Proste i szybkie ciasto z owocami: śliwki, jabłka, morele
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej;
- 20 dag masła lub margaryny;
- 15 dag cukru;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier waniliowy;
- 1 kg śliwek, jabłek lub moreli;
- 1 łyżka masła;
- 2 białka;
- 4 łyżki cukru;
Masło utrzeć do białości. Dodać mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Wyłożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy i upiec w całości na złoty kolor. Umyte, obrane i pozbawione pestek śliwki poddusić chwilę na wolnym ogniu z łyżką masła i cukru. Nadzienie (trochę ostudzone) wyłożyć na upieczony spód. Z dwóch białek i trzech łyżek cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na śliwki a ciasto włożyć jeszcze na chwilę do ciepłego piekarnika. Piana powinna się lekko zarumienić.