Rösti z polędwiczką
Polędwiczka wieprzowa:
– 500 g polędwiczki wieprzowej
– 350 g pieczarek
– 1 średnia cebula
– 300 ml śmietany 18%
– 300 ml śmietany 30 %
– 150 ml bulionu
– olej rzepakowy
– sól
– pieprz
– ½ pęczka pietruszki
Rösti:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– olej rzepakowy
– sól
Cukinia:
– 2 cukinie
– 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki
– oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy śmietanę 18 % i i posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusząc kilka minut.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, po ugotowaniu obieramy ze skórki i odkładamy do lekkiego przestygnięcia. Trzemy ziemniaki na tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i solą. Przekładamy porcjami na rozgrzany olej i formujemy okrągły kształt. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą używając talerza i ponownie smażymy.
Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cukini razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy na patelni kilka minut. Podajemy z polędwiczką i rösti.