Puszyste mini chmurki z poziomkami

12 lipca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 szklanki poziomek (lub ile mamy)

4 jajka

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki

0,5 szklanki mleka

olej

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru na puszystą pianę, następnie dodajemy mleko i 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka w osobnym naczyniu ubijamy na pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy jeszcze chwilę. Do masy z żółtek przekładamy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką. Wrzucamy opłukane poziomki. Na rozgrzana patelnię z tłuszczem wykładamy łyżką malutkie placuszki. one będą tak „puchły” na patelni, trzeba podglądać je od spodu żeby się nie przypaliły, po chwili obracamy na drugą stronę.

Placuszki są puszyste i leciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach, nie trzeba gryźć!

file1310506396



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz