Przekąski na imprezę na ciepło – różne przepisy
Organizując imprezę czasem brak nam pomysłów, jakimi daniami możemy uraczyć gości. O ile przekąski typu czipsy czy paluszki znikają szybko ze stołu, o tyle nie zaspokajają głodu w wystarczający sposób, a jedynie zaostrzają apetyt. W tworzeniu kulinarnego menu na przyjęcie warto zadbać o coś ciepłego jeżeli chcemy by nasi goście świetnie bawili się do białego rana. Warto skusić się o przyrządzenie czegoś, co nie zabierze nam zbyt wiele czasu, będzie efektowne i łatwe do zrobienia. Z okazji zbliżającego się sylwestra i następującego po nim karnawału – oto parę przepisów na gorące przekąski na imprezę.
Bruschetta, czyli ciepła bagietka
Znana i lubiana bagietka na ciepło. W zależności od preferencji można eksperymentować z dodatkami.
1 bagietka, oliwa, ulubione zioła, oliwki, kilka plasterków wędliny/sera żółtego, 3 pomidory, garść rukoli
Bagietkę pokroić na ukośne kromki, ułożyć na każdej kromce po kawałki sera/wędliny i wrzucić do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 5-10 minut, aby całość się przyrumieniła. Pomidory i oliwki pokroić i wymieszać z łyżką oliwy. Na zarumienione kromki bagietki nałożyć warzywa i podawać gorące.
Pieczarki z nadzieniem
Wyglądają smacznie i smakują świetnie, zwłaszcza oprószone startym serem żółtym.
1/2 kg pieczarek, 300 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, starty ser żółty
Pieczarki obrać, odciąć ogonki, posypać solą i pieprzem. Ogonki i cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić razem. W osobnej misce wymieszać mięso z jajami i bułką tartą. Zeszklone ogonki z cebulą wrzucić do miski z mięsem i dobrze wymieszać. Każdą pieczarkę nadziać farszem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem posypać serem żółtym i odczekać 5 minut.
Mini hot dogi w cieście francuskim
Sprawdzą się jako ciekawa alternatywa dla zwykłych hot-dogów.
4 parówki, opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300 g), ketchup ser gouda, zioła prowansalskie, jajko, sezam
Parówki pokroić na 3 części i posmarować keczupem oraz posypać ziołami. Ciasto podzielić na cztery duże prostokąty. W każdy prostokąt zawinąć parówkę. Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem lub ziołami. Piec w temperaturze 180 stopni do momentu urośnięcia i zarumienienia się ciasta.
Pieczona kukurydza
Dość nietypowa przekąska, jednak łatwa i szybka do przyrządzenia.
4 kolby kukurydzy, 4 łyżki masła, 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, siekana natka pietruszki
Przyrządzić masło czosnkowe mieszając masło z przeciśniętym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, natką i resztą przypraw. Kolby kukurydzy umyć, posmarować przyrządzonym masłem i piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
Tortilla na ciepło
Nieśmiertelna propozycja na imprezową przekąskę – w tym wariancie podgrzewana tuż przed podaniem.
4 placki tortilla, pierś kurczaka, 1 ogórek, garść pomidorków cherry, parę liści sałaty, 4 łyżki ketchupu, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 1 papryka
Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć z solą i pieprzem. Warzywa umyć i pokroić drobno, sałatę porwać na małe kawałki. Warzywa i podsmażonego kurczaka umieścić w jednej misce, w osobnej misce wymieszać majonez z ketchupem. Placki tortilla podsmażyć na patelce bez użycia tłuszczu, posmarować sosem majonezowo-ketchupowym i obłożyć farszem. Zwinąć tak, aby dolna krawędź była zamknięta. Pokroić i podawać w formie roladek – przed podaniem dodatkowo przez chwilę podgrzać.
Ciepłe kanapki z serem czosnkowym
Pyszna przekąska dla tych, którym czosnek niestraszny …
Kilka kromek czerstwego chleba/angielki, 200 g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz
Chleb pokroić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować masę serową: ser, majonez, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku oraz trochę natki pietruszki porządnie wymieszać razem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
zobacz również:
Drinki z rumem – różne przepisy
Najpyszniejsze drinki świata – porady i przepisy
Kokosowe drinki i orzeźwiające napoje: przepisy
Grzane piwo na jesienny wieczór – przepis
Imprezowe przekąski i przystawki
Najlepsze imprezowe sałatki
Imprezowe koreczki – różne pomysły