Ekspresowe sałatki z arbuzem – różne pomysły
Arbuz to świetny owoc, który orzeźwia w upalne dni. Wszystko za sprawą jego składu czyli 92 % wody. Poza tym znajdziecie również witaminy i składniki mineralne, czyli samo dobro. Arbuz posiada szereg właściwości zdrowotnych dlatego mamy dla Was przepis na ekspresowe i oryginalne sałatki z arbuzem, które idealnie nadają się na lato.
Właściwości arbuza
Arbuz zawiera substancje kontrolujące poziom trójglicerydów we krwi dzięki czemu odpowiednio reguluje ciśnienie tętnicze. Karotenoidy to nic innego jak antyoksydanty oraz naturalne pigmenty. To właśnie dzięki nim arbuz ma tak cudowny czerwony kolor. Dodatkowo zapobiegają one utlenianiu się cholesterolu tym samym obniżając ciśnienie w żyłach oraz tętnicach.
Jedzenie arbuza zmniejsza również ryzyko zachorowania na serce oraz wzbogaca organizm o witaminy A oraz C i przeciwutleniacze. Z kolei likopen chroni Cię przed nowotworami szczególnie raka prostaty. Pamiętaj, że im jaśniejszy miąższ posiada arbuz tym mniej zawiera karotenoidów.
Kolejną zaletą arbuza jest zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry. Dodatkowo chronią ją przed promieniami UV oraz wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry.
Składniki arbuza powodują zwiększanie się naczynek krwionośnych dzięki czemu do skóry wraz z krwią trafia więcej tlenu oraz substancji odżywczych i witaminy C.
Arbuz z kozim serem i rukolą
Składniki:
- 300 g miąższu arbuza
- 100 g koziego sera
- garść rukoli
- garść jeżyn
- garść jagód
- sos winegret
Wykonanie:
Arbuza oraz kozi ser pokrój na kawałki i połóż je na rukoli. Następnie dodaj kozi ser oraz sos winegret.
Arbuz z mozzarellą
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- opakowanie mozzarelli w kulkach (ok. 150 g)
- garść świeżych liści mięty lub bazylii
- oliwa
- sól himalajska
Wykonanie:
Z arbuza należy wydrążyć kulki. Zioła siekamy na drobno i wszystkie składniki układamy w miseczkach. Na koniec dodaj oliwę oraz przyprawy.
Arbuz z awokado
Składniki:
- 200 g miąższu arbuza
- 1 dojrzałe awokado
- garść rukoli
- 100 g sera halloumi
- sok z cytryny lub limonki
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie:
Arbuza kroimy w małe kawałeczki. Z awokado należy wyjąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki a następnie pokroić na kawałki i skropić cytryną. Ser kroimy w kostkę, natomiast orzechy siekamy drobno. Wszystkie składniki zmieszaj ze sobą i podawaj na rukoli. Sos sojowy mieszamy z miodem i dodajemy do sałaty.
Arbuz pikantny z białym serem
Co kupić?
- 1 szklanka obranego i pokrojonego w dużą kostkę arbuza
- 10 dag twardego białego sera pokrojonego w kostkę
- szczypta zielonej czubricy
- szczypta czarnuszki do dekoracji
- szczypta soli
- szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Arbuz i ser ( zimne – wyjęte z lodówki ) pokroić w kostkę. Posypać przyprawami. Ułożyć ozdobnie na listkach sałaty lub pucharkach.
Sałatka z arbuza z oliwkami
Co kupić?
- 1,5 kg słodkiego arbuza
- 1 czerwona cebula
- 2-3 limonki
- 250 g sera feta
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- pęczek świeżej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- czarny pieprz
Przygotowanie:
zobacz również:
Właściwości arbuza i ciekawe przepisy
Oryginalne sałatki z arbuzem – pomysłowe przepisy
Kosmetyczne zastosowanie arbuza
Pomysł na arbuzowego grilla – ciekawa dekoracja stołu