Dania z oliwkami – różne przepisy

18 stycznia 2016, dodał: Adrianna Kaczuba
Artykuł zewnętrzny

Mimo, że oliwki mogą przywodzić nam na myśl głównie skojarzenia z kieliszkiem Martini, gdzie ta śródziemnomorska specjalność dodaje nie tylko specyficznego smaku, ale i stanowi nieodłączną ozdobę, to sposobów na wykorzystanie oliwek w kuchni jest znacznie więcej! Oto kilka z nich!

daaa

Oliwki jako przystawka: „ Kulki oliwkowe z serem Cheddar”

images
Gotowe w zaledwie 20 minut, oliwki z cheddarem, to doskonała przekąska do podania zarówno na przyjęciu jak i podczas zwykłego spotkania ze znajomymi. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a do podania wymaga jedynie podgrzania w piekarniku. Składniki na 4 porcje.
• 300 gramów drylowanych, zielonych oliwek
• 1,5 szklanki startego sera Cheddar
• 1 szklanka mąki
• 4 łyżki masła
• ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, ostrej papryki i mielonego, czarnego pieprzu
Piekarnik nagrzej do 200C. Jeśli oliwki nie są drylowane, wydryluj je dokładnie, osusz papierowym ręcznikiem i odłóż. Połącz mąkę, masło, ser i przyprawy w średniej misce i mieszaj, aż do utworzenia się ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate, dodawaj po 1 łyżeczce wody do momentu aż ciasto będzie bez grudek. Formuj niewielkie placuszki, w które zawijaj każdą z oliwek. Piecz 15-20 minut, aż cisto będzie złoto-brązowe.

 

Oliwki w sałatce: „ Letnia sałatka z pieczonym czosnkiem, oliwkami i makaronem z pomidorami”

5069c762dbd0cb307700079a._w.540_h.625_s.fit_
W lecie, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i ziół, a najbardziej smakują nam lekkie i proste posiłki, warto znać przepis na wyjątkowo aromatyczną i zdrową sałatkę z makaronem z dodatkiem oliwek i pomidorów! Można ją serwować jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do dań z mięsem, a przepis jest tak prosty, że każdemu musi się udać! Składniki na 4-6 porcji (danie główne/przystawka).
• 3 małe główki czosnku
• oliwa z oliwek
• 450 gramów makaronu „muszelek”
• 450 ml chudej ricotty
• ¾ szklanki jogurtu naturalnego
• 1 ¼ łyżeczki soli
• czarny pieprz (wedle uznania)
• 4 małe pomidory
• 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek
• 1/3 szklanki świeżych liści bazylii, rozdrobnionych
Piekarnik nagrzej do 200C. Obrane i pokrojone główki czosnku połącz z oliwą z oliwek, następnie umieść masę w folii, zawiń ją dokładnie, a następnie podpiekaj na patelni przez 40-50 minut lub do momentu, gdy czosnek będzie całkiem miękki. Odstaw do ostudzenia. Następnie ugotuj makaron, przełóż go do dużej miski, zmieszaj z odrobiną oliwy i odstaw do ostygnięcia. Połącz ricottę i jogurt do uzyskania jednolitej mieszanki i dodaj, przygotowany wcześniej, czosnek- mieszaj energicznie do całkowitego wymieszania czosnku. Dodaj przyprawy i zioła. Pokrój pomidory na drobne cząstki. Polej mieszanką z ricottą, wystudzony już nieco, makaron i dodaj pomidory. Dodaj także oliwy i liście bazylii, do smaku. Podawaj lekko ciepłe.

Oliwki w daniu głównym: „Dorsz po baskijsku”

6a4c5be57205c0ca5f32c249f7458501
W gorące letnie popołudnie nie ma lepszego obiadu niż lekkie, ale sycące danie z ryby… a dorsz z dodatkiem dojrzałych pomidorów i pysznych oliwek, to z pewnością coś, na co skusi się każdy! Danie to najlepiej podawać z ryżem. Składniki na 4 porcje obiadowe.

• 400 g grubego filetu z dorsza, bez skóry
• 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
• 50 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
• 1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, pokrojone w krótkie cienkie paski
• 2 gałązki świeżego oregano
• 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
• 1 łyżeczka cukru
• szczypta chili w proszku
• 1 łyżka octu winnego

Rozgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni, a następnie dodaj: cebulę, paprykę, oregano i czosnek. Smaż około 5 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj na patelnię pokrojone pomidory i oliwki. Kolejno dodawaj: cukier, chili i ocet winny. Smaż na większym ogniu przez około 3 minuty. Pamiętaj, żeby często mieszać! Dopraw solą i pieprzem. Następnie pokrój dorsza na 4 równe porcje i wymieszaj z warzywami na patelni. Teraz możesz zmniejszyć nieco ogień. Przykryj folią podwijając ją wzdłuż ścianek od wewnętrznej strony patelni i duś przez około 5 minut. Gotowe mięso dorsza powinno być soczyste i z łatwością się dzielić. Smacznego!

zobacz również:

Kuchnia grecka – tradycyjne potrawy i przepisy

Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!

Dania z grilla – różne przepisy

Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami