Krucha tarta z kalafiorem – tarta kalafiorowa
Tak to ja mogę piec – czyli wytrawna tarta z kalafiorem na mrożonym cieście kruchym .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1/2 gotowego ciasta kruchego – mrożonego
bułka tarta do wysypania formy
1 łyżeczka masła
1 szklana podzielonego na drobne różyczki ugotowanego kalafiora
sól
2 jajka
10 dag białego sera śmietankowego
pieprz biały mielony
szczypta utartej gałki muszkatołowej
1/2 pęczka koperku
Delikat ( Jarzynka , Vegeta, kucharek lub co kto lubi ) do smaku
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Wstawić foremkę do lodówki .
Ugotować kalafior. Odcedzić i rozdrobnić na różyczki.
Ser zmiksować z żółtkami , szczyptą soli, pieprzem i gałką . Dodać pokrojony koperek .Białka ubić na pianę i zmieszać z serem. ( masa będzie płynna ).Doprawić do smaku . Ułożyć na cieście kalafiora z zalać masa serową .
Piekarnik rozgrzać do 200 8 C , wstawić tartę i piec ok 45 minut ( trzeba pilnować kiedy ser się zrumieni ). Wyjąć .Lekko przestudzić .Pokroić w trójkąty. Podawać z sosem np. serowym lub koperkowym lub tak jak ja z zupą krem z kalafiora zrobiona z wywaru w którym gotował się kalafior. ( biorę podwójną porcję kalafiora i potem z to co zostaje miksuje w zupie ) .