Różowy kalafior – jak smakuje, właściwości dla zdrowia, wykorzystanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Różowy kalafior – jak smakuje, właściwości dla zdrowia, wykorzystanie

6 listopada 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedykolwiek o różowym kalafiorze? Królowa Bona sprowadziła go z Cypru. Kalafior ten odznacza się pikantnym smakiem i stanowi idealny dodatek zarówno do mięs, jak i zup z jarzyn, sałatek oraz zapiekanek. Zobacz jak wykorzystać w kuchni różowy kalafior oraz jakie właściwości posiada.

rózowy kalafior

Właściwości zdrowotne

Różowy kalafior zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami. W swoim składzie posiada mnóstwo fitochemicznych i antocyjanów. Dzięki temu kalafior różowy uznawany jest za produkt antynowotworowy.  Bardzo ważne jest, aby nie poddawać go obróbce chemicznej jeżeli chcemy zachować takie działanie.  Dodatkowo w różowym kalafiorze znajdziesz:

  • witaminy A, B1, B2, B6, C, K
  • minerały typu sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk
  • kwasy organiczne
  • związki siarkowe
  • błonnik

rozowy kalafior

Na odchudzanie

Kalafior posiada mnóstwo błonnika pochodzenia roślinnego dzięki czemu jest syty i zaspokaja głód. Poza tym jest niskokaloryczny i nie powoduje alergii. Jeżeli dbasz o linię to śmiało możesz sięgnąć po różowy kalafior i włączyć go do swojej diety.

rozowy kalafior

Wykorzystanie

Różowy kalafior zachwyca swoim oryginalnym wyglądem, więc do czegokolwiek byś go nie podała będzie wyglądać obłędnie. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z przekąskami i sałatkami. Warto wiedzieć, że różyczki po ugotowaniu stają się niebieskie. Możesz je przygotować dowolnie od blanszowania, poprzez gotowanie, aż do pieczenia i smażenia.

Różowy kalafior możesz również wykorzystać do dań lekkich. Idealnie skomponuje się z jajami na twardo, pomidorami, wędzonym kurczakiem, czy ananasem. Z wybranych składników przygotuj ulubioną sałatkę.

rozowy kalafior

Kalafior marynowany na różowo

Co kupić?

  • 1 szklanka soku z buraków
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • średni kalafior

Przygotowanie:

Kalafior należy podzielić na małe różyczki i gotować go al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź kalafior i po przestudzeniu umieść go w słoikach. Wodę, ocet, cukier oraz przyprawy zagotuj po czym dodaj sok z buraków. Słoiki udekoruj przyprawami i zalej gorącą zalewą. Słoiki należy pasteryzować 15 – 20 minut.

rozowy kalafior

zobacz również:

Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Krucha tarta z kalafiorem – tarta kalafiorowa

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz