Kasza bulgur różne pomysłowe przepisy na smaczne dania

18 listopada 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kasza bulgur została już dawno doceniona na Bliskim Wchodzie, a dokładnie ponad 4000 lat temu. Kasza bulgur to podstawowy posiłek podobnie jak ryż. Kasza ta posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych i pełno substancji wspomagających pracę serca. Dodatkowo kasza bulgur koi nerwy i obniża poziom cukru we krwi. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o tej kaszy.

 

Co nieco o kaszy bulgur

Przede wszystkim kasza bulgur posiada w swoim składzie sporą dawkę błonnika 4,5 g/100 g po ugotowaniu. Ponad to posiada mniej kalorii – 100 g ugotowanej kaszy to 83 kcal. Dodatkowo w kaszy znajdziesz również potas oraz fosfor. Dzięki temu wzmocnisz swoje serce i wspomożesz zęby oraz kości.  Z kolei duża dawka magnezu 32mg/100g ukoi nerwy i usprawni organizm.

Kasze bulgur tworzy się z  gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, które są najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Lekarze jednogłośnie podkreślają, że wszelkie produkty tworzone na bazie pszenicy durum posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych oraz wszelkich substancji wspomagających prace organizmu.

Możemy spotkać kaszę bulgur w trzech odmianach: drobno, średnio oraz gruboziarnistą. Pierwszą odmianę zazwyczaj wykorzystuje się w sałatkach, zupach i faszerowanych warzywach. Natomiast średnio i grubo ziarnistą wykorzystaj przykładowo do potrawy zwanej pilaw.Pamiętaj jednak, że gruboziarnista kasza może zaszkodzić osobom zmagającym się ze wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Wspomaganie serca

Kasza bulgur posiada szereg składników mineralnych, które oddziałują pozytywnie na nasze serce. Wszystko to dzięki składnikom takim jak potas, wapń, magnez oraz sód. Potas obniża skutecznie ciśnienie krwi szczególnie jest to ważne podczas fizycznego wysiłku. Z kolei wapń jest niezbędny do skurczu serca czyli prawidłowego pompowania krwi do wszystkich tkanek ciała. Magnez natomiast rozszerza nasze tętnice i stanowi tarczę ochronną przed zawałem. Dodatkowo reguluje poziom wapnia i wchłaniania potasu. Sód z kolei w połączeniu z potasem reguluje napięcie mięśniowe.

W kaszy znajdziesz również błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu oraz wiąże tłuszcze zawarte w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu ograniczasz ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu czy zakrzepicy. Kasza bulgur świetnie sprawdza się dla anemików, ponieważ dostarcza do organizmu żelazo oraz kwas foliowy.

Na stres

Wiele z nas żyje w stresie, napięciu i ciągłym pędzie. Kasza bulgur jest wręcz idealna dla każdego kto chciałby choć na chwilę uwolnić się od negatywnych skutków stresu. W kaszy bulgur znajdują się witaminy z grupy B oraz magnez. To właśnie dzięki nim nasz układ nerwowy poprawnie funkcjonuje oraz zapewnia równowagę psychiczną. Z kolei witamina B1 usprawnia pamięć i myślenie. Natomiast witamina B2 niweluje bóle i zawroty głowy.

Bardzo ważna jest też witamina B6, dzięki której łatwiej przyswaja się magnez i wytwarzają się neuroprzekaźniki typu serotonina, dopamina oraz noradrenalina. To właśnie ich niedobór wywołuje u nas depresję i stany lękowe. Węglowodany natomiast poprawiają nam nastrój i zwiększają poziom serotoniny.

Alergeny

Po ugotowaniu kasza bulgur na 100 g zawiera 18.58 g węglowodanów, a w tym 0.10 g cukrów prostych. Idzie za tym więc niski indeks glikemiczny IG = 46. Dzięki temu po jej zjedzeniu nie występują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Kasza bulgur jest więc idealna dla diabetyków.

Niestety kasza bulgur zawiera gluten więc osoby chore na celiakię muszą z niej zrezygnować. Ponad to może zawierać alergeny orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko. Kasza bulgur zawiera witaminę B9, czyli kwas foliowy. Jest on bardzo ważny dla kobiet w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze. Może on zapobiec wystąpieniu wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu – bezmózgowia, przepukliny układu nerwowego i rozszczepu kręgosłupa.

 

Gołąbki z grzybami i kaszą bulgur

Składniki:
– 2 szklanki wody
– 1/2 szklanki suszonych borowików
– 1 1/4 filiżanki surowej kaszy bulgur
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
– 2/3 szklanki drobno pokrojonego selera
– 2/3 szklanki drobno pokrojonej marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– kiełbasa z indyka
– 12 dużych liści kapusty włoskiej
– 2 szklanki rozgniecionych pomidorów w puszce
– 1 1/2 łyżki octu z czerwonego wina
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Zagotować 2 szklanki wody, wrzucić grzyby, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Odkryć, wymieszać, zagotować. Dodać kaszę bulgur, przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 30 min. Rozgrzać olej masło w dużej patelni, dodać cebulę, seler, marchew i zgnieciony czosnek, dusić 7 min. lub do miękkości. Dodać warzywa do kaszy z grzybami, lekko wymieszać. Dodać sól i pieprz. Zdjąć skórkę z kiełbasy. Pokroić i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Podgotować liście kapusty, najlepiej na parze. Ostudzić i osuszyć. Zawijać kaszę w kapustę (ok.  1/2 szklanki). Ułożyć w brytfance. Podlać lekko wodą. Piec przykryte ok. 30 min., dodając wody. Wymieszać pomidory, odrobinę octu winnego i cukier w garnku, gotować na średnim ogniu 5 min., mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, wymieszać z natką pietruszki . Podawać z gołąbkami.

 

Warzywny kociołek z kaszą i mięsem – danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 700g wieprzowiny (polędwica wieprzowa, łopatka, szynka, karczek, biodrówka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka maślanki
  • 300 g pieczarek
  • cukinia
  • 2 papryki
  • puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
  • marchew
  • dwie puszki pomidorów krojonych lub około  20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kaszy np: jęczmienna, bulgur, orkiszowa, kuskus, pęczak
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól,  ostra papryka, tymianek, majeranek
  • do smażenia smalec lub olej kokosowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso pokrojone w małe kosteczki. Pieczarki obrać ze skórki lub jeśli są bardzo małe opłukać wodą i pokroić w kostkę. Warzywa umyć (marchew obrać) i pokroić w niewielką kostkę, do mięsa dodać przyprawy, chwilę smażyć, dodać resztę warzyw, grzyby i dusić pod przykryciem około 10 minut. Całość przełożyć do wysokiego garnka, dodać bulion, pomidory oraz kaszę, gotować do miękkości, przyprawić do smaku, podawać z natką pietruszki lu ulubionymi ziołami.

 

Risotto lub kaszotto z dynią i marchewką

 

Składniki:

– 120 g ryżu lub kaszy pęczak lub bulgur
– 170 g obranej i oczyszczonej dyni
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 duża marchewka
– 1 cebula
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku, mielony imbir i kurkuma

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż lub kaszę i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż lub kasza wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.

zobacz również:

Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

Kurki – różne dania z kurkami, przepisy i pomysły

Dynia – różne smaczne dania zupa, racuszki, pierożki, risotto

Kasza jaglana – różne przepisy na dania z kaszy jaglanej