Kto by pomyślał, że zamiast pojemników można użyć słoików do drugiego śniadania? Jest to o wiele wygodniejszy i praktyczniejszy sposób na transportowanie jedzenia. Słoiki idealnie nadają się do sałatek, ponieważ można ułożyć w nich składniki w odpowiedni sposób, tak aby zachować świeżość. Mamy dla Was kilka pysznych przepisów.
Ze szpinakiem i mozzarellą
Co kupić?
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- świeża bazylia
- 5 pomidorków cherry
- 5 kulek mozzarelli
- 3 łyżki drobnego makaronu
- groszek
- dwie garści szpinaku baby
Przygotowanie:
Oliwę wymieszaj z cytryną, czosnkiem oraz garścią posiekanej bazylii. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku, i umieść na nie słoiczka. Małe pomidorki pokrój w połówki, dodaj sól i oliwę, a następnie podgrzej je w 180 stopniach przez 5 minut. Kiedy ostygną dorzuć je do słoika. Potem układaj składniki w kolejności:
- makaron
- groszek
- kuleczki mozzarelli
- szpinak
W sosie musztardowo – miodowym
Co kupić?
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Sałata
- ¼ szklanki czerwonej fasolki z puszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ½ szklanki grillowanego lub duszonego kurczaka curry
- ½ pomarańczy, oczyszczonej ze skórki i pokrojonej na kawałki
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- 1 szklanka rukoli
Przygotowanie:
Składniki na sos wymieszaj ze sobą i umieść na dnie słoika. Następnie układaj składniki sałatki w podanej kolejności:
- fasola
- szczypiorek
- kurczak
- orzechy
- pomarańcza
- rukola
Z awokado
Co kupić?
- pół kilograma bobu
- pół pomidora
- łyżka kukurydzy z puszki
- sałata lodowa
- pół awokado
- pół czerwonej kapusty
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- słodka papryka
- miód
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Bób ugotuj we wrzątku (około 7 minut), obierz ze skórki. Sos przygotuj z bazylii, cytryny, miodu, oliwy oraz odrobiny soli. Umieść go na samym dnie i układaj po kolei:
- awokado
- bób
- kukurydza
- papryka
- czerwona kapusta
- sałata
- bazylia
jajkiem
Co kupić?
- jajko na twardo
- 3 łyżki kaszy pęczak
- 5 oliwek
- awokado
- kukurydza
- mieszanka sałat
- łyżka migdałów
- oliwa z oliwek
- cytryna
- miód
- musztarda
Przygotowanie:
Przygotuj sos z cytryny, miodu, oliwy oraz musztardy. Oczywiście sos idzie na samo dno, a na nim układamy po kolei:
- orzechy
- kasza
- jajko
- kukurydza
- awokado
- migdały
- mieszanka sałat
tuńczykiem
Co kupić?
- majonez
- puszka kukurydzy
- groszek gotowany, puszka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pomidorki koktajlowe
- rukola
Przygotowanie:
Układaj w słoiczku po kolei:
- majonez
- kukurydza
- groszek
- tuńczyk
- pomidorki
- rukola
zobacz również:
Ekspresowe sałatki z arbuzem – różne pomysły
Różne dania z majonezem: sałatki, dipy, ciasta i przekąski!
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów