Rabarbar to bardzo letni, chociaż odrobinę zapomniany, składnik wielu pysznych dań. Zainspiruj się naszym zbiorem przepisów i przygotuj coś wyjątkowego.
Ciasto rabarbarowe
- 2,5 szkl mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl zimnego masła
- 4-5 łyżki wody
Nadzienie
- 7 szkl rabarbaru, przekrojonego w pół
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka wanilia
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka gruboziarnistego cukru
Połącz mąkę z dwoma łyżkami cukru i solą. Wymieszaj. Dodaj masło. Miksuj aż masa się połączy i stopniowo dodawaj wodę. Ugnieć ciasto. Podziel na cztery części. Odłóż do lodówki.
W wysokim rondelku połącz rabarbar z cukrem i gotuj aż ilość wody zredukuje się tak by masa wynosiła 2,5 szkl. Dodaj wanilię i wystudź stopniowo.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Ciasto rozwałkuj.Wyłóż dwie blaszki dwoma kawałkami ciasta,naciągnij je na brzegi. Nałóż nadzienie. Pozostałe części ciasta rozwałkuj i ułóż szachownicę.
Piecz przez 50-60 minut. Następnie wystudź przez godzinę.
Sałatka z rabarbarem
- 2 garści mieszanki sałatek
- pół szkl płatków migdałowych
- 450 g truskawek pokrojonych na trzy
sos:
- 1 szkl pokrojonego rabarbaru
- 1/4 szkl wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/4 szkl oliwy
- 1 łyżka maku
Wszystkie składniki sosy połącz w rondelu. Gotuj ok. 5 minut aż rabarbar będzie miękki. Następnie zblenderuj.
Na talerzu ułóż sałatkę, truskawki, polej sosem i posyp migdałami.
Dżem rabarbarowo-mailinowy
- 2 szkl pokrojonego rabarbaru
- 170 g malin
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżka amaretto
Połącz wszystkie składniki w rondelku. Trzymaj na ogniu około 10 minut, aż woda lekko odparuje. Przełóż do słoików i w razie potrzeby, pasteryzuj
Różowy napój rabarbarowy
- 1 szkl cukru
- 1,5 szkl pokrojonego rabarbaru
- 1 łyżka soku z cytryny
Zagotuj cukier z rabarbarem w rondelku. Przykryj, odstaw ma godzinę. Odcedź, dodaj sok z cytryny.
Rabarbarowy koktajl
- 1 szkl pokrojonego rabarbaru
- pół szkl wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki amaretto
- 2 kandyzowane wiśnie
Połącz rabarbar, wodę, cukier w blenderze. Zmiksuj, schłódź, dodaj amaretto i udekoruj wiśniami.
Konserwowy rabarbar
- 2 szklanki octu z jabłek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soli
- 1- kawałek świeżego imbiru, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki wytrawiania przyprawy
- 400 g rabarbaru, bardzo cienkie plasterki pokrojone po przekątnej
Zagotuj ocet z cukrem, solą, imbiru i przypraw w rondelku, aż cukier się rozpuści, około 5 min. Odcedzić i wyrzuć pływające elementy. Odłożyć na bok.
Rabarbar włóż do 4 słoików po 250 ml. Zalej wywarem i zakręć.
Lody rabarbarowe
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl wody
- 1,5 szkl pokrojonego rabarbaru
- 1 łyżka soku z cytryny
Cukier rozpuść w połowie szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Włóż pokrojony rabarbar, przykryj i odstaw na jedną godzinę. Odcedź, dodaj sok z cytryny, zamróź.
Dżem (mus) rabarbarowy
- rabarbar – 1 wiązka (ok. 5 grubych szt)
- woda – pół szkl
- cukier – 3 łyżki
- orzechy tarte – 3 łyżki
- migdały płatki – 1 łyżeczka
Rabarbar dokładnie myjemy, ucinamy z dołu niedoskonałości oraz z góry zieloną część. Kroimy w grube paski. Na patelni podgrzewamy wodę. Dodajemy rabarbar, zasypujemy całość cukrem i co jakiś czas mieszamy. Gdy rabarbar się rozpadnie włączamy ogień i czekamy aż przestygnie. Przekładamy do słoika co jakiś czas posypując orzechami tartymi. Wierzch ozdabiamy migdałami.
Sos rabarbarowy
- 2 szklanki posiekanego świeżego lub mrożonego rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 1/2 szklanki pokrojone truskawki
Umieść rabarbar w naczyniu żaroodpornym. Posyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Zakryj folią, włóż do mikrofali lub do rozgrzanego do 180 st piekarnika na 6-8 minut. Dodaj truskawki, podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty.
Wino z rabarbarem
- 3 łodygi rabarbaru świeże
- 2 łyżki cukru granulowany
- 750 ml butelka schłodzonego białego wina: prosecco lub asti
Odetnij i wyrzuć liście z rabarbaru, a następnie pokrój go cienko. Powinny wyjść około 4 szklanki (1 litr). Umieść w blenderze, posyp cukrem. Zmiksuj. Umieścić masę z rabarbaru na sicie, a następnie przeciśnij sok. Miąższ wyrzuć. Sok powinien mieć około 1 kubek (250 ml).