Przetwory z owoców i warzyw – porady, sprawdzone przepisy i sekrety | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przetwory z owoców i warzyw – porady, sprawdzone przepisy i sekrety

6 czerwca 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiasz robić przetwory? Lato to idealny czas na wekowanie dżemów, konfitur, ogórków i warzyw. Czy wiesz jak zachować ich świeżość i smak przez cały rok? Podpowiadamy jak osiągnąć taki efekt.

 

Przygotowanie żywności

Warzywa i owoce muszą być dokładnie dobrane. Muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepsze są z własnego ogórka lub regionalnego dostawcy.  Pamiętaj, że do weków nie nadają się warzywa i owoce zebrane w upalne dni lub po deszczu.

Przed umieszczeniem warzyw lub owoców w słoikach należy je oczyścić i umyć.

W przypadku malin, czy truskawek warto je przed wekowaniem zamoczyć na kilka minut w mocnym alkoholu. Dzięki temu nie rozpadną się w trakcie przygotowania.

Jeżeli chodzi o marynowanie i kiszenie, to wybierz wodę źródlaną.  Woda z kranu może tylko pogorszyć smak przetworów.

Nie wypychaj słoików po same brzegi, zostaw trochę wolnego miejsca.

Słoiki zakręć mocno dopiero po pasteryzacji.

weki

Pasteryzacja

Jest to proces mający na celu dokładne zamknięcie słoików w celu zachowania świeżości potraw. Pasteryzacja polega na podgrzaniu słoików do 90 stopni Celsjusza, dzięki czemu pozbywamy się bakterii gnilnych.

Pasteryzować można na dwa sposoby:

W piekarniku

Do brytfanki wkładamy słoiki i zalewamy ją do połowy wodą. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni i zostawiamy na 20 minut.

W garnku

Dno dużego garnka wykładamy ściereczką z naturalnego materiału lub kartkami papieru.  Słoiki układamy tak, aby się nie stykały i zalewamy do połowy wodą.  Taki garnek podgrzewamy ok 15 minut.

weki

Przechowywanie

Trzymaj weki w suchych i chłodnych miejscach.  Idealnie nadają się piwnicy lub strych. W takich warunkach ryzyko zepsucia się weków jest bardzo małe.

weki

Przepisy

Papryka konserwowa

Co kupić?

  • 3 większe papryki
  • 4 plasterki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków obranej marchewki
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy lub oleju
Zalewa
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (10%, do zapraw, spirytusowego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soli
Przyprawy
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Słoiki należy umyć i dokładnie osuszyć. Paprykę umyj, osusz i pokrój na cząstki pozbywając się nasion. Ułóż ją w słoikach i dodaj cebulę,  nieobrane ząbki czosnku, marchewkę, przekrojoną na pół chili oraz oliwę bądź olej. Teraz dodaj wszystkie przyprawy i delikatnie dociśnij składniki.  Składniki zalewy zagotuj w garnku i zalej nią paprykę w słoikach. Gotowe przetwory zawekuj wybranym sposobem.

papryka konserwowa

Ketchup z cukinii i jabłek

Co kupić?

  • 1 kg cukinii (waga po obraniu)
  • 30 dag cebuli
  • 2 ½ łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 20 dag jabłek (waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
  • 1 liść laurowy
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu 10%
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
  • pieprz cayenne
  • oregano
  • lubczyk
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Zeszklij na oleju. Cukinię obierz ze skórki, pozbądź się pestek i opłucz. Jabłka oczyść z gniazd, obierz, opłucz i wraz z cukinia zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj to co cebuli i wsyp Vegetę i dołóż liść laurowy.  Wymieszaj całość i duś na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, obrany  i pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Następnie zagotuj i wymieszaj. Zdejmij wszystko z ognia, wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Ketchup przełóż do słoików i poddaj pasteryzacji.

ketchup weki

Sok malinowo – miętowy

Co kupić?

1 ½ kg malin
1 ½ szklanki cukru
15 liści malinami
10 liści aronii
½ litra wody
1 pęczek mięty (może być duży)
½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Maliny gotuj wraz z cukrem, liśćmi malin i aronią oraz wodą na małym ogniu. Po zagotowaniu trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Potem dodaj czyste liście mięty, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij liście, wyciśnij je do środka i  przecedź sok przez gazę. Dodaj sok z cytryny i przelej do słoików. Pasteryzuj ok 10 minut.

sok z malin weki

zobacz również:



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz