Smardze z papryką

20 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

smardze, kiedyś bardzo pospolite, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję

składniki:

  • 3 dkg smardzy suszonych
  • 1 cebula
  • 1 strąk papryki żółtej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa

sposób przygotowania:
Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokrojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka. PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ! Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji.

file1263986727



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz