Imprezowe koreczki i kanapeczki – różne pomysły
Nic tak nie uzupełnia dobrej imprezy jak koreczki. Wykonane w ciekawy sposób stanowią świetną przystawkę lub przekąskę w trakcie przyjęcia.
Można je podawać tradycyjnie na tacy lub w małych kokilkach, kieliszkach (np. wykonanych z ogórka), lampkach – puść wodze fantazji i podaj je w fantazyjny, niebanalny sposób. Baza takich kolorowych kanapeczek mogą być krakersy, bagietka, kółka wykrojone z tostów, tacos itp. Zobacz nasze propozycje i przygotuj coś smacznego.
Ogórki nadziewane serkiem z dodatkami
Bardzo prosta przystawka z przekrojonego na małe kawałki i wydrążonego ogórka, faszerowanego serkiem ziołowym z kolorowymi dodatkami – lekka i efektowna.
- ogórek zielony
- serek twarogowy
- czosnek
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek, natka pietruszki lub koperek
- pomidory suszone, kapary, oliwki – wedle fantazji
Ruloniki z szynki z melonem, serem lub innymi owocami
- szynka serrano lub parmeńska
- melon lub inne owoce
- ser pleśniowy lub kulki mozzarelli
- rukola do dekoracji
Szynkę wyjąć z opakowania i rozłożyć, w środek wkładać pocięty na wąskie grube paski melon i ewentualnie kawałek sera. Zawijać i spiąć wykałaczką. Można podawać również w inny sposób np: w postaci tradycyjnych koreczków (wtedy z melona wycinamy kwadraciki lub kulki) lub zastąpić owoce np. suszonymi pomidorami. Układamy na rukoli lub w specjalnych kokilkach.
Roladki z salami z serkiem i dodatkami
Błyskawiczną przekąską, która zawsze wszystkim smakuje są roladki z salami z serkiem i dodatkami. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można kupić salami ostre z np. papryką lub pieprzem. W przypadku serka jest podobnie, panuje dowolność, może to być serek z cebulką, kiszonym ogórkiem, orzechami, grzybami, szczypiorkiem itp.
składniki:
20 dag salami w plasterkach
serek w/g upodobania
dodatki: oliwki, suszone pomidory, kiełki, kapary, orzechy
Każdy plasterek salami smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki, posypujemy kiełkami lub szczypiorkiem, w środek lub wpinając wykałaczkę można dodać oliwki, pomidory, kapary itp.
Koreczki z pomidorkiem, mozarellą i bazylią
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella w małych kulkach
- świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz
Mozzarellę i pomidorki przekrój w pół. Nadziewaj na wykałaczkę naprzemiennie z listkami bazylii. Na koniec skrop oliwą i dopraw pieprzem do smaku.
Kolorowe kanapki na bazie pesto
- pomidorki koktajlowe
- bagietka
- oliwki
- szynka parmeńska
- łosoś wędzony
- jajka
- krewetki
- pesto zielone
Te koreczki możemy podawać na kilka sposobów: tradycyjnie nadziewać na długą szpadkę, w kokilkach lub eleganckich kieliszeczkach, ewentualnie na chrupiącej bagietce. Skladniki są tutaj podane przykładowo, wystarczy sama szynka lub łosoś – ważne aby kanapeczki były urozmaicone i kolorowe. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Bagietkę pokrój w cienkie kromki. Na maśle klarowanym usmaż po 2 minuty z każdej strony krewetki. Bagietkę smarujemy pesto, układamy szynkę, połowę jajka, krewetkę, oliwkę – całość zabezpieczamy wykałaczką,
Z zawijaną szynką
- szynka
- pomidory koktajlowe
- ogórek konserwowy
- papryka
- ser mozzarella
Szynkę pokrój w plastry, pomidorki na pół, ogórka w grube plastry, a paprykę w kostkę. Nakładaj tak by z szynki utworzyć wzór naprzemiennie oddzielający składniki.
Chrupiące roladki z cukinii
- pół cukinii
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- zioła prowansalskie
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
Ogórek i łosoś
- dwa ogórki zielone
- koperek
- serek o smaku czosnku
- pieprz świeżo mielony
- plastry wędzonego łososia
- cebulka czerwona
Pokroić ogórka na grubsze plastry, posmarować serkiem wymieszanym z koperkiem, nałożyć kawałek łososia, posypać posiekaną czerwoną cebulką.
