Sezon pomidorowy – ciekawe przepisy na dania z pomidorów

10 sierpnia 2017, dodał: amethist
Artykuł zewnętrzny

Lato to pora roku, która obfituje w świeże owoce i warzywa. Na targowych straganach pysznią się  między innymi dorodne cukinie, kalafiory, czy ogórki gruntowe. Od początku wakacji aż do końca października trwa także sezon na pomidory, jedne z najbardziej lubianych warzyw w Polsce. Bogate w witaminy i minerały warzywa królują na naszych stołach. Malinowe, koktajlowe, bawole serca, gargamele — to tylko niektóre odmiany. Ile rodzajów tyle pomysłów na podanie. Podpowiadamy, jak smacznie przyrządzić pomidory. Dania z nich wcale nie muszą być nudne i ograniczać się do zwykłej zupy pomidorowej.           

Gazpacho

To klasyczna zupa hiszpańska, wywodząca się z rejonu Andaluzji. W odróżnieniu od tradycyjnej polskiej pomidorówki serwowana jest na zimno, a składniki, jakie wchodzą w jej skład są zazwyczaj surowe. Przygotowanie gazpacho jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 800 g pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 kromki chleba pszennego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obrać czosnek i wycisnąć go przez praskę. Do miski wlać oliwę, dodać do niej czosnek i chleb porwany na mniejsze kawałki. Zawartość naczynia wymieszać i odstawić na 20 minut. Do osobnego naczynia włożyć pomidory i zalać je wrzątkiem. Odczekać 2-3 minuty i ostrożnie pozbawić je skórki. Następnie pokroić je w sporą kostkę. Na tym etapie z pomidorów zacznie wyciekać miąższ i nasiona. Nasion należy się pozbyć. Najlepiej zrobić to przecierając pomidory przez sito. Pomidory wraz z miąższem umieścić je w przygotowanej wcześniej misce. Ogórki, cebulę i paprykę dokładnie umyć. Pokroić je w kostkę (po wcześniejszym obraniu cebuli i ogórka). Do warzyw dodać mieszankę chleba, czosnku i oliwy. Całość zmiksować przy użyciu blendera. Dodać ocet, sól i pieprz. Energicznie wymieszać zupę. Odstawić ją do lodówki na 2-2,5 godziny. Po tym czasie wyjąć i delektować się smakiem. By zupa była jeszcze chłodniejsza, można dodać do niej kilka kostek lodu. Najsmaczniejsza jest podana z suchym chlebem.

Pesto trapenese

Pesto trapenese to tradycyjny sposób podania makaronu wywodzący się z okolic Trapani we Włoszech. Jest proste, smaczne i odświeżające, a to dlatego, że tworzą je głównie dojrzałe pomidory i świeże zioła. Idealnie pasuje jako ciepły obiad w czasie upałów, a także jako lekka, podawana na zimno kolacja.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • pół szklanki migdałów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 g makaronu linguine, spaghetti lub fettucine

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać i wrzucić do wysokiego naczynia blendera. Pomidory dokładnie umyć i dodać do czosnku (można wcześniej pozbyć się z nich skóry, choć nie jest to konieczne). Następnie wrzucić migdały oraz listki bazylii. Całość skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Zamknąć pojemnik blendera i zmiksować wszystko na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista — zagęścić ją poprzez dodaniu kilku migdałów. Jeżeli będzie za gęsta dodać odrobiny oliwy. Wbrew możliwym obawom wydobędzie ona smak z potrawy, nie sprawiając, że całość zrobi się tłusta i ciężka. Tak przygotowane pesto połączyć z ugotowanym al dente ulubionym makaronem. Całość oprószyć startym parmezanem i udekorować według uznania.

Ratatouille

Jako iż na straganach pełno jest świeżych, kuszących zapachem i wyglądem warzyw, warto zaopatrzyć się w kilka smakołyków. Z reguły warzywa nie są w lecie zbyt drogie, dlatego warto skorzystać z okazji i podreperować nie tylko swój budżet, ale i organizm, przygotowując zdrowe i pełne witamin, smaczne potrawy. Warzywa wcale nie muszą być mdłe i nudne, wiedzą o tym między innymi Francuzi, którzy zwłaszcza w okresie letnim łączą pomidory z innymi warzywami i przyrządzają ratatouille. To proste i smaczne danie, które coraz częściej gości także na polskich stołach.

