Soczysty i pyszny filet drobiowy prosto z patelni

4 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kotlety z piersi indyczej lub kurczęcej to jedno z dań pojawiających się na polskich stołach dość często. Przygotowuje się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Czy można w jakiś sposób urozmaicić tak prosty posiłek, pomijając podawanie go za każdym razem z inną surówką? Owszem, można i oto sposób na soczysty filet z indyka… lub kurczaka.

Składniki:

– filety z indyka (lub kurczaka) 200g,

– 1 duże jajko,

– olej do smażenia,

– łyżeczka musztardy,

– łyżka oliwy,

– przyprawa do indyka.

Gotową przyprawę można zastąpić mieszanką, na którą składają się:
sól, papryka słodka, czosnek, bazylia, gorczyca, gałka muszkatołowa.

 

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować marynatę. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z musztardą, oliwą oraz przyprawą do indyka. Filety namaczamy w marynacie na minimum 30 minut. Po tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę i rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety obtaczamy w białku zaraz przed położeniem na patelnię. Pozostałą w naczyniu pianę nakładamy na smażące się mięso. Smażymy około 6 minut z każdej strony. Z podanych składników przygotowujemy dwie porcje.

A w jakiej panierce Wy najczęściej smażycie mięso drobiowe?

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Salon kosmetyczny
Jak patrzę na ceny zabiegów to zastanawiam się kto tam chodzi:)
Czarnogóra - warta poznania?
Tam jest chyba niespokojnie, w ogóle to takie tereny gdzie nie bardzo wiadomo...
Mężczyzna a badania
Teraz jest ten program badań 40+, wiem ze paru znajomych było na...
dywan z długim włosiem
Odradzam bardzo taki dywan, wszystko w niego wpada, trudno odkurzyć, trzeba często trzepać, same...