Smażone tofu z pomidorami, szpinakiem i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Tofu jest produktem, który nie każdemu przypada do gustu ze względu na typowy dla siebie, dość nijaki smak. Wystarczy jednak odpowiednio je przygotować, a zmienia się całkowicie kulinarne nastawienie. Dobrze przyprawione smakuje wybornie, zwłaszcza w daniach wieloskładnikowych, a warto dać się skusić, bo zwiera dużo białka, wapnia i fosforu, nie zawierając przy tym cholesterolu ani nadmiaru tłuszczów nasyconych. Jeśli ktoś do tej pory jeszcze się nie przekonał, koniecznie musi spróbować tego właśnie przepisu!
Składniki:
- 100 g tofu (naturalnego lub wędzonego),
- 5 szt. suszonych pomidorów w oleju,
- 100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
- 40 g cebuli białej,
- natka pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 20 g orzechów nerkowca,
- płaska łyżeczka przyprawy curry,
- łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
Cebulę i tofu pokroić w kostkę, pomidory w paski. Rozgrzać oliwę i wrzucić wszystko na patelnię. Jeśli korzystamy z pomidorów, które nie były w zalewie z oleju, jedna łyżka oliwy może nie wystarczyć. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy szpinak. Mogą być całe liście, może być siekany, świeży albo mrożony. Orzechy nerkowca siekamy nożem na drobno. Dosypujemy. Doprawiamy sosem sojowym i mieszanką curry. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Na koniec mieszamy ze świeżo siekaną zieleniną – natką pietruszki. Podajemy samodzielnie, z pieczywem albo jako dodatek do ryżu, makaronu czy ziemniaków.
Dacie się skusić na tofu w takiej wersji?