Smażony ryż z tofu, brokułami i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Ryż jest podstawą wielu azjatyckich potraw, ale i u nas jest chętnie spożywany jako dodatek do obiadów, czasem zup, deserów na słodko i dań wieloskładnikowych. Ma wiele odmian, jednak biały najczęściej trafia na nasze stoły. Zagościł już na dobre, wypierając kaszę ze znanych u nas od dawien dawna gołąbków. Dzisiejszą propozycją jest danie, które bardziej nawiązuje i do regionów, z których ryż pochodzi, niż do tych, do których kulinarnymi ścieżkami dotarł.
Składniki:
- 160 g ryżu białego,
- 100 g brokuła,
- mała cebula,
- 3 duże pieczarki,
- 100 g tofu,
- 25 g marchwi,
- łyżka sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 4 g świeżego imbiru,
- pół szklanki bulionu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Jednocześnie ugotować brokuły (można przygotować je na parze nad gotującym się ryżem). Cebulę, czosnek, imbir i pieczarki posiekać. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać startą marchew. Tofu (najlepiej wędzone) pokroić w kostkę i dorzucić do składników na patelni. Chwilę podsmażać, po czym dodać ryż i pokrojone różyczki brokuła. Zalać bulionem i podsmażać, aż bulion się wchłonie. Można doprawić sosem sojowym, jeśli bulion nie był słony.
Jakie dania najczęściej przyrządzacie z ryżu?