Proste dania z kaszy czyli zdrowy obiad i kolacja z kaszą w roli głównej!

20 września 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kasza to produkt, który zazwyczaj dodajemy do gulaszu, jednak posiada również wiele innych zastosowań. Zebraliśmy dla Was informacje na temat rodzai kasz, ich właściwości oraz ciekawe pomysły na ich wykorzystanie. Po tym artykule spojrzycie zupełnie inaczej na kasze !

Co nieco o kaszach

Czy wiecie jak powstają kasze? Produkuje się je z ziaren zbóż, jęczmienia, prosa czy pszenicy w zależności od rodzaju kaszy. Następnie ziarna zostają poddane czyszczeniu, czyli zdejmuje się z nich części zewnętrzne po czym są polerowane, mielone, krojone i prażone.

Nie od dziś wiadomo, że kasze zawierają znacznie więcej wartości odżywczej od makaronu, ryżu czy ziemniaków. Kasze są źródłem skrobi, która jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu oraz innych komórek. Ponad to w kaszach znajdziecie mnóstwo węglowodanów, witamin z grupy B, witaminę E oraz kwas foliowy.  Kasze są również doskonałym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Dla kogo zalecane są kasze? Przede wszystkim powinny po nie sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, osoby z anemią, diabetycy, kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze, a także żyjące w napięciu i stresie.

Kasza manna

Kasza manna to odmiana kaszy pszennej, ale dużo drobniejsza. Co prawda w swoim składzie posiada niewielkie ilości błonnika, witamin czy minerałów, ale za to króluje wysoką zawartością jodu oraz skrobi. Kasza manna jest lekko strawna i świetnie nadaje się dla osób z chorobami dróg żółciowych, wątroby czy trzustki. Polecane jest przyrządzanie jej na gęsto, można z niej zrobić zupy mleczne, kremy,czy budynie. Świetnie zastępuje makaron .

Kasza jęczmienna

To kasza, po którą najczęściej sięgamy. Robi się ją z jęczmienia i występuje w różnych grubościach. Jest doskonałym źródłem witaminy PP, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry oraz pomaga w walce z zaparciami, wzdęciami czy problemami z brzuchem. Dodawaj kaszę jęczmienną do mięs, zapiekanek oraz oczywiście krupniku. Dobrze spisze się również przy sałatkach lub jako zamiennik ryżu.

Kasza gryczana

Słynie z bycia najzdrowszą kaszą wśród wszystkich. Produkuje się ją z prażonych oraz łuskanych ziaren gryki, które są bogate w białko, lizynę oraz tryptofan. Dzięki temu kasza gryczana dostarcza do naszego organizmu niezbędne składniki. Ponad to kasza oferuje nam kwas foliowy, magnez, cynk, mangan oraz fosfor. Co ciekawe kasza gryczana nie zakwasza naszego organizmu i polecana jest osobom z zaburzeniami jelitowymi, czy nadciśnieniu. Po ugotowaniu kasza staje się delikatna i nie chłonie wody. Świetnie sprawdza się jako produkt bezglutenowy. Dodawaj ją do zrazów, rób z niej placki, zapiekanki, farsze, czy nawet wypieki.

Kasza kuskus

Kuskus w związku z tym, że jest produktem zbożowym cechuje się jednak wysoką kalorycznością już 100 g suchego kuskusu dostarczy nam 376 kcal. Porcja ugotowanej kaszy w postaci 1 szklanki o masie 173 g zawiera 176 kcal, 2 g błonnika i pokrywa zapotrzebowanie na żelazo w 2%. Kuskus jest dobrym źródłem białka, a przy tym zawiera bardzo niewiele tłuszczu (poniżej 1 g/100 g. Kasza kuskus jest bogata w wartości odżywcze i minerały oraz witaminy, zawiera żelazo,  sód, wapń, fosfor, witaminy z grupy B (zwłaszcza niacynę oraz kwas foliowy) i błonnik.  Dobrze jest spożywać tę kaszę ze względu na zawartość żelaza i jego lepsza przyswajalność w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. natkę pietruszki,  paprykę, cytrusy). Dzięki tej kaszy usprawnimy pracę układu nerwowego, pracę mózgu oraz zwiększymy metabolizm.

Kasza jaglana

Jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu, Zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza regenerację po urazach, Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy). Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny i antyoksydantów.

Kasza bulgur

Przede wszystkim kasza bulgur posiada w swoim składzie sporą dawkę błonnika 4,5 g/100 g po ugotowaniu. Ponad to posiada mniej kalorii – 100 g ugotowanej kaszy to 83 kcal. Dodatkowo w kaszy znajdziesz również potas oraz fosfor. Dzięki temu wzmocnisz swoje serce i wspomożesz zęby oraz kości.  Z kolei duża dawka magnezu 32mg/100g ukoi nerwy i usprawni organizm.

Kasze bulgur tworzy się z  gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, które są najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Lekarze jednogłośnie podkreślają, że wszelkie produkty tworzone na bazie pszenicy durum posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych oraz wszelkich substancji wspomagających prace organizmu.

Możemy spotkać kaszę bulgur w trzech odmianach: drobno, średnio oraz gruboziarnistą. Pierwszą odmianę zazwyczaj wykorzystuje się w sałatkach, zupach i faszerowanych warzywach. Natomiast średnio i grubo ziarnistą wykorzystaj przykładowo do potrawy zwanej pilaw.Pamiętaj jednak, że gruboziarnista kasza może zaszkodzić osobom zmagającym się ze wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Jak gotować kaszę, aby była smaczna?

Gotowanie na sypko: kaszę grubą (perłową, jaglaną czy pęczka) wsypać do wrzącej wody z niewielką odrobiną tłuszczu, który zapobiega rozklejaniu się kaszy, gotować, aż wchłonie płyn. Następnie należy ją „dogotować” wstawiając do nagrzanego piekarnika, lub trzymając garnek z kaszą nad parującą wodą.

Rozklejanie: kasze drobną (jęczmienna, manna) wymieszać z zimną wodą lub mlekiem i wlać do gotującego się płynu, jeśli chcesz przygotować kleić, wsypa kaszę do zimnej wody i mieszając podgrzewaj do zagotowania. Trzymaj na wolnym ogniu, aż kasza całkiem się rozklei.

Kasza gryczana stanowi świetny farsz do wszelkich postnych gołąbków, udany garnitur do pieczeni, zrazów, niektóre odmiany kaszy np. krakowską można nawet przyrządzać na słodko z dodatkiem suszonych śliwek lub mandarynek.

Kasza jęczmienna to głównie baza smacznego i lubianego przez Polaków krupniku, ale można ją też po ugotowaniu na sypko podać do duszonego mięsa czy gulaszu.

Kasza manna, ugotowana na gęsto i pokrojona w kostkę, pasuje do zup czystych, niektóre gospodynie podają ją również zamiast ziemniaków do mięsa w sosie. Z kaszy manny powstają też liczne desery, które można nabyć również w sklepach w postaci gotowych deserów z owocowymi sosami.

Informacja dla osób na diecie bezglutenowej: kasza jaglana, uzyskiwana z obłuskanego i wypolerowanego ziarna prosa, glutenu nie zawiera, podobnie kukurydziana – ta jednak w trakcie procesu rozdrabniania ziarna traci większość witamin.

Sałatka z brokułami i kaszą kuskus

Co kupić?

  • kostka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • 0,5 sztuki brokuła
  • 0,5 sztuki małej cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.  Warzywa umyj, obierz i pokrój na paski. Brokuła podziel na małe różyczki. Podgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, a następnie dodaj brokuł, cukinię i marchew. Całość duś na małym ogniu i dodaj kostkę bulionu. Warzywa wymieszaj z kuskusem i dopraw czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na koniec posyp sałatkę pietruszką.

Suflet z owocami i kaszą kuskus

Co kupić?

