Serniczki kiwi bez pieczenia. Lekki deser, który zachwyca smakiem

23 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Serniczki kiwi bez pieczenia z chrupiącym spodem z ciasteczek i wspaniałym dodatkiem owoców kiwi to super łatwy przepis. Efekt wygląda i smakuje tak pysznie jak klasyczny sernik, ale jest zdrowszy. Użycie świeżych kiwi nadaje temu lekkiemu kremowemu sernikowi orzeźwiający słodki i cierpki smak oraz piękny wygląd, dzięki czemu jest idealnym deserem na każdy dzień.

Ten sernik kiwi składa się z trzech pysznych warstw, które można przygotować w kilka minut. Kroki są naprawdę proste. Zajmie trochę czasu, zanim serniczki schłodzą się i stężeją w lodówce, ale to czas wolny na inne rzeczy.

mini serniczki kiwi

Sezon na kiwi trwa w Polsce przez cały rok, zatem nie ma problemu z sezonowością tego wspaniałego deseru. Możemy też użyć różnych odmian, na przykład zielonego kiwi lub złotego kiwi, aby nadać mu słodszy smak. Te niewielkie, włochate owoce pochodzą z Chin, ale obecnie kojarzą się głównie z Nową Zelandią, gdzie uprawia się je komercyjnie. Kiwi to prawdziwe bomby odżywcze, ponieważ są pełne witaminy C (pojedyncze kiwi zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza). Kiwi dostarczają również dużo witaminy K, witaminy E, kwasu foliowego i błonnika. Zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy. Niezwykłe są także małe, niepozorne pestki kiwi. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy i działają przeciwzapalnie.

Sekret przygotowania serniczków z kiwi bez pieczenia

Sernik w przepisie nie jest pieczony. Podstawę ciasta stanowią pokruszone ciasteczka i masło. Następnie mieszamy śmietanę i serek, a na koniec dekorujemy ciasto plasterkami kiwi. Następnie wystarczy włożyć ciasto do lodówki i odstawić na kilka godzin, aby się schłodziło. Tak przygotowane serniczki to prawdziwy hit zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym.

Zamiast używać pojedynczych obręczy na mini ciasta, możemy również użyć dużej formy aby zrobić jeden duży sernik. Jednak wersje mini są o wiele bardziej apetyczne. Do przygotowania spodu możemy użyć ciasteczek karmelowych, owsianych lub dowolnego rodzaju ciasteczek lub herbatników, także ciasteczek graham. W przepisie wykorzystujemy też masło, dzięki czemu pokruszone ciasteczka będą wilgotne i zwarte. Możemy również użyć margaryny lub oleju kokosowego jako zamienników dla masła.

Jak przygotować serniczki kiwi?

Składniki:
– 150 g ciasteczek
– 50 g masła
– 50 ml śmietanki kremówki
– 1 limonka
– 400 g serka śmietankowego
– 100 g cukru pudru
– 4 owoce kiwi

Przygotowanie:
Wrzucić ciastka do robota kuchennego i zmiksować na drobno. Można też umieścić ciastka w woreczku strunowym i rozdrobnić wałkiem. Rozpuścić masło w rondlu. Wlać masło na pokruszone ciastka i dobrze wymieszać w robocie lub ręcznie. Ułożyć małe obręcze do ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć mieszankę kruszonki do obręczy. Mocno wygładzić wierzch łyżką. Wstawić do lodówki. Śmietanę ubijać mikserem, aż będzie sztywna. Wycisnąć sok z limonki. W innej misce wymieszać serek śmietankowy z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Wymieszać lekko bitą śmietanę z mieszanką serka. Obrać 2 kiwi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na plasterki. Ułożyć plasterki wokół wewnętrznej strony obręczy ciasteczek. Napełnić obręcze ciasta mieszanką serka. Pozostawić w lodówce na co najmniej 2 godz. Obrać pozostałe 2 kiwi i pokroić miąższ w małe kostki. Wyjąć serniczki z obręczy i udekorować wierzch kostkami kiwi.

Smacznego!