Przepisy na gorące napoje na zimę

18 lutego 2013, dodał: fringilla
Artykuł zewnętrzny

Co powiesz na aromatyczną kawę z czekoladą? A może wolisz tisane imbirowo-cytrynowe albo poncz? Zima to doskonała pora roku na ciepłe, rozgrzewające napoje z dodatkiem korzennych przypraw, owoców egzotycznych i alkoholi. Do ich zrobienia nie potrzeba specjalistycznego sprzętu ani wymyślnych składników. Przyda się zaś spora doza fantazji do wymyślania własnych rarytasów.

Egzotyczna kawa z rumem

Przepis na 4 osoby

  • 250 ml świeżo zaparzonej gorącej kawy
  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)

Mleko zagotuj razem z laską wanilii. Jajka utrzyj z cukrem i przyprawami. Delikatnie wymieszaj je z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty, stale mieszając. Napój powinien lekko zgęstnieć. Zdejmij z palnika i wymieszaj z kawą i rumem.

Tisane to słowo pochodzące z j. francuskiego. Oznacza „napar z ziół, kwiatów lub liści”. Kiedyś napoje takie stosowano w celach leczniczych. Dziś nie tylko leczą (np. łagodzą stres, poprawiają trawienie), lecz przede wszystkim stanowią rozkosz dla naszego podniebienia.





Tisane imbirowo-cytrynowe

Przepis na 4 osoby

  • 5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4 łyżeczki miodu
  • 8-12 plastrów cytryny

Imbir pokrój na cienkie kawałki. Łodygę trawy cytrynowej przekrój na pół (najpierw w poprzek, potem wzdłuż). Jedno i drugie rozdziel do filiżanek. Do każdej filiżanki dodaj łyżeczkę miodu i po 2-3 plastry cytryny. Zalej gorącą wodą.

Herbata z anyżem

Przepis na 4 osoby

  • 4 łyżeczki liściastej czarnej herbaty
  • 4 owoce anyżu gwiazdkowego
  • cukier i mleko (opcjonalnie)

Dobrą liściastą herbatę zaparz w imbryku. Rozlej do filiżanek, wrzuć do każdej gwiazdkę anyżu i cukier (opcjonalnie, jeśli słodzisz). Herbata ta, podawana z mlekiem, ma niebanalny i niepowtarzalny smak.





Mleczna fantazja

Przepis dla 5 osób

  • 3 szklanki pełnotłustego mleka
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • puszka (400 ml) skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ćwiartka laski wanilii
  • bita śmietana (opcjonalnie)

W rondelku wymieszaj mleko pełnotłuste, kokosowe, skondensowane i laskę wanilii. Gotując na wolnym ogniu, mieszaj od czasu do czasu i doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao, ubijając mleka trzepaczką tak, by kakao dokładnie się rozpuściło. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii. Udekoruj bitą śmietaną.

Czarna ostra herbata

Przepis dla 8 osób

  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 4 torebki czarnej dobrej herbaty
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • 3-centymetrowy kawałek laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 szklanka soku z granatów
  • ¼ szklanki soku z limonki

Do dekoracji:
Plastry limonki i laska cynamonu

W rondelku wymieszaj wodę, cukier, imbir, goździki, cynamon i anyż. Doprowadź do wrzenia, mieszając, by cukier się rozpuścił i nie przypalił. Zdejmij z palnika, dodaj torebki herbaty. Pozostaw je na 10 minut, a następnie usuń. Dolej sok z granatów i limonki, ponownie podgrzej przed podaniem. Udekoruj cynamonem i plasterkami limonki.

Gorąca czekolada

Przepis na 12 osób

  • 8 szklanek półtłustego mleka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g gorzkiej startej czekolady

Do dekoracji:

12 cukierków typu candy canes lub podobnych
pianki marshmallows
kilka gałek muszkatołowych

W rondelku wymieszaj mleko, cukier, kakao, ekstrakt waniliowy, sproszkowaną gałkę muszkatołową i gorzką czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 25 min, aż napój zrobi się jedwabisty. Mieszaj od czasu do czasu. Udekoruj przed podaniem piankami marshmallows, gałkami muszkatołowymi i candy canes.

Herbatka z witaminami

Przepis na 12 osób

  • 5 łyżeczek dobrej czarnej herbaty
  • 5 szklanek wody
  • 5 szklanek niesłodzonego soku jabłkowego
  • 2 szklanki soku żurawinowego
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soku z limonki

Herbatę parz ok. 3 min pod przykryciem. Następnie dodaj do niej soki i cukier.

Cydr z pieprzem

Przepis na 5 osób

  • 5 szklanek cydru jabłkowego
  • 10 goździków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 cienkich pasków skórki z pomarańczy
  • laska cynamonu

Wszystkie składniki zmieszaj w dużym rondlu, wolno podgrzewaj, aż alkohol zacznie lekko wrzeć. Zdejmij z palnika, odstaw na pół godziny, by składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem ponownie podgrzej napój. Jeśli na jego powierzchni pojawi się piana, zdejmij ją.

zobacz również:

  1. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy
  2. Czy warto jeść podroby – wątróbka inaczej – różne przepisy
  3. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?
  4. Pasty jajeczne – przepisy na pomysłowe kanapki




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz