Skrzydełka w miodzie i soku pomarańczowym
składniki:
– łyżka octu
– 16 skrzydełek z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– papryczka chili
– 2 cm korzenia imbiru
– 40 ml soku pomarańczowego
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, olej
Do garnka wlać wodę i ocet oraz sól, doprowadzić do wrzenia, wrzucić skrzydełka i gotować 6 minut. Odstawić by ociekły z wody. Czosnek utrzeć z solą, papryczkę chili drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na wiórki i wycisnąć z nich sok, z pomarańczy wycisnąć sok jesli nie mamy gotowego soku). W miseczce wymieszać czosnek z chili, sokiem z imbiru i pomarańczy, miodem, przecierem pomidorowym, olejem i pieprzem. Do marynaty włożyć skrzydełka, pozostawić w marynacie na 3 godziny. Skrzydełka zawijać po dwa w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Podawać z sałata i ryżem.
fot: redakcja