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mała cebulka
  • kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, czarny pieprz
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Obierz marchewki i pokrój je w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż cebulę z imbirem oraz przyprawami. Dodaj suszone owoce oraz marchewki i duś pod przykryciem. Następnie przełóż do słoików i pasteryzuj.

Chutney z cukinią

składniki:

  • spora cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 5 dorodnych pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli wypestkowanej i drobno posiekanej
  • pół szklanki posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • łyżka gorczycy
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czerwona cebulę i lekko przysmaż, następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, cukinię, pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i smaż dalej często mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną.

Chutney z mango i rodzynek

składniki:

  • 1 (lub dwa) dorodne owoce mango
  • 3 łyżki rodzynek
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu winnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 cm obranego, posiekanego kłącza imbiru
  • 5 goździków
  • po pół łyżeczki chili, gorczycy, soli, pieprz

Przygotowanie:

W garnku wymieszać ocet winny z cukrem i połową szklanki wody, gotować około 10 minut. Włożyć przyprawy i gotować na małym ogniu, aż zostanie 3/4 szklanki syropu. Przelać syrop przez sitko, dodać imbir, czosnek, rodzynki i pokrojone w kostkę owoce mango, smażyć na średnim ogniu aż się zeszklą i wystudzić.

Grillowany łosoś z indyjskim chutney z gruszek

Składniki:

  • 0,5 kg filetu łososia ze skórą (może być również pstrąg)
  • 4 twarde gruszki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół świeżej papryczki chilli
  • łyżka octu winnego

Przygotowanie:

W rondelku zagotować pół szklanki wody z octem, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Gotować bez przykrycia, aby gruszki zmiękły, ale pozostały jędrne. Czosnek i papryczkę pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do gruszek. Dodać przyprawy, chwilę poddusić razem.

Rybę umyć, podzielić na 4 równe porcje, stronę bez skóry posmarować oliwą, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Ułożyć na grillu skórą do dołu, grillować 8 minut, następnie obrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzach i na każdej porcji ryby położyć jeszcze ciepły sos. Podawać ze świeżą bagietką.

Szaszłyki z kurczaka z chutneyem rabarbarowym

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (około pół kg)
  • duży jogurt naturalny
  • 5 łyżek ketchupu łagodnego Pudliszki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • chutney rabarbarowy:
  • 2 gałązki rabarbaru
  • 3 cebule
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • płaska łyżeczka imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na długie paseczki – można filety delikatnie rozbić.Przygotować marynatę mieszając jogurt z ketchupem Pudliszki, słodką papryką, solą i pieprzem.Do marynaty wrzucić mięso i zostawić na min. godzinę.Przygotować chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.Rabarbar razem z cukrem, pokrojoną w kostkę cebulką, octem balsamicznym i wodą wymieszać w rondlu i zacząć podgrzewać.Gdy zawsze dodać przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, pieprz czarny i gotować jeszcze przez 15 minut – co jakiś czas mieszać.Przełożyć do słoiczka.
Na namoczonej wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać mięso formując fale.Układać na grillu (z braku pogody użyłam elektryczny) i grillować po kilka minut z każdej strony.Podawać z chutneyem rabarbarowym.

chutney: rabarbar oczyścić z włókien i pokroić w kostkę.

Makrela z chutney z jabłek, imbiru

Składniki:

  • Filtety z makreli 4 szt.,
  • oliwa z oliwek 0,5 l,
  • siekany czosnek 4 szt.,
  • rozmaryn 1 łodyga,
  • śmietana 100 ml,
  • wódka do smaku

Chutney:

  • Jabłko 1 kg,
  • miód 2 łyżki,
  • cebula 50 g,
  • imbir, 30 g
  • 4 liście białej kapusty

Przygotowanie:

Oczyszczone filety z makreli układamy na blaszce ,zalewamy  oliwą z oliwek, posypujemy siekanym czosnkiem i rozmarynem. Całość wstawiamy do pieca na 60° i pieczemy około 45 minut. Pokrojone w kostkę jabłko smażymy w miodzie z cebulą i imbirem na wolnym ogniu. Kapustę blanszujemy po czym kroimy w małą kostkę. Powstałe z jabłek chutney mieszamy z kapustą. Na talerzu kładziemy makrelę i chutney z jabłek. Śmietanę ubijamy z wódką i dekorujemy makrelę.

Chutney z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 duże cebule
  • 120 ml octu winnego
  • 10 łyżeczek cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka kozieradki

Przygotowanie:

Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.Gotowy sos przelewamy do słoików