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 bakłażan (powinien ważyć około 400 g)
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory zalać wrzątkiem, pozostawić je na 2-3 minuty. Po tym czasie obrać ostrożnie ze skóry i pokroić w kostkę, przy okazji pozbywając się nasion. Bakłażana (bez obierania) pokroić w kostkę. Wrzucić do przygotowanej wcześniej miski, obsypać łyżeczką soli i zostawić na około 15 minut. W tym czasie bakłażan powinien wypuścić wodę. W międzyczasie cukinie oraz papryki umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Na dnie średniej wielkości garnka rozgrzać oliwę. Dodać do niej obraną, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do momentu aż cebula się nie zeszkli. Po tym czasie dodać pokrojone cukinie i papryki. Podsmażać około 6-7 minut, do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Następnie wrzucić bakłażana (wcześniej należy bardzo dokładnie odcisnąć go z wody, którą wypuścił), pomidory, pietruszkę oraz tymianek. Wszystko ostrożnie wymieszać. Dusić bez przykrycia 10-12 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać ulubionymi ziołami.

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Większość ludzi, a już zwłaszcza dzieci przepada za ketchupem. Dodają go do różnego rodzaju fast foodów, wędlin, czy serów. W ten sposób urozmaicają być może nudne posiłki, nadając im nowego smaku. Rzadko jednak udaje się w sklepach kupić zdrowe, naturalne ketchupy, dlatego warto poświęcić chwilę i przygotować domowe przetwory. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza w zimie. Smak i zapach letnich pomidorów oraz satysfakcja, że wszystko zrobiło się samemu, będzie większa niż przy spożyciu kupnego ketchupu.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 cebule (lub 1 duża)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startej gorczycy
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Wrzucić je do dużego garnka. Postawić go na gazie, pomidory wraz z miąższem zagotować. W międzyczasie obrać cebule i czosnek, drobno posiekać. Papryczkę chili pozbawić nasion (zostawić je, jeśli chce się uzyskać naprawdę ostry smak) i pokroić w kosteczkę. Tak przygotowane dodatki wrzucić do gotujących się pomidorów. Wraz z nimi dorzucić cukier, gorczycę, sól, pieprz. Wlać oliwę oraz ocet winny. Wszystko dobrze wymieszać. Dusić 12 minut bez przykrycia. Po tym czasie garnek zdjąć z kuchenki i jego zawartość ostrożnie zblendować, uważając na gorącą mieszankę znajdującą się w środku. Następnie ponownie postawić naczynie na gazie i gotować około 50 minut (tyle z reguły pomidory potrzebują, by przeobrazić się w gęstą masę). Gotowy ketchup można spożywać od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Zamknięty w wyparzonych, szczelnie zamkniętych słoiczkach wytrzyma w lodówce około miesiąca.

Słodki dżem z letnich pomidorów

Letnie pomidory to nie tylko bogactwo witamin i soli mineralnych, ale także smak i niepowtarzalna słodycz. W różnego rodzaju daniach często pomidory poddaje się takiej obróbce, że tracą one swój słodkawy posmak lub tłumiony jest poprzez inne wyraziste przyprawy. Czas to zmienić! Najlepiej zrobić to przygotowując domowy dżem z pomidorów. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju serami, wędlinami oraz pasztetami.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Pomidory zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie ostrożnie obrać je ze skórki pokroić w kostkę, pozbywając się przy tym pestek. Pokrojone pomidory oraz miąższ wrzucić do garnka. Gotować przez 20 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną i utworzą gęstą masę. Następnie dodać cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Gaz wyłączyć, garnek zdjąć z kuchenki, a jego zawartość przecedzić przez sito lub zmiksować przy użyciu blendera. Kiedy dżem stanie się gładką mieszanką ponownie postawić go na ogniu. Gotować  na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i rozkoszować się jego słodkim smakiem.

Ziemniaki zapiekane z pomidorami i mozarellą

Pomidory idealnie sprawdzą się także podczas grillowania. Można dodać je nie tylko do sałatek towarzyszących grillowanemu mięsu, ale także w asyście innych warzyw wrzucić je na ruszt. Najlepiej smakują połączone z ziemniakami i mozarellą.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 kostka mozarelli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • odrobina masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dobrze wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przekroić na pół. Posmarować odrobiną masła, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć niewielką ilością czosnku. Następnie ułożyć na nich pokrojone w plasterki pomidory oraz tak samo przygotowaną mozarellę. Każdą połówkę ponownie obsypać solą i pieprzem, ułożyć na nich listki bazylii. Tak przygotowane ziemniaki zawinąć w folię i położyć na ruszcie. Grillować kilkanaście minut (po około 17 minutach powinny być gotowe). Podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym.

Zobacz również:

    1. Faszerowane pomidory na ciepło
    2. Pieczone jabłka i gruszki
    3. Jak zrobić pyszny żurek na zakwasie?
    4. Jak zrobić gorącą czekoladę
    5. Na jesienne chłody grzańce i grogi