Sernik w polewie czekoladowej z bakaliami Buni

29 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto dostosowane do moich umiejętności- zawsze się udaje .

Czas :1 godzina + stygnięcie

Ciasto :

  • 3 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg seta tłustego
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie  śmietankowe

Polewa czekoladowa:

  • 6 łyżek wody
  • 1/2  kostki masła
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 gotowa polewa czekoladowa w proszku

Do dekoracji:

  • pokruszone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka

Ubić pianę z  białek z  cukrem . Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek  miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku.Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort .

Ser utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Pianę ubić na sztywno i zmieszać z serem. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Włożyć masę serową . Wymieszać .

Wlać  rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć.

file1293608262



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz