Słodkie racuszki z żurawiną

24 stycznia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Racuszki to popularne i proste danie, które przygotować można na kilka różnych sposobów – z jabłkami tartymi, krojonymi w kostkę lub plastry, z odrobiną drożdży, a także z dodatkiem innych niż jabłka owoców. Zawsze jednak smakują na ciepło doskonale i będąc daniem obiadowym zaspokajają jednocześnie apetyt na coś słodkiego. Dzisiaj przedstawiamy słodkie racuchy bez dodatku cukru, za to z cynamonem i żurawiną.

racuszki z żurawiną

                                                                                                        Składniki:

 

– jedno duże jabłko,

– 4 łyżki suszonej żurawiny,

– 1 jajko,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– łyżeczka tartej skórki z pomarańczy lub cytryny,

– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,

– 3 czubate łyżki mąki pszennej,

– 150 ml mleka,

– olej do smażenia.

Przygotowanie: 

Jabłko umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Przyda się nieco błonnika w diecie. Mleko, mąkę i cynamon zmiksować razem z żółtkiem. Dodać ubite na sztywną pianę białko. Skórkę ze sparzonej cytryny lub pomarańczy zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wsypać żurawinę, skórkę z cytrusów i jabłko i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Z podanych składników wychodzi 6 dużych racuszków.

Jaki wariant racuchów wybieracie najczęściej?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...