Rodzaje kasz i przepisy na dania z kaszą!
Kasza – jedno słowo a tyle rodzai, że można stracić głowę w sklepie. Jaką wybrać? Jakie ma właściwości? Która będzie pasować do mojego dania? Spokojnie ! Przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy najbardziej popularne rodzaje kasz. Zobaczcie co warto o nich wiedzieć oraz jakie potrawy możecie z nimi przygotować.
Kasza kuskus
.Mało kto o niej pamięta i wie, że można ją wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Kasza jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jeśli tylko masz pod ręką wrzątek i jakieś warzywa to możesz w kilka minut przygotować smaczną i dietetyczną sałatkę lub nawet danie obiadowe. Taką potrawę można zabrać w lunch boxie do pracy i cieszyć się pożywnym daniem. Kasza kuskus świetnie komponuje się nie tylko z warzywami i oliwami oraz ziołami, ale może być też serwowana na słodko np. z orzechami, miodem, wiórkami itp.
Kuskus w związku z tym, że jest produktem zbożowym cechuje się jednak wysoką kalorycznością już 100 g suchego kuskusu dostarczy nam 376 kcal. Porcja ugotowanej kaszy w postaci 1 szklanki o masie 173 g zawiera 176 kcal, 2 g błonnika i pokrywa zapotrzebowanie na żelazo w 2%. Kuskus jest dobrym źródłem białka, a przy tym zawiera bardzo niewiele tłuszczu (poniżej 1 g/100 g.
Kasza kuskus jest bogata w wartości odżywcze i minerały oraz witaminy, zawiera żelazo, sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik. Dobrze jest spożywać tę kaszę ze względu na zawartość żelaza i jego lepsza przyswajalność w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. natkę pietruszki, paprykę, cytrusy). Dzięki tej kaszy usprawnimy pracę układu nerwowego, pracę mózgu oraz zwiększymy metabolizm.
Sałatka z brokułami
składniki:
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 0,5 sztuki brokuła
- puszka cieciorki
- 0,5 sztuki małej cukinii
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, obierz i pokrój na paski. Brokuła podziel na małe różyczki. Podgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, a następnie dodaj brokuł, cukinię i marchew. Całość duś na małym ogniu i dodaj przyprawy. Warzywa wymieszaj z kuskusem i cieciorką i dopraw czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na koniec posyp sałatkę pietruszką.
Sałatka z tuńczykiem
co kupić:
- 10 łyżek kuskusu
- puszka tuńczyka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 ogórka wężowego
- 1/4 dużej czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- fasolka szparagowa świeża lub mrożona
- sól, pieprz
- łyżeczka bazylii
- 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kuskus należy posolić, zalać wrzątkiem około 1 cm nad powierzchnię kaszy i pozostawić do napęcznienia. Wymieszać z odsączonym tuńczykiem oraz kukurydzą. Paprykę, ogórek i cebulę pokrój w kostkę. Fasolę ugotować lub odsączyć z zalewy. Dodać majonez lub oliwę z oliwek, sól i pieprz dla smaku. Odstaw do lodówki na 20 minut i gotowe.
Suflet z owocami
Co kupić?
- 2 szklanki świeżych owoców
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przygotuj ulubione owoce przykładowo: wiśnie, agrest, jagody, porzeczki. Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Kuskus zalej wrzącym mlekiem i odstaw na 5 minut, do napęcznienia. Następnie utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i dodaj do kuskusu. Wymieszaj z owocami i ubitym białkiem na sztywną pianę. Całość piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Placki
Co kupić?
- 300 g kaszy kuskus
- przyprawy: pieprz, kurkuma, kmin rzymski, sól morska,
- 0,5 sztuki cukinii
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej
Przygotowanie:
Cebulę oraz cukinię pokrój w kostkę i usmaż w garnku. Dodaj kaszę i zalej 600 ml wrzącej wody. Odstaw garnek na bok na 10 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj z kaszą i startym serem. Uformuj placki i smaż po obu stronach.
Płatki owsiane
Co kupić?
- garść płatków owsianych
- ok. 3 łyżek kaszy kuskus
- rodzynki lub suszona aronia
- łyżka miodu
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka płatków migdałowych
- troszkę mleka
Przygotowanie:
Na suchej patelni upraż płatki z migdałami, aż do zarumienienia. Następnie zalej je zimną wodą i duś chwilę pod przykryciem. Dodaj sezam, bakalie, miód i mleko. Na koniec dodaj kaszę kuskus i pozostaw na chwilę.
Sałatka z kaszą kuskus z pomidorem i papryką
Składniki:
- 3/4 szkl. kaszy kuskus
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki posiekanych liści pora
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
Kaszę umieścić w misce, zalać wrzątkiem na wysokość 1 cm wyżej niż poziom ziaren. Odstawić na 10 minut. Dodać pokrojone w cząstki warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem.
Faszerowana cukinia kaszą i szpinakiem
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 2 plastry mozzarelli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić pionowo i poziomo. Wykroić miąższ. Na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak, przyprawić. Miąższ z cukinii pokroić na kawałeczki i dodać do szpinaku, wymieszać. Pomidory umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Zasmażyć. Farsz nakładać na cukinię. Na wierzch obłożyć kaszę kuskus i plasterki mozzarelli. Przełożyć do natłuszczonej blachy i piec 30 min w 180 stopniach. Po 30 minutach Całość polać majonezem i jeszcze przez chwilkę zapiec.
Kuskus z borówką i śmietaną
Składniki:
- szklanka kuskusu
- 2 szklanki mleka
- 25 dag borówki amerykańskiej
- 3 łyżeczki cynamonu
- cukier
- bita śmietana lub śmietana 18 %, jogurt grecki
- łyżeczka masła
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, zalewamy kuskus, mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia mleka, słodzimy do smaku. Niezbyt duże naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Nakładamy warstwę kaszy, którą przykrywamy umytą i osuszoną borówką amerykańską. Posypujemy łyżeczką cynamonu. Przykrywamy kolejną warstwą kaszy i borówek. Posypujemy pozostałą kaszą. Przybieramy kilkoma borówkami, posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Podajemy z odrobiną bitej śmietany.
Kasza bulgur
Przede wszystkim kasza bulgur posiada w swoim składzie sporą dawkę błonnika 4,5 g/100 g po ugotowaniu. Ponad to posiada mniej kalorii – 100 g ugotowanej kaszy to 83 kcal. Dodatkowo w kaszy znajdziesz również potas oraz fosfor. Dzięki temu wzmocnisz swoje serce i wspomożesz zęby oraz kości. Z kolei duża dawka magnezu 32mg/100g ukoi nerwy i usprawni organizm.
Kasze bulgur tworzy się z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, które są najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Lekarze jednogłośnie podkreślają, że wszelkie produkty tworzone na bazie pszenicy durum posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych oraz wszelkich substancji wspomagających prace organizmu.Możemy spotkać kaszę bulgur w trzech odmianach: drobno, średnio oraz gruboziarnistą. Pierwszą odmianę zazwyczaj wykorzystuje się w sałatkach, zupach i faszerowanych warzywach. Natomiast średnio i grubo ziarnistą wykorzystaj przykładowo do potrawy zwanej pilaw.Pamiętaj jednak, że gruboziarnista kasza może zaszkodzić osobom zmagającym się ze wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Kasza bulgur posiada szereg składników mineralnych, które oddziałują pozytywnie na nasze serce. Wszystko to dzięki składnikom takim jak potas, wapń, magnez oraz sód. Potas obniża skutecznie ciśnienie krwi szczególnie jest to ważne podczas fizycznego wysiłku. Z kolei wapń jest niezbędny do skurczu serca czyli prawidłowego pompowania krwi do wszystkich tkanek ciała. Magnez natomiast rozszerza nasze tętnice i stanowi tarczę ochronną przed zawałem. Dodatkowo reguluje poziom wapnia i wchłaniania potasu. Sód z kolei w połączeniu z potasem reguluje napięcie mięśniowe.W kaszy znajdziesz również błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu oraz wiąże tłuszcze zawarte w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu ograniczasz ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu czy zakrzepicy. Kasza bulgur świetnie sprawdza się dla anemików, ponieważ dostarcza do organizmu żelazo oraz kwas foliowy.
Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki suszonych borowików
- 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
- 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- kiełbasa z indyka
- 12 dużych liści kapusty włoskiej
- 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
- 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok. 1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.
Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe
Składniki:
- 700g wieprzowiny (polędwica wieprzowa, łopatka, szynka, karczek, biodrówka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szklanka maślanki
- 300 g pieczarek
- cukinia
- 2 papryki
- puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
- marchew
- dwie puszki pomidorów krojonych lub około 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka kaszy np: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, kuskus, pęczak
- natka pietruszki
- pieprz, sól, ostra papryka, tymianek, majeranek
- do smażenia smalec lub olej kokosowy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso pokrojone w małe kosteczki. Pieczarki obrać ze skórki lub jeśli są bardzo małe opłukać wodą i pokroić w kostkę. Warzywa umyć (marchew obrać) i pokroić w niewielką kostkę, do mięsa dodać przyprawy, chwilę smażyć, dodać resztę warzyw, grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut. Całość przełożyć do wysokiego garnka, dodać bulion, pomidory oraz kaszę, gotować do miękkości, przyprawić do smaku, podawać z natką pietruszki lu ulubionymi ziołami.
Risotto lub kaszotto z dynią i marchewką
Składniki:
- 120 g ryżu lub kaszy pęczak lub bulgur
- 170 g obranej i oczyszczonej dyni
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku, mielony imbir i kurkuma
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż lub kaszę i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż lub kasza wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Kiedyś była bardzo popularna w Polsce, dziś znów wraca do łask. Otrzymywana jest z prosa. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Organizm łatwo ją przyswaja, kasza ta zaś jest bardzo pożywna. Posiada również wiele właściwości prozdrowotnych: wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm,, jest zasadotwórcza, polecana jest przy problemach żołądkowych, ponieważ jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy,zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu,zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza regenerację po urazach,wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny i antyoksydantów.
Kasza jaglana z czarną fasolą i warzywami
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
- sól koszerna
- 1 szklanka wody
Warzywa:
- 4 grzyby shiitake pokrojone na plastry o grubości 1/4 cala
- 1 średnia marchewka,
- 2 kapusty chińskie
- 1/2 szklanki posiekanej kapusty czerwonej
- 1 szalotka , pokrojona w cienkie plasterki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki nasion słonecznika
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki octu z jabłek.
Wykonanie:
Umieść kaszę jaglaną, czarną fasolę i imbir w rondelku . Dodaj 1/2 łyżeczki soli i wody. Doprowadzić do wrzenia , mieszając co jakiś czas, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 25 minut . Odstawić na 10 minut.Grzyby shiitake gotować na parze przez 3 minuty. Dodać marchew i przepołowione kapusty chińskie, dusić na parze około 4-6minut. Przełożyć na sito.W małej misce wymieszać olej i ocet , aby powstał sos . Doprawić szczyptą soli.Kaszę jaglaną wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą i pieprzem . Wierzch polać sosem i posypać pestkami słonecznika.
Kasza jaglana z bananem
Składniki:
- 1/3 szkl. kaszy jaglanej
- 2 łyżki cukru
- łyżka otrąb pszennych
- banan
- po łyżeczce suszonych: moreli, żurawiny i rodzynek
- łyżka słonecznika
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka miodu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka płatków kukurydzianych
Przygotowanie
Kaszę zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu ok.13min. Wymieszać z cukrem. Ziarna słonecznika i wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni. Dodać do kaszy. Banana i suszone owoce pokroić w kostkę. Wymieszać z kaszą, dodać otręby. Kaszę nakładać do pucharków, udekorować miodem, jogurtem i płatkami kukurydzianymi.
Pieczarki nadziewane kaszą jaglaną
Składniki:
- 12 średnich pieczarek
- cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól ziołowa
- pieprz świeżo zmielony
- oregano
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, nóżki wykroić i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę, wraz z pokrojonym nóżkami dodać do cebuli. Smażyć ok. 3 min. Kaszę zalać wodą, ugotować na sypko. Odcedzić i dodać do warzyw. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić gotowym farszem, posypać startym serem i oprószyć odrobiną oregano. Piec ok. 25min w temp. 180st.
