Rosyjskie placki syrniki – krok po kroku
Słyszeliście kiedyś o syrnikach? Rosyjskie placki wykonane z sera białego, mąki i jajek. Czasami dodaje się do nich różne dodatki, wedle upodobania. Syrniki są tradycyjnym daniem kuchni ukraińskiej oraz białoruskiej. Zobaczcie jak je przygotować.
Co nieco o syrnikach
Nazwa pochodzi od rosyjskiego i ukraińskiego słowa ser (rosyjski Сыр «ser»; ukraiński Сир «sir»). Możecie do nich dodawać rodzynki, morele, jabłka, gruszki marchew, suszone owoce, orzechy czy ziemniaki. Placuszki nadają się idealnie na śniadanie lub deser. Syrniki przypominają nasze polskie racuchy. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Musicie jedynie uważać podczas formowania i smażenia, aby się nie rozpadły. Możecie chwycić placka dwoma szpatułkami, będzie Wam dużo łatwiej je przerzucić.
Przepis
Co kupić?
- 250 g mielonego twarogu w kostce
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej / kaszy manny
- olej
- sól
- miód / cukier puder do polania
Przygotowanie:
Wymieszajcie ser, roztrzepane jajko, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie stopniowo dosypujcie mąkę, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto uformujcie na placki i obtoczcie je w mące. Rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oliwy i smażcie syrniki z obu stron. Podawajcie je posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu.