Imprezowe koreczki – różne pomysły
Nic tak nie uzupełnia dobrej imprezy jak koreczki. Wykonane w ciekawy sposób stanowią świetną przystawkę lub przekąskę w trakcie przyjęcia.
Można je podawać tradycyjnie na tacy lub w małych kokilkach, kieliszkach (np. wykonanych z ogórka), lampkach – puść wodze fantazji i podaj je w fantazyjny, niebanalny sposób. Zobacz nasze propozycje i przygotuj coś smacznego!
Fantazja z szynki serrano czyli ruloniki z szynki z melonem, serem lub innymi owocami
- szynka serrano lub parmeńska
- melon lub inne owoce
- ser pleśniowy lub kulki mozzarelli
- rukola do dekoracji
szynkę wyjąć z opakowania i rozłożyć, w środek wkładać pocięty na wąskie grube paski melon i kawałek sera. Zawijać i spiąć wykałaczką. Można podawać również w inny sposób np: w postaci tradycyjnych koreczków (wtedy z melona wycinamy kwadraciki lub kulki) lub zastąpić owoce np. suszonymi pomidorami. Układamy na rukoli lub w specjalnych kokilkach.
Inne sposoby podawania:
Roladki z salami z serkiem i dodatkami
Błyskawiczną przekąską, która zawsze wszystkim smakuje są roladki z salami z serkiem i dodatkami. Jeśli wolicie ostrzejsze smaki, można kupić salami ostre z np. papryką lub pieprzem. W przypadku serka jest podobnie, panuje dowolność, może to być serek z cebulką, orzechami, grzybami, szczypiorkiem itp.
składniki:
20 dag salami w plasterkach
serek w/g upodobania
dodatki: oliwki, suszone pomidory, kiełki, kapary, orzechy
Każdy plasterek salami smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki, posypujemy kiełkami lub szczypiorkiem, w środek lub wpinając wykałaczkę można dodać oliwki, pomidory, kapary itp.
Na bazie pomidora
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella w małych kulkach
- świeża bazylia, oliwa z oliwek, pieprz
Mozzarellę i pomidorki przekrój w pół. Nadziewaj na wykałaczkę naprzemiennie z listkami bazylii. Na koniec skrop oliwą i dopraw pieprzem do smaku.
Z krewetkami
- pomidorki koktajlowe
- chleb tostowy
- ser żółty
- oliwki
- szynka parmeńska
- łosoś wędzony
- jajka
- krewetki
- musztarda, majonez
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Z sera oraz chleba tostowego wytnij kółka. Nałóż na chleb ser i któryś z dodatków. Całość możesz udekorować wyciskając ze strzykawki do kremów wzorek z majonezu lub musztardy.
Z zawijaną szynką
- szynka
- pomidory koktajlowe
- ogórek konserwowy
- papryka
- ser mozzarella
Szynkę pokrój w plastry, pomidorki na pół, ogórka w grube plastry, a paprykę w kostkę. Nakładaj tak by z szynki utworzyć wzór naprzemiennie oddzielający składniki.
Chrupiące roladki z cukinii
- pół cukinii
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- zioła prowansalskie
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
Ogórek i łosoś

- dwa ogórki zielone
- koperek
- serek o smaku czosnku
- pieprz świeżo mielony
- plastry wędzonego łososia
Pokroić ogórka na grubsze plastry, posmarować serkiem, nałożyć kawałek łososia, posypać koperkiem i pieprzem.
Koreczki z galaretką
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl bulion rosołowego
- 5 oliwek
- 5 cebulek „Perełki”
- 3 pieczarki
- 7 pasków papryki marynowanej
W gorącym (ale już nie wrzącym) wywarze rozpuszczamy 2-3 łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy wywar łyżką. Do foremki na lód/pralinki na zmianę nakładamy cebulki marynowane perełki i marynowaną paprykę (wybieram krótsze paski lub długie kroimy w krótsze). Zalewamy je bulionem z żelatyną. Galaretki są gotowe za mniej więcej 1,5 h w lodówce. Na wykałaczki nadziewamy zamiennie grzybki, oliwki oraz paprykę marynowaną ( teraz wybieramy dłuższe pasma z których mogę zrobić kształt „S”).
Źródło: Przepisy na widelcu
Imprezowe zawijaki z cukinii
- pół cukinii
- 200 gram sera pleśniowego
- 3 parówki lub kabanosy
Cukinię kroję w bardzo cieniutkie plasterki. Przykładam do grubości cukinii parówki i kroję żeby były akurat. W plastry, tym razem grube, kroję również serek pleśniowy. Kładę na desce cukinię, na każdy jej kawałek układam jeden z sera pleśniowego. Na środku kładę parówkę lub kabanos. Zawijam i wbijam w każdy zawijak wykałaczkę.
Źródło: Przepisy na widelcu
Z brzoskwinią
- truskawki
- kiwi
- brzoskwinia
- mak
- cynamon
Owoce pokrój w mniejsze kawałki, nabij na wykałaczkę. Posyp wszystko przyprawami. Możesz też delikatnie podpiec.
Z salami i serem
- plasterki paprykowego salami
- kawałek sera mozzarella
- listki bazylii
Salami faszerować serem i bazylią, zapiekać w piekarniku kilka minut.
Koreczki z tortellini
- paczka pierożków tortellini np: ze szpinakiem
- pomidorki koktajlowe
- ser feta lub żółty
- dip: pesto lub inny sos np. czosnkowy
Ugotować pierożki al dente, nadziewać na przemian z pozostałymi składnikami, podawać z dipem.
Szaszłyki owocowe z serem
- ulubione ser np: pleśniowy, camembert, żółty lub inny
- maliny
- borówki
- inne ulubione owoce (winogrona, truskawki, mango, banany, ananasy)
Ser pokrój w kostkę i nabijaj naprzemiennie z owocami. Podawaj z miodem, nutellą lub dżemem.
Koreczki z tortilli
- tortilla
- rukola
- serek do smarowania (może być z przyprawami)
- szynka lub wędzony łosoś
- opcjonalnie: żółty ser w plasterkach, ogórek zielony, szparagi lub inne ulubione dodatki
- koperek do dekoracji
Tortillę posmaruj masłem. Ułóż pozostałe składniki. Zawiń, wbij wykałaczkę.
Śliwki zawijane w boczku i opiekane
- 20 plasterków cienko pokrojonego boczku
- 20 suszonych śliwek bez pestek
- bazylia do dekoracji
Boczek wyjąć z opakowania, usunąć chrząstki. Owijać ściśle śliwkę i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można też piec w piekarniku). Podajemy z bagietką i dekorujemy bazylią.
Udanej imprezy!
zobacz również:
Najlepsze imprezowe sałatki
Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy
Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki
Imprezowe przekąski i przystawki
Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski
Wszystkie kulinarne inspiracje
Z tych szaszłyków owocowych z serem dzieci najbardziej się ucieszą jak im zrobię na urodzinowe party .
Rewelacyjne propozycje, aż ślinka cieknie :) Na pewno coś wykorzystam :)