Schab pieczony ze śliwkami i morelami
Czas :2- 2,5 godziny + 12 macerowanie
Składniki :
- 2 kg schabu bez kości
- 10 suszonych moreli
- 10 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- ¼ kostki smalcu
- 5 roztartych ząbków czosnku ( lub 2 Mini kostki czosnkowe Knorra )
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego ( jak nie ma to można dać maggi , choć sos sojowy jest lepszy )
- 4 cebule
- 4 suszone grzyby
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka miodu
Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
Jak ktoś nie lubi mięsa z owocami to można nie szpikować nimi mięsa , a tylko wrzucić do pieczenia ze 2 suszone śliwki.
Nie bójcie się dodawać do maceratu miodu – daje fantastyczny smak i mięso wcale nie jest słodkie.