Przepisy na chleb na zakwasie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Przepisy na chleb na zakwasie

1 grudnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Chleb żytni na zakwasie

Jak samemu upiec chleb i czy potrzebna jest specjalne urządzenie do wypieku ciasta? Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
Tego rodzaju zaczyn można  też przygotować samodzielnie. Dzięki temu chleb jest smaczny i lekko kwaskowy.

Przepis na dwa bochenki:

  • 450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
  • 450 g mąki pszennej na chleb
  • 1 łyżka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
  • Zakwas:
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 3 łyżki ciepłego mleka

1. Zakwas:

W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie i dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstawić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.

Rada:

Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
„Kuchnia środkowej i wschodniej Europy”  Warszawa 2000r.

Bułki pszenne

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1 łyżka oliwy lub łyżka masła
  • Sól

Sposób wykonania:

Z mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Mąkę zalać rozczynem, dodać siemię lniane, sól, oliwę.
Ciasto wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku o temperaturze 120-150C około 30-40 minut.

Bułki żytnie razowe

Składniki:

  • 0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000
  • 0,7 l wody (wrzącej)
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego, kminku, kozieradki
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy

Sposób wykonania:

Mąkę podprażyć na blasze w piekarniku lub patelni (mieszać).
Do mąki dodać sześć nasion siemienia lnianego i sól. Całość zalać wodą, wymieszać drewnianą łyżką. Uformować  kuleczki obtaczać
W pozostałych ziarnach.
Kładąc na blaszkę bułeczki spłaszczyć i naciąć na krzyż.
Piec z obu stron po 20 minut w temperaturze 220C.

Domowy chleb na zakwasie

Składniki:

½  kg mąki razowej żytniej
½ kg mąki razowej pszennej
2 łyżeczki soli
1l ciepłej wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Uwaga!
Gdy dodamy 2 dkg drożdży chleb będzie bardziej miękki.

Zakwas:

1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka letniej wody
1 kromka chleba razowego( szybciej się zakwasi)

Pozostawić na 3 dni.

Sposób przygotowania:

Składniki połączyć na stolnicy. Zagniatać przez pół godziny. Uformować kulę i pozostawić w misce do wyrośnięcia przez 4 godziny. Można pozostawić na całą noc. Ciasto powiększy się o 1/3 objętości. Po tym czasie powtórnie wyrobić i dodać dodatki: czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, orzech.
Następnie blaszki smarujemy olejem i obsypujemy mąką. Wkładamy ciasto do ¾ wysokości blachy i smarujemy jajkiem lub wodą. Obsypujemy ziarnami, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 C i pieczemy  1 do 1,5 h.

Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
Ul. Modlińska 310/312 Fort Piontek oraz ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl

Przeczytaj również:

  1. Jak zrobić smaczny smalec
  2. Majonez na różne sposoby
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę
  4. Na jesienne chłody grzańce i grogi
  5. Przepisy na staropolskie nalewki
  6. Gotujemy żurek na zakwasie



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przepisy na chleb na zakwasie

  1. avatar Karola pisze:

    A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie(domowychlebek,gronpiek) można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...
Złomowanie auta
Dziś jest takie zapotrzebowanie na tanie auta że warto je sprzedać całe, np. dla początkującego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
.....ale ona natychmiast zaczęła szukać sobie kolejnego męża. ..
Parkiet - trudny wybór
A nie lepsze drewno bez lakieru...?