Koreczki z galaretką
Bardzo efektownie wyglądają wszelkiego rodzaju przekąski z warzyw i owoców zalane galaretką. Podstawą i kluczem do wykonanie tej przekąski jest zastosowanie foremek do muffinek, lodów itp, aby całość nabrała elegancki kształt. Poniżej podajemy przykładowe składniki, ale mogą to być przeróżne warzywa wedle fantazji i Waszej kreatywności:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl bulion rosołowego lub warzywnego
- 5 oliwek
- 5 cebulek marynowanych
- 3 pieczarki
- 7 pasków papryki marynowanej
- awokado
W gorącym (ale już nie wrzącym) wywarze rozpuszczamy 2-3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy wywar łyżką. Do foremki na lód/pralinki na zmianę nakładamy ulubione warzywa i dodatki np: cebulki marynowane perełki i marynowaną paprykę, awokado, jajka, kawałki wędlin (wybieramy krótsze paski lub długie kroimy w krótsze). Zalewamy je bulionem z żelatyną. Galaretki są gotowe za mniej więcej 1,5 h w lodówce.
Imprezowe zawijaki z cukinii
- pół cukinii
- 200 gram sera pleśniowego
- 3 parówki lub kabanosy
- pomidory suszone
Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Przykładamy do grubości cukinii parówki i kroimy żeby były akurat. W plastry, tym razem grube, kroję również serek pleśniowy. Kładę na desce cukinię, na każdy jej kawałek układam jeden z sera pleśniowego. Na środku kładę parówkę lub kabanos oraz pomidor suszony. Zawijam i wbijam w każdy zawijak wykałaczkę.
Z salami i serem
- plasterki paprykowego salami
- kawałek sera mozzarella
- listki bazylii
Salami faszerować serem i bazylią, zapiekać w piekarniku kilka minut.
Koreczki z tortellini
- paczka pierożków tortellini np: ze szpinakiem
- pomidorki koktajlowe
- ser feta lub mozzarella w kulkach
- dip: pesto lub inny sos np. czosnkowy
- czarne oliwki
Ugotować pierożki al dente, krótko podsmażyć na masle klarowanym, wystudzić, nadziewać na przemian z pozostałymi składnikami, podawać z dipem.
Szaszłyki owocowe z serem
- ulubione ser np: pleśniowy, camembert, żółty lub inny
- maliny
- borówki
- inne ulubione owoce (winogrona, truskawki, mango, banany, ananasy)
Ser pokrój w kostkę i nabijaj naprzemiennie z owocami. Podawaj z miodem, nutellą lub dżemem.
Przekąski z tortilli z dodatkami
Świetny i dość banalnie prosta, ale smaczna przekąska z tortilli z przeróżnymi dodatkami, bazą jest serek twarogowy ziołowy lub sos majonezowy, sałata (maślana, rukola, roszponka) żółty ser, wędlina lub tuńczyk, ulubione zioła. Całość dość mocno zwijamy w rulon i przekrawamy na mniejsze kawałki, przypinamy wykałaczką.
- tortilla
- rukola lub sałata
- serek do smarowania (może być z przyprawami)
- szynka lub wędzony łosoś
- opcjonalnie: żółty ser w plasterkach, ogórek zielony, szparagi lub inne ulubione dodatki
- koperek do dekoracji
Tortillę posmaruj masłem. Ułóż pozostałe składniki. Zawiń, wbij wykałaczkę.
Śliwki zawijane w boczku i opiekane
- 20 plasterków cienko pokrojonego boczku
- 20 suszonych śliwek bez pestek
- bazylia do dekoracji
Boczek wyjąć z opakowania, usunąć chrząstki. Owijać ściśle śliwkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można też piec w piekarniku). Podajemy z bagietką i dekorujemy bazylią.
Koreczki śledziowe
Pomysłów na koreczki śledziowe jest niezliczona ilość, wykonujemy je ze śledzi ze słoika w zalewie octowej lub olejowej (matjasów), dodajemy ulubione doldatki: czerwoną cebulę, majonez, koperek, oliwki, jabłko, winogrona, paprykę itp, serwujemy na bagietce lub pieczywie pełnoziarnistym, oto nasza propozycja:
- 5 płatów marynowanego śledzia ze słoika
- 5 kromek chleba pełnoziarnistego
- masło
- cebula czosnkowa
- kilka rzodkiewek
- koperek
Śledzie wyjąć ze słoika lub z zalewy olejowej, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Kromki chleba pokroić na kwadraty, pokroić pół pęczka koperku i wymieszać z masłem. Kostki chleba smarujemy koperkowym masłem, nakładamy pokrojone w krążki kawałki cebuli i rzodkiewkę, układamy śledzia, dekorujemy koperkiem i mocujemy za pomocą wykałaczki.
zobacz również:
-
Najlepsze imprezowe sałatki
-
Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy
-
Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki
-
Imprezowe przekąski i przystawki
-
Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski
-
Wszystkie kulinarne inspiracje