Dania z oliwkami – 23 super przepisy na pyszne potrawy na ciepło i zimno
Oliwki to prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego. Ponadto to źródło witaminy A, B, C i E a także fosforu, żelaza, potasu, miedzi i błonnika. Oliwki chronią nasze serce, poprawiają odporność, korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i działają antybakteryjnie.
Hiszpańskie oliwki do kupienia w sklepie https://www.oliwacazorla.pl
Poza tym są niskokaloryczne, bo 10 oliwek to jedyne 37kcal. Najbardziej popularne są oliwki czarne i zielone, nieco mniej czerwone. Oliwki, które zazwyczaj kupujemy w słoiczkach są kiszone, co tylko wzmacnia ich właściwości. To właśnie z oliwek wytwarzana jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu oliwa.
Papryka faszerowana po grecku
Składniki:
-2 duże czerwone papryki
-cebula czerwona
-8 pomidorków koktajlowych
-1 pierś z kurczaka
-mała cukinia
-czarne oliwki
-ser feta
-4 łyżki oliwy z oliwek lub masło
-2 ząbki czosnku
-świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
-pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki, doprawić dowolnymi przyprawami i usmażyć.
Papryki przekroić na pół i usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posiekanymi ziołami. Posmarować oliwą środki papryki, część zostawić. Do środka papryk powkładać pierś z kurczaka, pokrojoną na drobne kawałki cukinie, pomidory, cebule i fetę. Posypać pieprzem i skropić resztą oliwy. Zawinąć w folię, piec w piekarniku lub grillować.
Hiszpańskie oliwki do kupienia w sklepie https://www.oliwacazorla.pl
Pizza z szynką, oliwkami i serem
Ciasto:
-250g mąki pszennej,
-150ml letniej przegotowanej wody,
-15 g świeżych drożdży,
-łyżeczka soli,
-1/2 łyżeczki cukru,
-łyżka oliwy z oliwek.
Drożdże wymieszać z w letniej wodzie z cukrem. Odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.
Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.
Farsz:
-250g kiełbasy,
-3 łyżki sosu pesto Grand’ Italia – bazylia,
-6 pomidorów suszonych,
-3 łyżki oliwek zielonych,
-2 cebule,
-łyżka oliwy z oliwek ,
-łyżeczka ziół prowansalskich,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-200g startego parmezanu.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki następnie w kostkę. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pesto, rozłożyć kiełbasę. Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na oliwie, rozłożyć na pizzy. Oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście. Posypać ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Całość posypać startym serem.
Piec około 20 minut w temp. 200st.
Focaccia drożdżowa z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
-300 g mąki
-15 g drożdży świeżych
-1 szklanka wody
-2 łyżki oliwy
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-150 g pomidorków
-2 łyżki czarnych oliwek
-listki świeżej bazylii
-sól morska do posypania
-oliwa do podania
Drożdże, 1/2 szklanki wody, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru połączyć i odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę i sól połączyć, dodać rozczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek. wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką – ciasto powinno pozostać luźne, ale odchodzić od rąk. Gotowe przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, na papierze rozciągnąć ciasto na niezbyt gruby placek (ja podzieliłam je na dwie części, piekłam na jednej blaszce). Ułożyć pomidorki i przekrojone na pół oliwki. Oprószyć solą, przykryć ściereczką i dostawić do napuszenia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 20-25 minut. Przed podaniem ułożyć listki bazylii i skropić oliwą.
Hiszpańska oliwa do kupienia w sklepie www.oliwacazorla.pl
Makaronowe muszle z tuńczykiem
-300g makaronu duże muszle,
-puszka krojonych pomidorów ,
–słoik tuńczyka w sosie własnym,
-szklanka soku pomidorowego,
-100g serka topionego,
-2 łyżki zielonych oliwek,
-cebula,
-łyżka glassy sojowej,
-łyżka soku z cytryny ,
-2 łyżki oliwy z oliwek ,
-sól, pieprz,
-tymianek,
-szczypta ostrej papryki,
-100g startego żółtego sera.
Hiszpańska oliwa do kupienia w sklepie www.oliwacazorla.pl
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać pokrojony na mniejsze części serek topiony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu około 15 minut, by sos nieco zgęstniał. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć trochę sosu, rozłożyć makaronowe muszle. Każdą muszlę napełnić sosem, posypać startym serem.
Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. oprószone tymiankiem.
Calzone
Składniki na ciasto:
-400 ml chudego mleka
-łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy z oliwek
-600 g mąki pszennej
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki drożdży instant
-łyżeczka suszonego oregano
Z podanych składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
-3 czerwone cebule
-papryka czerwona
-słoiczek suszonych pomidorów
-słoiczek czarnych oliwek
-300 g żółtego sera
-sól, pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, zeszklić na oliwie. Paprykę obrać, pokroić, dodać do cebuli, chwilę podsmażyć by zmiękła i odparowała. Przestudzić, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, farsz doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 100 g kawałki, każdy z nich rozwałkować. Na placku układać ser-farsz-ser zwijać w pieróg dokładnie sklejając brzegi ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 20-30 minut. Podawać gorące.
