Roladki schabowe z farszem pikantnym
Trochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 duże kotlety schabowe
- 1 duża cebula
- 2 korniszony
- 2 suszone grzyby- namoczone
- miąższ z kromki razowego chleba
- 2 plasterki wędzonki
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego ( lub maggi )
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki + odrobina do zagęszczenia sosu.
- 1 ½ szklanki wody
- ½ kostki mięsnej Winiary
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Schab roztłuc tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty. Pokroić bardzo drobno cebulę, grzyby i wędzonkę. Zmieszać dodając łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. Kotlety posmarować resztą oleju i sosem sojowym Posolić i popieprzyć. Rozłożyć farsz. Zwinąć roladki i związać nitkami. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim roladki. Przełożyć do małego rondelka. Na patelnie wlać wodę i zagotować, zalać roladki. Dołożyć ziele angielskie i liść laurowy, kostkę mięsną. Dusić na małym gazie 30 minut.Wyjąć roladki na deseczkę i usunąć nitki. Sos doprawić do smaku. Wlać śmietankę – zagęścić sos odrobiną mąki jeśli trzeba.
Podawać z kaszą gryczaną na sypko.