Smażone krążki anansa

12 lipca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 świeży, dojrzały ananas

1 jajko

400 ml mleka

ok. 4 łyżek mąki

szczypta soli

łyżeczka cukru

olej

cukier puder do posypania

Ananasa obieramy i kroimy w plastry. Wycinamy ze środka okrągły twardy trzon.

Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki, tylko troszkę bardziej gęste- miksujemy jajko z mlekiem, cukrem, solą i stopniowo dodajemy mąkę.

Rozgrzewamy patelnię z olejem, krążki ananasa osuszamy z wierzchu ręcznikiem kuchennym, następnie obtaczamy w cieście i kładziemy na patelnię. Od razu możemy łyżeczką „wybrać” ciasto, które wpadnie do tej dziurki w ananasie żeby zrobić ładny, dziurawy krążek ;) Jak potrząśniemy patelnią i krążki się ruszą – przekładamy na drugą stronę. Gdy zrobią się rumiane odkładamy, jak lekko ostygną możemy posypać cukrem pudrem. Pycha!

file1310505994



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz