Schab pieczony ze śliwkami i morelami

9 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :2- 2,5 godziny + 12 macerowanie

Składniki :

  • 2 kg schabu bez kości
  • 10 suszonych moreli
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ kostki smalcu
  • 5 roztartych ząbków czosnku ( lub 2 Mini kostki czosnkowe Knorra )
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego ( jak nie ma to można dać maggi , choć sos sojowy jest lepszy )
  • 4 cebule
  • 4 suszone grzyby
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka miodu

Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
Jak ktoś nie lubi mięsa z owocami to można nie szpikować nimi mięsa , a tylko wrzucić do pieczenia ze 2 suszone śliwki.
Nie bójcie się dodawać do maceratu miodu – daje fantastyczny smak i mięso wcale nie jest słodkie.




FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...