Przepisy ze świeżym szpinakiem – 9 super dań i pomysły na wykorzystanie szpinaku!
Szpinak to zmora wielu dzieci, znienawidzony zielony potwór na talerzu. Na szczęście z wiekiem zmienia nam się smak i nasze upodobania. Zaczynamy się przekonywać do szpinaku i próbujemy go w różnych potrawach. Zobaczcie jakie właściwości posiada szpinak i w jaki sposób można go przygotować.
Co nieco o szpinaku
Szpinak zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, a głównie witaminy, sole mineralne i beta karoten. Ponad to znajdziesz w nim również przeciwutleniacz i luteinę. Nie zabrakło oczywiście witaminy C, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Czy wiesz, że szpinak był nazywany perskim zielem? Przywędrował z początku do Hiszpanii, Europy i Persji. Z czasem zyskał również nazwę warzywo hiszpańskie i potrawa florencka. Najlepsze w szpinaku jest to, że nadaje się do spożycia zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej, ponieważ nadal zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Perskie ziele uchroni Cię przed miażdżycą i nowotworami. Zaleca się jedzenie szpinaku osobom, które zmagają się z silnymi nerwami i stresem, ponieważ ta roślina obniża podatność i łagodzi skutki stresy. Ponad to zapobiega migrenom. Śmiało mogą sięgać po szpinak dzieci oraz kobiety w ciąży, ponieważ dostarczy on im żelazo i kwas foliowy, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z kolei witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi oraz obniża zły cholesterol i opóźnia starzenie się organizmu.
Dobra wiadomość dla osób na diecie czy dbających o swoją linię – szpinak zawiera jedynie 23 kcal na 100 g. Dodatkowo witamina B pomaga przy spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów i tym samym przyspiesza proces przemiany materii. Szpinak również zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 250 g maki pszennej
- 130 g masła
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 40 ml mleka
- 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 150 g wędzonego łososia
- 120 g sera ricotta
- 400 ml śmietany 30%
- 150 g sera żółtego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz rozdrobnione masło. Po wymieszaniu, dodajemy 1 żółtko, mleko i szybko zagniatamy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie, smarujemy formę o średnicy 24 cm masłem i posypujemy odrobiną mąki. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je, a następnie umieszczamy w formie, tak, by zakrywało całe jej dno oraz boki. Widelcem nakłuwamy ciasto, a następnie, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut.
Zanim jednak włożymy formę do piekarnika, na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia oraz wysypujemy fasolę. Po upływie 20 minut, zdejmujemy je i pieczemy bez przykrycia przez następne 5 minut.
Teraz czas na przygotowanie farszu. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, 2 żółtka oraz 2 jajka. Na upieczone wcześniej ciasto, przekładamy szpinak, dodajemy serek ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz starty ser żółty. Wierzch polewamy masą ze śmietany i jaj. Tarte należy piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane
składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli i cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka 2%
- odrobina wody gazowanej lub mineralnej
- jedno jajko
- masło klarowane
Jajko dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe naleśniki, ciasto odstawić na 15 minut (powinno być dość rzadkie aby naleśniki wyszły cieniutkie). Smażyć na natłuszczonej patelni.
składniki na farsz:
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej
- 1/2 opakowania sera feta
- 150 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie lub bazylia – szczypta
- 100 g pomidorków cherry lub pół słoika suszonych pomidorów
- kolorowy pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera i część pomidorków. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.
Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera i pomidorkami, zagrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.
Rolada z piersi kurczaka z szpinakiem i serkiem ricotta
składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 150 gram ricotty
- cebula
- 100 gram szpinaku
- czosnek
- olej
- bulion drobiowy lub warzywny
- 2 łyżki śmietany 12 %
- sól, pieprz, słodka papryka mielona
- jabłko, rozmaryn
Przygotowanie:
Każdą pierś przekroić wzdłuż na połowę, oprószyć solą i pieprzem oraz papryką, delikatnie rozbić każdy płat. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać szpinak i ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Na obu filetach ułożyć farsz, zwinąć w roladę i obwiązać, podsmażyć z każdej strony, umieścić w nagrzanym piekarniku, obłożyć jabłkiem i rozmarynem, podlać bulionem wymieszanym ze śmietaną, przykryć pokrywą lub folią naczynie do zapiekania, piec około 20 minut.
Kremowy szpinak z jajkiem i grzybami
składniki:
- pół kilograma świeżego szpinaku
- dwa jaja
- 30 dag pieczarek lub grzybów leśnych
- czosnek
- twardy ser żółty
- dwie łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni roztopić masło z łyżeczką oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki lub grzyby leśne, całość smażyć kilka minut, wrzucić do rondla umyty szpinak, podsmażać kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zrobić wgłębienie na jaja, całość podsmażać pod przykryciem, posypać startym żółtym serem.
Jesienny koktajl szpinakowy z orzechami
Co kupić?
- 2 garści szpinaku
- Kiwi
- Pomarańcza
- ½ szklanki mleka sojowego
- 3 orzechy włoskie
Przygotowanie:
Orzechy rozdrobnij i podpraż na suchej patelni. Szpinak i obrane owoce zmiksuj z mlekiem sojowym. Po przelaniu do szklanki posyp orzechami.
Szpinakowe gnudi
składniki:
- 200 gram świeżego szpinaku
- 150 gram masła czosnkowego
- 100 gram tartej bułki
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Umyć szpinak, osuszyć. Zblanszować we wrzątku, odcisnąć i zblendować z serem, bułką tartą,solą i pieprzem. Natłuścić ręce oliwą i uformować 20 kulek. Gotować w osolonej wodzie prze 3 minuty, odcedzić, podawać z oliwą i parmezanem.
Sałatka ze szpinaku, sera i pomidorków
Składniki:
- 1 opakowanie sałatki szpinakowej
- 30 dag miękkiego koziego sera
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki posiekanej mięty
Marchewkowo – szpinakowa zupa krem
Krem szpinakowy:
3 ziemniaki
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 kulka mrożonego szpinaku
szczypiorek
1, 5 szklanki wody
przyprawy
olej
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz – gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki – podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.
Krem marchewkowy:
2 marchewki
2 ziemniaki
1 pomidor
2,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz i sól
Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę – przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.
Zupy układamy na talerzu, a kontury delikatnie zacieramy łyżeczką. Na zupie robimy dekoracje z gęstej i kwaśnej śmietanki – podajemy na ciepło.
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
składniki:
300 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pomidorki koktajlowe
3 garście liści szpinaku
ząbek czosnku
dymka lub szczypiorek
sól, pieprz, vegeta
olej lub masło klarowane
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, mleko, wbić żółtka, dokładnie wymieszać, dodać sól. Białka ubić, wymieszać z masą jajeczną. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku. Dodać liście szpinaku i czosnek, chwilkę smażyć, podzielić na porcje, wlewać masę omletową. Omlety posypać szczypiorkiem lub dymką.
zobacz również:
Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa
Dania obiadowe z bobem – przepisy na pomysłowe wykorzystanie bobu
Jak zdrowo grillować – 5 super przepisów na dania z grilla!
Soja właściwości dla zdrowia i 9 super przepisów na dania z soi!