Cukinia zapiekana z fetą i oliwkami
Składniki:
-2 cukinie średniej wielkości
-opakowanie sera feta
-oliwa z oliwek
-8 sztuk oliwek bez pestek
-sól i pieprz
-oregano
Cukinie nacinamy, w miejscu przecięcia wkładamy plasterki sera feta. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sporą ilością oliwy, układamy pokrojone oliwki na sam koniec delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy drobno pokrojonym oregano. Przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35-40 minut ( w zależności od wielkości cukinii). Podajemy na ciepło.
Hiszpańska oliwa do kupienia w sklepie www.oliwacazorla.pl
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką
-1/2 kg filetu z kurczaka,
-3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką,
-3 liście sałaty,
-6 plasterków szynki np. parmeńskiej,
-sól, pieprz,
-2 łyżki soku z limonki,
-jajko,
-szklanka bułki tartej
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony skropić sokiem z limonki. Oliwki przepołowić. Na mięsie układać plaster szynki, następnie liść sałaty oraz oliwki. Zwijać ciasno w roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw.
Jajka faszerowane
-6 małych jaj – ugotowanych na twardo
-5 łyżek sera żółtego startego na drobnych oczkach
-4 plasterki szynki
-2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
-oliwki czarne do dekoracji
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. W miseczce wymieszać ser, żółtka, majonez i drobno pokrojoną szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka farszem. Część oliwek przekroić na pół i zrobić z nich tułów pająków, resztę oliwek pokroić na ósemki i zrobić z nich nóżki.
Sałatka nicejska
-250g fasolki szparagowej,
-puszka tuńczyka,
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-główka sałaty,
-garść czarnych oliwek,
-4 ziemniaki,
-2 jajka.
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać
Sos:
-1/4 szklanki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki musztardy Dijon.
Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.
Pizzerinki orkiszowe
Składniki na ciasto:
-150 g jasnej mąki orkiszowej
-100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
-150 ml wody
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki cukru
-łyżka oliwy
-łyżeczka suszonych drożdży
-łyżeczka suszonego oregano
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać kilka minut aż ciasto zrobi się elastyczne, mocno napowietrzone i będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Do podwojenia objętości.
Składniki na sos:
-1/2 cebuli
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 czerwonej papryki
-5 pomidorów z puszki
Dodatki:
-120 g sera z pomidorami, czosnkiem i bazylią
-6 czarnych oliwek
-6 pomidorków koktajlowych
-6 plasterków wędliny
-świeża rukola
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać wrzucić na rozgrzaną w rondelku oliwę. Podsmażyć delikatnie i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie i zacznie pachnieć dodajemy rozdrobnione pomidory. Całość dusimy na średnim ogniu, ok. 10 minut, by soki odparowały i sos zgęstniał. Zestawić z ognia i zmiksować na gładko. Sos doprawić solą i pieprzem. Gdyby był za rzadki podgrzać jeszcze chwilę, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o średnicy ok. 9-10 cm. Na placuszkach rozłożyć sos. Następnie dodajemy kolejno ser koryciński, wędlinę, po plasterku pomidora koktajlowego i połówce oliwki. Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą do temperatury 220 stopni. Pizzę kładziemy na rozgrzanej blasze i pieczemy ok. 15 minut. Brzegi powinny być lekko zarumienione a spody podpieczone. Upieczone posypać świeżą rukolą.
Makaron z tuńczykiem i warzywami
-250g makaronu świderki,
-2 jajka,
-puszka tuńczyka w oleju,
-łyżka kaparów,
-4 małe pomidorki,
-250g brokułów,
-150ml jogurtu naturalnego,
-100ml majonezu,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-szczypta cukru,
-1/2 pęczka bazylii,
-łyżka soku z cytryny.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Spaghetti z szybką pastą
Składniki na 4 porcje:
-500 g makaronu spaghetti
-4 średnie pomidory
-4 łyżki
-8 filetów anchois
-łyżka kaparów
-100 g czarnych oliwek
-zielona papryka
-bakłażan
-3 ząbki czosnku
-80 g twardego sera typu parmezan
-kilkanaście listków świeżej bazylii
-sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Łyżką wydrążyć środki, odłożyć, a pomidory pokroić w kosteczkę. Bakłażana pokroić w kosteczkę, paprykę w paseczki. Czosnek posiekać i rozetrzeć na desce z solą. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać bakłażana i pozostałą oliwę. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Bakłażana posolić i dodać pomidory (razem z odłożonymi pestkami), paprykę i czosnek. Doprawić niewielką ilością soli i dużą szczyptą pieprzu. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Oliwki i anchois pokroić, dodać z kaparami do sosu, zamieszać. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec wrzucić pokrojone w paseczki liski bazylii. Doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w energicznie gotującym się, osolonym wrzątku. Odcedzić. Wyłożyć na talerze, polać sosem. Całość posypać startym serem i udekorować bazylią.
