Sałatka ziemniaczana ze śledziami i koperkiem
Artykuł zewnętrzny
Śledzie znane są przede wszystkim ze swoich walorów smakowych, ale podobnie jak inne ryby, są źródłem kwasów omega-3, dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, D, A, jodu, wapnia i żelaza. Nie ma więc powodu, aby ograniczać ich spożycie do okazjonalnego. Dziś śledzie kojarzą się już nie tylko ze świętami i dodatkiem do mocnych alkoholi, jak to kiedyś bywało. Można przyrządzać je na rozmaite sposoby. Jednym ze smaczniejszych jest sałatka ziemniaczana ze śledziami z sosem koperkowo-śmietanowym.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 4 filety śledziowe wiejskie,
- cebulka z zalewy,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 3 czubate łyżki śmietany 18%,
- 5 łyżek kukurydzy,
- opcjonalnie pieprz,
- pęczek świeżego koperku.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe (koniecznie wiejskie) pokroić na kawałki. Wrzucić do miski z ziemniakami. Dodać odsączoną z zalewy olejowo-octowej cebulkę i kukurydzę konserwową. Pęczek koperku posiekać i dodać do pozostałych składników razem z dwiema łyżkami majonezu i trzema łyżkami śmietany. Można doprawić pieprzem. Całość bardzo delikatnie wymieszać.
„Po jakiemu” najbardziej lubicie śledzie? Po kaszubsku, cygańsku, w śmietanie, sosie musztardowym?