Skrzydełka w miodzie i soku pomarańczowym

10 maja 2018,
dodał: coolinarna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– łyżka octu
– 16 skrzydełek z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– papryczka chili
– 2 cm korzenia imbiru
– 40 ml soku pomarańczowego
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, olej

Do garnka wlać wodę i ocet oraz sól, doprowadzić do wrzenia, wrzucić skrzydełka i gotować 6 minut. Odstawić by ociekły z wody. Czosnek utrzeć z solą, papryczkę chili drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na wiórki i wycisnąć z nich sok, z pomarańczy wycisnąć sok jesli nie mamy gotowego soku). W miseczce wymieszać czosnek z chili, sokiem z imbiru i pomarańczy, miodem, przecierem pomidorowym, olejem i pieprzem. Do marynaty włożyć skrzydełka, pozostawić w marynacie na 3 godziny. Skrzydełka zawijać po dwa w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Podawać z sałata i ryżem.

 

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...