Sorbety owocowe domowej roboty – różne przepisy!

17 lipca 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Orzeźwiające, pyszne, owocowe, zastępują popularne lody, o czym mowa? – sorbet.  Jest to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, który  robiony jest  z posłodzonej wody razem z zamrożonymi owocami, winem albo likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z  Azji robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin „sorbet” pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat. Deser ten często porównuje się z lodami włoskimi, albo wodnymi, jednak różnią się one doborem i proporcjami składników.

Oto kilka przepisów na oryginalne i zdrowe sorbety.

Podobny obraz

Morelowy

Co kupić?

80 dag dojrzałych moreli

20 dag cukru

200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego

1 cytryna

1 łyżka cukru waniliowego

4–5 łyżek likieru pomarańczowego

listki melisy / wiśnie koktajlowe – do dekoracji

Przygotowanie:

Cytrynę należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę otrzyj i wyciśnij sok. Wymieszaj to z sokiem pomarańczowym, cukrem oraz cukrem waniliowym. Syrop pozostaw do ostudzenia.

Morele należy umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokrój na połówki i wyjmij z nich pestki. Do syropu dodaj pokrojony w kostkę i zmiksowany miąższ moreli. Dodaj likier pomarańczowy.

Miksturkę przełóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do zamrażarki na 5-6 godzin.

Sorbet pokrusz i utrzyj mikserem. Podawaj udekorowane listkiem melisy lub wiśniami koktajlowymi.

Znalezione obrazy dla zapytania sorbet apricot

Poziomkowy z szampanem – przepis Magdy Gessler

Co kupić?

Poziomki 3 szklanki

Cukier 0,75 szklanki

Szampan 1 szklanka

Sok z pomarańczy 3 łyżki

Przygotowanie:

Ugotuj syrop z cukru oraz pół szklanki szampana, następnie pozostaw do ostudzenia.  Odłóż na bok kilka poziomek do dekoracji, a resztę zmiksuj razem z syropem cukrowym, sokiem z pomarańczy oraz resztą szampana.

Całość przełóż do maszynki do robienia lodów i pozostaw w zamrażarce na pół godziny.

Przełóż do salaterek i jedz od razu po podaniu.

Podobny obraz

Dietetyczny tropikalny

Co kupić?

2 szklanki mrożonych owoców tropikalnych

 170 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie:

Mrożone owoce wraz z sokiem wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej oraz gładkiej masy.

Przełóż do pucharków i ozdób dowolnymi owocami.

Podobny obraz

Na patyku

 Co kupić?
Sorbet truskawkowy:

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki wody

sok z połówki cytryny

600g truskawek

 Sorbet brzoskwiniowy:

3/4 szklanki cukru

1 szklanka wody

sok z połówki cytryny

4 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone na kawałki)

12 foremek na lody na patyku

 

Przygotowanie:

Podgrzej cukier oraz wodę w małym rondelku. Cały czas mieszając gotuj przez 5 minut do całkowitego rozpuszczenia.Na koniec dodaj sok z połówki cytryny i pozostaw do ostygnięcia.

Truskawki zmiksuj na puree w blenderze, a na koniec dodaj cukier i zblenduj ponownie. Następnie wlej je do foremek na lody, ale tylko napełniając do połowy. Odstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie przemieszaj sorbet widelcem i włóż ponownie do zamrażalnika.

Teraz pora na sorbet brzoskwiniowy. Tak jak poprzednio rozpuść w rondelku cukier, a pod koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.  Do rondelka wrzuć pokrojone oraz obrane, małe kawałki brzoskwini. Gotuj wszystko na małym ogniu ok 10 minut i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Następnie zmiksuj całość blenderem, do uzyskania aksamitnego purre. Dodaj je do foremek z sorbetem truskawkowym. Włóż do zamrażarki na 30 minut, po czym przemieszaj widelcem jak poprzednio i ponownie włóż do zamrażarki.

Kiedy lody będą gotowe, wyjmij je i odstaw na 5 minut,a  wtedy lody z łatwością wysuną się z foremek.

lody sorbetowe na patyku - krok 3

Limonkowy z bazylią

Co kupić?

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki soku z limonki

15 liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i wymieszaj z cukrem. Odstaw do ostudzenia, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i je zblenduj. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki.

Ciekawym sposobem podania jest przekrojenie limonek na pół i włożenie po gałce sorbetu. Można przyozdobić listkami mięty lub bazylii.

Podobny obraz

Herbaciany

Co kupić?

1/2 filiżanki herbaty

1 szklanka wody

2 szklanki mleka

parę łyżek słodkiej śmietanki

1 filiżanka cukru

szczypta soli

kilka łyżek soku z limonki

Przygotowanie:

Zaparz herbatę jak zwykle przez około 5 minut. Następnie dodaj mleko oraz słodką śmietankę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier, sól oraz sok z cytryny. Dolej herbatę i połącz wszystko razem. Przelej do pojemnika i włóż do zamrażarki, od czasu do czasu możesz przemieszać lody.

Znalezione obrazy dla zapytania sorbet tea

 

zobacz również:

Owocowe sorbety na lato – różne przepisy

Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy

Koktajle owocowe – dużo przepisów

Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy