Kurczak w sosie koperkowym

27 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ilość : 4 porcje, czas : 15 minut

składniki:

2 filiżanki rosołu
½ filiżanki słodkiej śmietanki
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny ( bez pestek )
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka prawdziwego masła
2 łyżki pokrojonego koperku ( świeżego lub mrożonego , nie dawać suszonego )
ugotowane mięso z kurczaka obrane z 2 udek kurczaka ( dużych )- podzielone na kawałki

1) w garnuszku rozgrzać na małym gazie oliwę z masłem
2) wsypać koper, zamieszać
3) wsypać mąkę i zamieszać z tłuszczem
4) wlać śmietankę
5) wlać chłodny rosół i mieszać tak długo aż sos zgęstnieje
6) dodać sok z cytryny, sól , cukier
7) wrzucić mięso z kurczaka

Zamiast mięsa z kurczaka można dać jajka na twardo. Podawać z ryżem na sypko i surówką




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz