Smażone tofu z pomidorami, szpinakiem i orzechami

23 lutego 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Tofu jest produktem, który nie każdemu przypada do gustu ze względu na typowy dla siebie, dość nijaki smak. Wystarczy jednak odpowiednio je przygotować, a zmienia się całkowicie kulinarne nastawienie. Dobrze przyprawione smakuje wybornie, zwłaszcza w daniach wieloskładnikowych, a warto dać się skusić, bo zwiera dużo białka, wapnia i fosforu, nie zawierając przy tym cholesterolu ani nadmiaru tłuszczów nasyconych. Jeśli ktoś do tej pory jeszcze się nie przekonał, koniecznie musi spróbować tego właśnie przepisu!

Składniki:

  • 100 g tofu (naturalnego lub wędzonego),
  • 5 szt. suszonych pomidorów w oleju,
  • 100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 40 g cebuli białej,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 20 g orzechów nerkowca,
  • płaska łyżeczka przyprawy curry,
  • łyżka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Cebulę i tofu pokroić w kostkę, pomidory w paski. Rozgrzać oliwę i wrzucić wszystko na patelnię. Jeśli korzystamy z pomidorów, które nie były w zalewie z oleju, jedna łyżka oliwy może nie wystarczyć. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy szpinak. Mogą być całe liście, może być siekany, świeży albo mrożony. Orzechy nerkowca siekamy nożem na drobno. Dosypujemy. Doprawiamy sosem sojowym i mieszanką curry. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Na koniec mieszamy ze świeżo siekaną zieleniną – natką pietruszki. Podajemy samodzielnie, z pieczywem albo jako dodatek do ryżu, makaronu czy ziemniaków.

Dacie się skusić na tofu w takiej wersji?

 

 

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.