Pyszna grochóweczka

Avatar photo
7 grudnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dlaczego zupy są ważne i jak uniknąć podstawowych błędów przy ich przygotowywaniu?

Za oknem biało i przeraźliwie zimno. Nadszedł czas na polskie dania narodowe -pożywne, gorące zupy, które rozgrzeją każdego członka rodziny nawet w największy mróz.

Nie zawsze podczas zastanawiania się, co tym razem zaserwować najbliższym na obiad pamiętamy, jak ważnym elementem racjonalnej diety każdego człowieka są zupy. O pozytywnych właściwościach aromatycznego i sycącego talerza wypełnionego pożywnym płynem powinniśmy pamiętać szczególnie teraz, kiedy organizm potrzebuje dużo więcej energii, niż podczas pozostałych pór roku. Przemarznięci i z osłabionym układem odpornościowym jesteśmy o wiele bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje. Talerz gorącej zupy nie tylko rozgrzewa, ale także dzięki rozpuszczonym w wodzie substancjom odżywczym jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Poza tym zupy zawierają bardzo dużo witamin i minerałów, nawadniają organizm i doskonale zaspokajają pierwszy głód.

Aby zupa nie była za słona…

Choć wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie zupy, to jednak przygotowanie zrównoważonego w smaku pierwszego dania nie należy do zadań najłatwiejszych. Oto kilka rad, o których warto pamiętać:

·    zupy solimy na samym końcu – sól dodana na początku gotowania nie pozwala jarzynom uwolnić smaku;

·    przesolona zupa – kilka skórek suchego chleba (lub ziemniaki) wrzucone na kilka minut do garnka wyciągną nadmiar soli;

·    jeśli chcemy odtłuścić zupę, możemy użyć lodu (zwijamy w gazę/ściereczkę kilka kostek i powoli zbieramy tłuszcz, który krzepnie na naszym wynalazku) lub np. papierowych ręczników, która delikatnie kładziemy na powierzchni i szybko zdejmujemy;

·    przed gotowaniem grochu czy fasoli należy długo, najlepiej przez noc, moczyć ziarna w przegotowanej, zimnej wodzie. Pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu, potem – na małym, aż do miękkości. Gotowanie grochówki czy zupy fasolowej wymaga czasu – jeśli go nie posiadamy, możemy do przygotowanego wywaru użyć mąki grochowej lub fasolowej (są to zmielone ziarna). Na rynku znajdziemy tego typu mąki w ofercie np. marki BIO RAJ. Zaletą produktów Bio Raj jest to, że są to certyfikowane produkty ekologiczne, dlatego z pewnością nie posiadają zanieczyszczeń chemii rolnej i są bogate w naturalne składniki  i witaminy.

·    Podobno sprawdzianem kulinarnych umiejętności kucharza jest klarowny rosół. Aby efekt był zadowalający, trzeba przestrzegać kilku rad: mięso (kurczak + np. kawałek wołowiny) wkładamy do zimnej wody. Zanim jeszcze się zagotuje, dokładnie (sp. sitkiem) zbieramy szumowiny. Wówczas dodajemy warzywa i powoli, na małym ogniu gotujemy nasz rosół przez 3-4 godziny. Bursztynowy kolor nada  rosołowi przypieczona na ogniu cebula. Jeśli na końcu gotowania nadal nie jesteśmy zadowoleni z efektu, możemy wybrać z garnka warzywa i mięso, a zupę przecedzić przez gazę – wtedy na pewno nic nie zaburzy przezroczystości wywaru.

Zobacz również:

  1. Rozgrzewające zupy na zimową aurę
  2. Diabelski kociołek
  3. Jesienny kociołek z zacierkami
  4. Gorący kociołek meksykański
  5. Rozgrzewający kociołek na zimę
  6. Jednogarnkowe danie z fasoli i ziemniaków
  7. Kociołek cygański
  8. Zupy świata – czy warto jeść zupy?
  9. Wszystkie zupy naszych czytelników



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.