  • 2 szklanki świeżych owoców
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Przygotuj ulubione owoce przykładowo: wiśnie, agrest, jagody, porzeczki.  Foremkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Kuskus zalej wrzącym mlekiem i odstaw na 5 minut, do napęcznienia. Następnie utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i dodaj do kuskusu. Wymieszaj z owocami i ubitym białkiem  na sztywną pianę. Całość piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Budyń jaglany z kaszy jaglanej z karmelizowana gruszką

autor: fotokulinarnie.pl

Składniki

  • 90 g kaszy jaglanej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • bardzo mała szczypta soli

karmelizowana gruszka

  • 1 duża, słodka gruszka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wykonanie

  • kaszę jaglaną przepłukać chłodną wodą. Płukać do momentu, aż wodą będzie czysta
  • kaszę gotować w odmierzonej ilości mleka i wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i soli, na średnim ogniu, przez 15 minut (ewentualnie do 20 minut). Cały ten czas kasza ma średnio „bulgotać”. Na koniec kasza ma być miękka i lekko rozgotowana. Płynu do gotowania jest dużo i tak ma być – po ugotowaniu kaszy wciąż powinno być sporo płynu – dzięki temu całość łatwo się zblenduje
  • kaszę zblendować przez ok. 2 minuty, żeby uzyskać jak najgładszy krem
  • gorący budyń rozlać do miseczek. Teraz można od razu przygotować gruszkę i podawać całość na ciepło lub można odstawić budyń do ostudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce, by całkiem stężał
  • przygotować karmelizowaną gruszkę: gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. następnie wrzucić do garnuszki i dodać cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewać 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gruszka wypuści sok i sos będzie mocno bulgotać
  • budyń polać gorącym sosem z gruszką i od razu podawać

Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  •  1/2 szklanki suszonych borowików
  •  1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
  •  2 łyżeczki masła
  •  1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  •  2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
  •  2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
  •  2 ząbki czosnku
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  •  kiełbasa z indyka
  •  12 dużych liści kapusty włoskiej
  •  2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
  •  1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
  •  2 łyżeczki brązowego cukru
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok.  1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.

Warzywny kociołek z kaszą bulgur i mięsem

Składniki:

  • 700g wieprzowiny (polędwica wieprzowa, łopatka, szynka, karczek, biodrówka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g pieczarek
  • cukinia
  • 2 papryki
  • puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
  • marchew
  • dwie puszki pomidorów krojonych lub około  20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kaszy np: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, kuskus, pęczak
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól,  ostra papryka, tymianek, majeranek
  • do smażenia smalec lub olej kokosowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso pokrojone w małe kosteczki. Pieczarki obrać ze skórki lub jeśli są bardzo małe opłukać wodą i pokroić w kostkę. Warzywa umyć (marchew obrać) i pokroić w niewielką kostkę, do mięsa dodać przyprawy, chwilę smażyć, dodać resztę warzyw, grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut. Całość przełożyć do wysokiego garnka, dodać bulion, pomidory oraz kaszę, gotować do miękkości, przyprawić do smaku, podawać z natką pietruszki lu ulubionymi ziołami.

Gołąbki z kaszą jęczmienną

 dodał: przejs
Co kupić?
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 100 g kaszy jęczmiennej z warzywami
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy)  i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to – w zależności jak młodą mamy kapustę – około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.

file1350550063Kasza jęczmienna na słodko

dodał: Aneta Jokisz
Składniki:
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 200g twarogu
  • 170g jogurtu typu greckiego
  • 3 jabłka
  • 3 banany
  • 1 duża łyżka miodu naturalnego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu, po czym ją studzimy. Do kaszy dodajemy kolejno: twaróg, jogurt, pokrojone w kostkę jabłka i banany, miód oraz cynamon. Wszystko razem mieszkamy i gotowe.

Kasza gryczana z pulpetami z rodzynkowym posmakiem

składniki:
  •  mięso mielone około 60 dag (ja zawsze kupuję kawałek mięsa i sama mielę), może być z indyka, wieprzowo-wołowe itp
  •  dwie garście rodzynek
  •  jajko
  •  curry
  •  kurkuma
  •  kumin rzymski, pieprz, papryka, liść laurowy, ziele angielskie
  • dwa woreczki ugotowanej kaszy gryczanej palonej lub niepalonej

Przygotowanie:
Mięso mielimy, dodajemy jajko i część przypraw (oprócz ziela i liści) oraz rodzynki. Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Wodę około 1 szklanki lub bulion zagotowujemy w garnku i przekładamy pulpeciki, dodajemy pozostałe przyprawy. Gotujemy około 150 do 20 minut. Podajemy z kaszą. Obiad gotowy!