Skrzydełka w miodzie i soku pomarańczowym

10 maja 2018, dodał: coolinarna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– łyżka octu
– 16 skrzydełek z kurczaka
– 3 ząbki czosnku
– papryczka chili
– 2 cm korzenia imbiru
– 40 ml soku pomarańczowego
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól, pieprz, olej

Do garnka wlać wodę i ocet oraz sól, doprowadzić do wrzenia, wrzucić skrzydełka i gotować 6 minut. Odstawić by ociekły z wody. Czosnek utrzeć z solą, papryczkę chili drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na wiórki i wycisnąć z nich sok, z pomarańczy wycisnąć sok jesli nie mamy gotowego soku). W miseczce wymieszać czosnek z chili, sokiem z imbiru i pomarańczy, miodem, przecierem pomidorowym, olejem i pieprzem. Do marynaty włożyć skrzydełka, pozostawić w marynacie na 3 godziny. Skrzydełka zawijać po dwa w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Podawać z sałata i ryżem.

 

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Jak przygotować piersi do karmienia…
Najlepiej odezwać się do specjalistki. Jeśli jesteście z okolic Wrocławia to polecam Annę...
Opieka nad dzieckiem/żłobek/klub dz…
Obecnie to już blisko 2000, bo nie ma chętnych do zajmowania się cudzymi dziećmi.
CH Plejada - Bytom
Obym nie musiała chodzić po wielkich halach... Wolę wejść i kupić od razu.
Socjopata - jak z nim wytrzymać?
Lepiej nie zostawać z takim sam na sam☺