Roladki schabowe z farszem pikantnym

27 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 duże kotlety schabowe
  • 1 duża cebula
  • 2 korniszony
  • 2 suszone grzyby- namoczone
  • miąższ z kromki razowego chleba
  • 2 plasterki wędzonki
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki + odrobina do zagęszczenia sosu.
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ kostki mięsnej Winiary
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Schab roztłuc tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty. Pokroić bardzo drobno cebulę, grzyby i wędzonkę. Zmieszać dodając łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. Kotlety posmarować resztą oleju i sosem sojowym Posolić i popieprzyć. Rozłożyć farsz. Zwinąć roladki i związać nitkami. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim roladki. Przełożyć do małego rondelka. Na patelnie wlać wodę i zagotować, zalać roladki. Dołożyć ziele angielskie i liść laurowy, kostkę mięsną. Dusić na małym gazie 30 minut.Wyjąć roladki na deseczkę i usunąć nitki. Sos doprawić do smaku. Wlać śmietankę – zagęścić sos odrobiną mąki jeśli trzeba.

Podawać z kaszą gryczaną na sypko.