Przekąski do wina – różne przepisy i pomysły

31 maja 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Ostatni babski wieczór zainspirował mnie do napisania dla Was pomysłów na przekąski do wina. Ile można jeść chipsy,  sery, czy paluszki? No właśnie, dlatego zapraszam Was do szukania inspiracji i dzielenia się pomysłami.

Jak łączyć wino z potrawami?

Czasem urządzamy kolację, lub wybieramy się do restauracji i przydałoby się wiedzieć, które wino najlepiej wybrać do swojego zamówienia, czy kolacji. Nieodpowiedni wybór może po prostu popsuć nam smak jedzenia.Co do czego dobrać? Dowiecie się z naszego artykułu.

Wina białe

Te kwaśne oraz wytrawne, podawaj najlepiej  jako aperitify, czyli przed posiłkiem. Natomiast białe i różowe idealnie skomponuje się z rybami, sardynkami, białym mięsem, wędlinami i delikatnymi serami. Podawaj wino  delikatnie schłodzone, najlepiej w temperaturze 8–12°C.  Jest to bardzo ważne, ponieważ w wyższej temperaturze wina  tracą swoją świeżość i orzeźwiający charakter, a w ich bukiecie może zapach alkoholu może stać się zbyt dominujący. Najlepiej serwuj je w kieliszkach o prostych, a także zwężających lub rozszerzających się ku górze ściankach. Kieliszki te powinny być trochę wyższe, niż te do win czerwonych.

Wina półwytrawne

Podawaj wina do ryb, białego mięsa, makaronów, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (ale nie do prawdziwków).

Wina różowe półsłodkie

Przykład takiego wina to  white zinfandel. Bardzo dobrze komponują się one  z wszelkimi deserami.

Wina lekkie czerwone

Zaliczają się do nich przeważnie młode wina, o owocowym zapachu i smaku (np. beaujolais) zdarza się, że podaje się je jako aperitify. Zaleca się ich podawanie w temperaturze 12–14°C w prostych, ale lepiej zwężających się ku górze kieliszkach. Podawaj je  do lżejszych (ale niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów oraz  do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu.

Wina dojrzałe czerwone

Musisz uważać ,aby wina schładzać bardzo ostrożnie, do temperatury pokojowej czyli 15–18°C. Podawaj je koniecznie w kieliszkach wyraźnie zwężających się ku górze. Wina te podaje się do czerwonych mięs, dziczyzny , ostrzejszych, fermentowanych serów. Bardzo dobrze smakują również bez posiłku.

Wina słodkie

Idealnie komponują się z deserami i nadają się jako aperitify. Białe wina półsłodkie i słodkie  podawaj również do niektórych ryb i gęsich wątróbek. Wina czerwone pasują  do ostrzejszych serów. Wina słodkie muszą być schłodzone do temperatury 6–8°C . Serwuj je w małych, najlepiej zwężających się ku górze kieliszkach.

Wina naturalnie słodkie

Trzeba je pić schłodzone,tak samo jak wina słodkie. Podawaj je w małych kieliszkach i  wyłącznie do deserów lub nawet po deserze,  albo przed kawą.

Wina musujące

Serwuje się je  w smukłych, kieliszkach na wysokiej nóżce, dzięki czemu wino lepiej zachowa swoją naturalną perlistość i  umożliwi Ci  delektowanie się jego zapachem.Wino należy podawać schłodzone jednak nigdy zmrożone. Idealna  temperatura to  6–9°C. Taką temperaturę osiągniesz najprościej wsadzając wino do tradycyjnego kubełka wypełnionego lodem na około 20 minut.
Wino musujące jest  jednym z najbardziej klasycznych aperitifów – napojów podawanych przed posiłkiem, często mieszanych z likierami owocowymi. Dużym plusem tego wina jest fakt, że  można podawać  je do wszystkich potraw, lub pić bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach.

Serowe ciasteczka

Co kupić?

Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 30 dag sera żółtego
  • sól

Nadzienie

  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag serka czosnkowego
  • pieprz do smaku
  • klika płatków migdałów

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

 

Minipizzerki

Co kupić?

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody letniej
Farsz:
  • 20 dag startego sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • 10 dag salami
  • 8 pieczarek
  • cebula czerwona
  • pomidory
  • ketchup
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Rozkruszam drożdże, łączę z 6 łyżkami wody, łyżką mąki i cukrem, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po upływie czasu, przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i znowu odstawiam na godzinę, by wyrosło. Wykładam ciasto na deskę, kroję na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam ręką na cienkie placki. Placki smaruję ketchupem. Piekę 25 minut w 180 st. C. Wyjmuję, posypuję serem, układam warstwami farsz, oprószam przyprawą. Zapiekam jeszcze 10 minut.

Wytrawne babeczki

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 15 dkg pieczarek
  • 5 dkg zielonej części pora
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka majonezu kieleckiego

Przygotowanie:

Piersi wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, wlać oliwę, wrzucić pora i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.

Muffinki z szynką i pomidorami

składniki:

  • 80 g margaryny
  • 170 g mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag szynki, suszonych pomidorów, sera żółtego
  • pół papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • sól pieprz,majeranek

Margarynę rozpuścić i ostudzić.Cebulę,szynkę ,paprykę i suszone pomidory drobno pokroić,ser żółty (ja dodałam garść) zetrzeć na tarce. Jajka wymieszać z mlekiem.Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami.Do maki dodać jajka  wymieszane z mlekiem oraz rozpuszczoną margarynę.Wymieszać dodać pokrojone składniki.Masę przełożyć do foremek na małe muffinki i piec  na 180 C ok 20 minut.

Tortilla z warzywami

Składniki:

  • 4 placki tortilla
  • 100 g białego sera
  • 100 g tuńczyka w zalewie naturalnej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g porwanych liści szpinaku
  • Sól, pieprz
  • ½ cytryny

Przygotowanie:

Biały ser doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie bardzo gęsty można rozrzedzić go jogurtem naturalnym. Tuńczyka odsączyć z zalewy, lekko rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
Placki tortilli cienko posmarować białym serem, na nim umieścić liście szpinaku oraz tuńczyka z suszonymi pomidorami. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille można podawać z kolorowymi sałatami i sosem vinaigrette.

Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 1/4 szklanki śmietany
  •  1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  •  2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
  •  1 łyżka musztardy Dijon
  •  2 łyżeczki mielonego świeżego estragonu
  •  2 łyżeczki mielonego koperku
  •  1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  •  2 uncje wędzonego łososia na zimno
  •  16 małych gałązek koperku (opcjonalnie)
  •  16 małych gałązek estragonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jajka obrać, przeciąć na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i następne 7 składników i dobrze wymieszać. Nakładać na białka, udekorować koperkiem i estragonem.

Grzanki z mozarellą

  • 8 kromek chleba
  • 125 g mozzarelli
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • masło
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z chleba wyciąć prostokąty odcinając boczne skórki. Każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem. Serek pokroić w plasterki, układać na kanapkach, przykryć drugą kromką chleba. Wszystkie cztery boki kanapek obtoczyć w wodzie, następnie w mące. Ułożyć w płaskim naczyniu, najlepiej na blasze. Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem, zalać kanapki. Odstawić na 15-30 min, by chleb nasiąkł jajkami. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Kolorowe koreczki

  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 2 kabanosy
  • ½ świeżej czerwonej papryki
  • 20 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
  • 20 małych marynowanych pieczarek
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Ser kroimy w kwadraty o boku ok. 15 mm. Ogórki konserwowe w plasterki o grubości ok. 3 mm, kabanosy w nieco grubsze krążki. Paprykę kroimy w kwadraciki wielości kwadracików z sera. Na wykałaczki nabijamy najpierw ser, następnie ogórek, kabanos, znowu ser, oliwkę i pieczarkę

Arancini con burro

Składniki:

  • 1 szczypta szafranu
  • 2 cebule szalotki
  •  2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki masła
  •  150 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego lub wrzątku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ok. 50 g sera pecorino
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 jajko rozkłócone z lodowatą wodą
  • 50 g bułki tartej
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Namoczyć szafran w niewielkiej ilości wina. Na łyżce masła i oliwie zeszklić posiekane drobno szalotki i czosnek. Dodać ryż i przesmażać razem na niewielkim ogniu ok. 5 min., aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, dodać szafran, zamieszać, dolać ok. 150 ml bulionu (lub wody), przykryć patelnię pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodać kolejne 100 ml bulionu i cały czas mieszając gotować risotto. W miarę ubywania płynu, dolewać bulion (lub wrzątek) w niewielkich porcjach, próbując, czy ryż staje się miękki, ale nie rozgotowany. Dodać ostatnią łyżkę masła, pecorino, posiekaną drobno natkę i wymieszać całość. Wyłożyć risotto do płaskiej formy (np. blacha do pieczenia), przykryć folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia pokroić mozzarellę w kostkę, rozkłócić jajko z lodowatą wodą w miseczce i przygotować drugą miseczkę z bułką tartą. Nabierać niewielkie ilości zimnego risotto, wkładać kostkę mozzarelli, zamykać risotto wokół sera formując kulkę. Gotowe kulki zanurzać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto w oleju lub oliwie.

 Crostini

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mielonych świeżych liści rozmarynu
  • 0,25 szklanki 100% oliwy z oliwek
  • 20 dag mięsa typu rostbef, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 0,5 szklanki 100% oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 bagietka
  • 30 dag sera, miękkiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
Przygotowanie:
W płytkim naczyniu połączyć składniki marynaty. Dodać mięso i przechowywać w lodówce kilka godzin. Rozgrzać piekarnik. W średniej wielkości misce połączyć oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Pokropić z obu stron kromki chleba mieszaniną oleju. Umieść na pergaminie na blaszce do pieczenia. Piec 10-15 minut aż będą lekko rumiane i chrupiące. W misce mikserem wymieszać sery ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso z marynaty. Położyć na każdą kromeczkę crostini. Położyć po łyżeczce mieszaniny sera. Posypać posiekaną pietruszką.

Krewetki królewskie w sosie majonezowym z kolendrą

  • 12 krewetek królewskich
  •  2 łyżki oliwy
  • 100 gram majonezu
  • limonka
  • pół ząbka czosnku, papryka w proszku
  • świeża kolendra
Przygotowanie:

Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z połowy limonki. Zmieszać z majonezem. Dodać wyciśnięty sok z limonki, zmiażdżony czosnek i dwie łyżki posiekanej kolendry. Całość wymieszać i włożyć do lodówki. Nadziać krewetki na szpikulce (mrożone wcześniej rozmrozić), posmarować oliwą z oliwek i położyć na patelni grillowej lub zgrillować w piekarniku (po 3 do 5 minut z każdej strony). Zdjąć krewetki ze szpikulców i podawać z sosem majonezowym, udekorować sałatą i papryką w proszku.

Paszteciki warzywne

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju kujawskiego
  • 2  jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 cebula
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 szkl zarodków pszennych
  • 1 papryka czerwona

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, nie obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebule siekamy. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy, dodajemy startą cukinię i marchewkę. Smażymy. Dodajemy pokrojoną paprykę. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Warzywa z patelni studzimy. Do zimnych dodajemy jajka, majeranek, paprykę słodką w proszku. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy zarodki pszenne tak dużo żeby masa była gęsta. Mieszamy dodajemy ziarna słoneczka kilka łyżeczek. Resztę zostawiamy do posypania. Wkładamy pasztet do foremek muffinkowych. Posypujemy słonecznikiem pieczemy ok 25-30 min w 200 stopniach.

zobacz również:

Najlepsze imprezowe sałatki

Sałatki bez mięsa – różne przepisy

Dania z oliwkami – 23 super przepisy na pyszne potrawy na ciepło i zimno

Dania z oliwkami – różne przepisy