Puree z różnych warzyw | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Puree z różnych warzyw

4 października 2021, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Chyba każdy z nas zna puree robione z ziemniaków klasycznie do obiadku. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś nad innym puree? Może by tak zmiksować trochę innych warzyw?

Oto kilka nietypowych i ciekawych pomysłów na warzywne puree:

 

Z bobu

pure z bobu

Co kupić?

  • 1/2 kg świeżego bobu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

Bób należy ugotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut, aż do miękkości.  Później odcedź bób i zachowaj szklankę wody z gotowania. Ściągnij zewnętrzne skórki z bobu i zmiksuj je ze śmietaną na gładkie puree. Powoli dolewaj wodę z gotowania jeżeli puree byłoby za gęste. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Z dynii

puree z dyni

Co kupić?

  • dynia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Dynię kroimy na dwie części i pozbywamy się pestek. Następnie dzielimy je na jeszcze mniejsze kawałki.  Teraz wyłóż dynię na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj ją oliwą i dopraw do smaku. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu należy usunąć skórkę i zmiksować na puree.

Z kalafiora

puree z kalafiora

Co kupić?

  • 250 g różyczek kalafiora
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Kalafior ugotuj  do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Po ugotowaniu odcedź kalafior i zmiksuj go z łyżką masła. Koniecznie sprawdź czy masa jest gładka i nie ma żadnych grudek. Potem dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i dokładnie wymieszaj.

Z topinambura

puree z topinambura

Co kupić?

  • 500 gramów topinambura
  • 1 duża cebula
  • 125 gramów półtłustego twarogu
  • 2 garści liści jarmużu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Topinambur dokładnie umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ok 10 minutach powinien być jak ugotowany ziemniak. Następnie jarmuż wrzucamy na wrzątek i pozostawiamy na 2 minuty. Po odcedzeniu pokrój go. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Teraz zmiksuj jarmuż z topinamburem. Potem dodaj jarmuż, cebulę, rozdrobniony twaróg, sól oraz pieprz i całość wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Z zielonego groszku

pure z zielonego groszku

Co kupić?

  • 600 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę (lub 1 mała cebula)
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18 %
  • garść posiekanej rukoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szalotkę zeszklij w garnku na oleju. Potem dodaj do tego posiekaną rukolę, groszek, odrobinę wody, sól i pieprz. Gotuj wszystko bez przykrycia ok 10 minut. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj z śmietaną, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zmiksuj całość i gotowe!

Z batatów i mascarpone

puree z batatów

Co kupić?

  • 900 g batatów, obranych i przekrojonych na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 80 g serka mascarpone
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżki listków tymianku

Przygotowanie:

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj do miękkości. Potem zmiksuj je na puree. W małym rondelu wymieszaj czosnek i śmietanę. Gotuj to przez 10 minut, a czosnek rozetrzyj widelcem. Teraz puree wymieszaj ze śmietaną, czosnkiem i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj posypane tymiankiem.

Z pietruszki

Znalezione obrazy dla zapytania puree parsley

Co kupić?

  • 5 korzeni pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki listków lubczyku
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę obierz ze skórki i pokrój na kawałeczki. Następnie zalej je wodą w garnku i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj wszystko do miękkości. Teraz odlej wodę oraz przyprawy i całość zblenduj. Dodaj łyżkę masła i wymieszaj.

 

zobacz również:

Jakich produktów nie łączyć w kuchni?

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Jesienne zupy – przepisy

Papryka – przepisy na dania z czerwonej papryki i właściwości dla zdrowia

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Puree z różnych warzyw

  1. avatar Iga pisze:

    uwielbiam puree z kalafiora, robię zamiast ziemniaków – posiadają niski indeks glikemiczny niż ziemniaki

  2. avatar Marcin pisze:

    ja ostatnio eksperymentuje z puree i nie widziałem zabardzo jak co z czym podawać.

Dodaj komentarz