Kasza jaglana z warzywami
składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 5-6 suszonych pomidorów
- pęczek bazylii
- 1 mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- ewentualnie sól
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Cukinię, pomidory i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i olej dodajemy do kaszy (kasza powinna już wchłonąć znaczną część wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem do podduszenia. Całość dusimy przynajmniej 20 minut na małym ogniu, być może trzeba będzie dolać jeszcze odrobinę wody. Gdy warzywa i kasza zmiękną doprawiamy pieprzem (ewentualnie solimy) i dorzucamy posiekaną bazylię.
Jak włączyć kaszę do codziennego menu?
Wbrew obiegowym opiniom kasze nie są tylko dla dzieci. Dostarczają wartości odżywczych potrzebnych również dorosłym, dlatego warto włączyć je do rodzinnego jadłospisu. Obawiasz się protestów i grymasów? Zacznij od zaserwowania bliskim dobrych produktów w atrakcyjnej formie, np. z dodatkiem liofilizowanych owoców i warzyw.
Zacznij od wybrania dobrej kaszy
Kasze:
- są w 100% naturalne
- nie zawierają chemicznych dodatków i ulepszaczy
- mają przejrzysty skład – zboże / warzywa / owoce
- pochodzą z polskich gospodarstw
- doskonale smakują
- mogą być łączone z liofilizowanymi owocami i warzywami w formie kolorowych proszków
- są odpowiednie dla dzieci i dorosłych
Najlepiej, aby produkt, który kupujesz, pozbawiony był substancji słodzących i mleka (wtedy będzie też odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie). Jako dodatek możesz wybrać np. świeże lub liofilizowane owoce. Są one suszone mrozem, co pozwala zachować wszystkie witaminy oraz kolor produktów. W takiej formie są odpowiednie zarówno do serwowania w domu, jak i zabierania ze sobą w podróż.
Urozmaicaj codzienne posiłki
Gulasz nie zawsze musi iść w parze z ziemniakami, podobnie jak kanapki niekoniecznie są pierwszym wyborem na śniadanie. Warto skorzystać z dobrodziejstw, jakie dają kasze i włączyć je do codziennego menu, aby go urozmaicić i wprowadzić nowe smaki.
Dla dorosłych klasyczna gryczanka czy manna na mleku nie jest niczym zaskakującym, ale dla dzieci to kolejny produkt wymagający bliższego poznania. Spraw, żeby ta degustacja okazała się miłością od pierwszego… spróbowania.
W tym celu zadbaj o dobre wrażenie – dla maluchów ważny jest nie tylko smak, ale też wygląd potrawy. Kolorowe liofilizowane owoce w formie proszku zabarwią danie i na pewno zachęcą do jedzenia. Rodzic będzie spokojny, mogąc zaproponować taką formę zdrowej, wartościowej i atrakcyjnie wizualnie przekąski. Sam z kolei wyruszy w sentymentalną, pełną smaku i wspomnień podróż do dzieciństwa.
Gotujcie i jedzcie razem
Zdarza się, że dzieci są wypraszane z kuchni, gdy rodzicom zależy na ekspresowym ugotowaniu obiadu. Warto jednak dopuścić je do roboczego blatu i powierzyć odpowiedzialne zadanie – oczywiście dostosowane do wieku.
Co może zrobić dziecko w kuchni? Na przykład:
- doprawić kaszę ulubionym smakiem i kolorem – wsypując do niej naturalny barwnik,
- mieszać, próbować, kroić składniki (pod nadzorem rodzica),
- serwować dania.
Ważne! Jedzcie razem. Kiedy jest to możliwe, zasiadajcie do wspólnego stołu i delektujcie się potrawą, którą stworzyliście. To najlepszy sposób na budowanie więzi oraz kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
To również okazja, aby niejadek – naśladując swoich bliskich, zechciał spróbować potrawy i zjeść ją do końca. Dzieci uczą się przez naśladowanie i dotyczy to również jedzenia.
zobacz również:
Proste dania z kaszy czyli zdrowy obiad i kolacja z kaszą w roli głównej!
Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej
Kasza bulgur różne pomysłowe przepisy na smaczne dania
Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki!
Ciekawe przepisy na dania z kaszą