Sałatka z rukoli z krewetkami w grillowanej cukinii z serem lazur i sosem pomarańczowym
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 kawałek łososia
Kilka krewetek
7 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie rukoli
1 pomarańcza
1 gruszka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
bazylia świeża
oregano suszone
ziele angielskie
5 truskawek
Kawałek sera lazur żółtego
Przygotowanie:
Krewetki obieramy i razem z kawałkami łososia marynujemy. Marynata / sól, pieprz, suszone oregano, ziele angielskie pokruszone bazylia świeża, 3 łyżki oliwy z oliwek całość mieszamy i odstawiamy na pól godziny. Cukinie myjemy i robimy z niej łódkę. Czyli środek wydrążamy. Układamy na grillu i grillujemy około 5 minut razem z krewetkami i łososiem i gruszką. Gruszkę grillujemy przekrojoną na pól. Na zgrillowaną cukinię układamy rukolę, na to krewetki, łososia kawałki małe, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojoną gruszkę, pokruszony ser lazur. Sos pomarańczowy robimy z połówki pomarańczy którą obieramy z błonek. Miąższ blenderujemy z dodatkiem soli, pieprzu, 2 łyżkami oliwy z oliwek, oregano suszone. Sałatkę polewamy sosem Smacznego