Wrapy z tuńczykiem i warzywami
Tortille:
-350 g mąki kukurydzianej,
-sól,
-czosnek,
-łyżka oliwy.
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
Składniki:
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-1/2 główki sałaty.
Sos:
-1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
-ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz.
Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.
Spaghetti z oliwkami i mozzarellą
-500 g makaronu spaghetti
-50 g masła
-6 ząbków czosnku
-1/2 szklanki czarnych oliwek
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-pęczek posiekanej natki pietruszki
-150 g mozzarelli
-sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente w dużej ilości energicznie gotującej się, osolonej wody. Odcedzić i przełożyć do garnka. Oliwki pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać, dodać czosnek, obsmażyć przez 1-2 minuty. Masło czosnkowe przełożyć do makaronu. Dodać oliwki, natkę, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko połączyć i podawać.
Penne z sosem pomidorowym
-500 g makaronu penne
-2 łyżki oliwy z oliwek
-posiekana cebula
-80 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki
-2 ząbki czosnku, rozgniecione
-600 g mięsistych pomidorów – można użyć z puszki
-125 g czarnych oliwek
-20 g świeżej bazylii
-sól morska, świeżo mielony pieprz
-wiórki parmezanu do posypania, u mnie inny twardy ser
Makaron ugotować al dente w osolonej, energicznie gotującej się wodzie. Pomidory naciąć nożem, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę i mieszając podsmażać ok. 3 minut. Dodać suszone pomidory i czosnek, obsmażać przez minutę. Następnie wrzucić świeże pomidory i pokrojone w plasterki oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić warzywa ok. 10 minut. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Gotowy sos połączyć z makaronem. Wyłożyć na talerze i posypać wiórkami sera.
Tartinki z pastą krabową i oliwkami
-250 g paluszków krabowych
-łyżka majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz do smaku
-zielone oliwki
-mini sucharki
Paluszki krabowe pokroić na kawałki, dodać majonez, jogurt, po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko zmiksować na gładko. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nakładać na mini sucharki. Udekorować oliwką.
Bruschetta z warzywami
-4 okrągłe bułeczki
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1 łyżka posiekanej bazylii
-4 duże pomidory
-1 łyżka pasty pomidorowej
-8 czarnych oliwek, przekrojonych na połowę, bez pestek
-50 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
-sól i pieprz
-świeże listki bazylii
Sos sałatkowy:
-1 łyżka oliwy z oliwek
-2 łyżeczki soku z cytryny
-1 łyżeczka płynnego miodu
Bułeczki przekroić na pół. 8 połówek bułeczek opiekać w tosterze przez około 2-3 minuty na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię razem utrzeć i rozsmarować na opieczonych bułkach. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, a po wyjęciu widelcem zdjąć z nich skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z oliwkami i pastą pomidorowa. Otrzymaną masę położyć na bułki. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego i polać nim bułeczki. Na ich wierzchu położyć plasterki mozarelli. Doprawić solą i pieprzem. Następnie należy bułeczki ponownie opiec, by ser się rozpuścił. Udekorować listkami bazylii.
Pingwinki
-1 słoiczek oliwek czarnych królewskich drylowanych
-1 słoiczek małych oliwek czarnych drylowanych
-1 opakowanie mozzarelli w kulkach
-1-2 grube marchewki
-kilka listków natki pietruszki
-1 opakowanie galaretki turkusowej
-płaski talerz
Marchewkę ugotować na wpół twardo, żeby nie była zbyt miękka, ostudzić. Rozrobić galaretkę w 1 szklance wody. Przestudzić i wylać cienką warstwę galaretki na talerz (jeśli warstwa galaretki będzie zbyt gruba pingwiny będą się chwiały i mogą upadać). Z marchewki kroimy dość grube plastry. W każdym plasterku wycinamy trójkącik, który wkładamy w otwór po pestce w malej oliwce. Duże oliwki nacinamy z jednej strony i wciskamy w nią kuleczkę mozzarelli. Nabijamy na wykałaczkę główkę z dzióbkiem, następnie nakładamy kołnierzyk z pietruszki, brzuszek i nóżki z marchewki. Gotowe ustawiamy na stężałej galaretce.
Kolorowa marynata
-Czarne hiszpańskie oliwki,
-pomarańcze bez skórki i nasion,
-listki mięty,
-oliwa z oliwek extra virgin.
Pomarańcze pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą z oliwek i listkami mięty. Dodaj czarne hiszpańskie oliwki i całość dobrze wymieszaj.
zobacz również:
Najlepsze imprezowe sałatki
Imprezowe koreczki – różne pomysły
Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
Wiosenne pomysłowe sałatki
Krewetki – różne sposoby przyrządzania
Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego