Proste zimowe zupy

11 grudnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

W pochmurne i zimne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż zupa. Walory? Pożywna, prosta w przygotowaniu, dająca na długo uczucie sytości i świetnie nadająca się do regeneracji sił. Niezawodnie rozgrzeje i uzupełni braki witamin. Jeśli cudownie pachnie i pięknie prezentuje się na talerzu, nie potrzeba nic więcej… Przedstawiamy kilkanaście sprawdzonych pomysłów na zimowe zupy naszych czytelników.

Zupa cebulowa

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 kg żółtej cebuli
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 6 szklanek bulionu wołowego
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 1 liść laurowy
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 5 kromek chleba francuskiego
– 1 szklanka startego sera szwajcarskiego

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka z oliwą z oliwek. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zacznie lekko brązowieć dodać masło. Kontynuować smażenie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie głęboko skarmelizowana (ok. 1 godz.) i będzie miała konsystencję dżemu. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez ok. 2 min. Dodać bulion wołowy i wymieszać. Dodać tymianek, liść laurowy i pieprz. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. 0,5 godz. Przygotować grzanki w piekarniku lub tosterze. Tuż przed podaniem na każdą miskę zupy położyć kawałek tostowego chleba z roztopionym serem.

Zupa czosnkowa

Składniki:
– 3-4 główki czosnku nieobrane
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 2 1/4 szklanki pokrojonej cebuli
– 1 1/2 łyżeczki świeżych liści tymianku lub ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 18 obranych i posiekanych ząbków czosnku
– 3 ½ – 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
– 1/2 szklanki gęstej śmietany
– 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
– 4 ćwiartki cytryny do podania lub 4 miarki wermutu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 3-4 główki czosnku skropić oliwą z oliwek, przykryć folią i piec, aż czosnek będzie złoty i miękki, ok. 45 min. Ostudzić, a następnie wycisnąć ząbki czosnku. Rozpuścić masło, dodać cebulę i tymianek i smażyć, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, ok. 6 min. Dodać prażony czosnek i 18 surowych, posiekanych ząbków czosnku i smażyć przez kilka minut. Dodać bulion i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Zupę zblendować, dodać śmietanę i starty parmezan, a następnie podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać zupę do misek. Podawać z cząstką cytryny lub połową kieliszka wermutu.

Zupa fasolowa

Składniki:
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula pokrojona w kostkę
– 2 średnie szalotki posiekane
– 4 ząbki czosnku rozgniecione
– 2 marchewki pokrojone w plasterki
– 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
– 3 puszki białej fasoli, fasola odsączona i opłukana
– 2 liście laurowe
– 1 łyżka przyprawy do dań z fasoli (albo innej, ulubionej)
– 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 5-6 szklanek bulionu warzywnego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 3 szklanki świeżego szpinaku

Przygotowanie:
Podgrzać oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, czosnek i szalotkę (ok. 3-4 min.). Następnie dodać marchewkę i seler i smażyć kolejne 7-10 min. Fasolę opłukać i odcedzić, dodać do garnka razem z liśćmi laurowymi, przyprawą włoską, płatkami czerwonej papryki, bulionem warzywnym, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 min. Wyciągnąć i wyrzucić liście laurowe. Przełożyć dwie szklanki zupy do blendera i zmiksować. Zupę wlać z powrotem do garnka i wymieszać. Dodać szpinak i wymieszać. Udekorować zupę świeżymi ziołami i kromką chrupiącego chleba.

Zupa pomidorowa

Składniki:
– 1,5 kg pomidorów (ewentualnie z puszki)
– 1 duża żółta cebula, pokrojona w ćwiartki
– 4 ząbki czosnku, rozgniecione i obrane
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 1/4 szklanki posiekanych świeżych ziół, takich jak pietruszka, bazylia, koper lub estragon
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 4 kromki tostów na zakwasie do podania
– 1/4 szklanki koziego sera do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ułożyć pomidory na blasze do pieczenia. Umieścić cebulę i czosnek wokół pomidorów. Skropić oliwą z oliwek i posypać solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki. Piec pomidory 35-45 min. Zeskrobać pieczone pomidory do garnka i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać zioła. Zupę zblendować i wymieszać z octem balsamicznym. Posypać posiekanymi ziołami i skropić oliwą z oliwek. Podawać z grzanką posmarowaną kozim serem.

Zupa pieczarkowa

Składniki:
– 0,5 kg pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
– 1/4 szklanki masła
– 4 łyżki mąki uniwersalnej
– 3 szklanki pełnego mleka
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki wrzucić do garnka i lekko podsmażyć. Dodać bulion z kurczaka i cebulę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 20 min. W rondlu rozpuść masło i wymieszać z mąką. Stopniowo dodawać mleko, gotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Do masy grzybowej dodać sos i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować część lub całość zupy.

Kapuśniak z kiełbasą

Składniki:
– 1 mała główka kapusty
– 6 szklanek bulionu
– 15 dag kiełbasy
– 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (7 dag)
– 2 marchewki (15 dag)
– 1 cebula (10 dag)
– 2 listki laurowe
– po 3 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
– 3 łyżki oleju
– 3 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, tymianek)
– sól
– pieprz czarny mielony

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w kostkę lub w paseczki, dodać do cebuli i wymieszać. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Jarzyny dodać do zupy i gotować do miękkości. Doprawić do smaku i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.