Ptasie mleczko z polewą

15 lutego 2018, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

8 białek

1,5 szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

8 łyżeczek żelatyny

2 opakowania herbatników np. Oreo (dop: redakcja)

1 łyżeczka kakao

kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego

Polewa mirror glaze: (może być też zwykła czekoladowa)

150 g cukru

50 ml wody

65 g białej czekolady

100 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki żelatyny

dowolny barwnik spożywczy

Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie z żelatyną wstawiamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy aż do momentu rozpuszczenia.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę i aromat śmietankowy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.

Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy folią aluminiową . Spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozprowadzamy jasną masę, wyrównujemy.Wykładamy masę kakaową. Równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki do momentu stężenia.
Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Pozostawiamy do napęcznienia. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy śmietankę, mieszamy rózgą do połączenia składników, ponownie zagotowujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę oraz żelatynę – blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy odrobinę dowolnego barwnika. Mieszamy. Całość przelewamy przez gęste sitko, aby usunąć z polewy ewentualne grudki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy polewa ma temperaturę ok 35° polewamy nią ptasie mleczko i pozostawiamy do zastygnięcia.

 

fot: redakcja