Potrawy z boczniaków – różne pomysłowe przepisy na dania z boczniakami, boczniaki | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Potrawy z boczniaków – różne pomysłowe przepisy na dania z boczniakami, boczniaki

22 lutego 2019, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o boczniakach? To nic innego, jak grzyby o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych.  Swoją mocą obniżają cholesterol, a nawet potrafią zniszczyć komórki nowotworowe. Zobacz co pysznego możesz ugotować z boczniaków i dlaczego warto je jeść.

boczniaki233

 

Właściwości

Zacznijmy od małego przedstawienia tych cudownych grzybów. Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, które możesz spotkać zarówno w lesie, jak i parku czy ogrodzie. Kapelusze posiadają kształt muszli oraz barwę od popielatej aż po ciemnoszarą.  Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce. 

boczniaki244

 

Smażone boczniaki z sosem jogurtowym

Co kupić?

  • 500 gram boczniaków
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 łyżki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • bułka tarta zmieszana z kaszką kukurydzianą w proporcji 4:1
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • sól

Boczniaki czyścimy szczoteczką, mąkę mieszamy z przyprawami oraz płatkami drożdżowymi i około 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto, odstawiamy na 15 minut.

Boczniaki maczamy w cieście a następnie w tartej bułce z kaszką, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło z sosem – jogurt mieszamy z chrzanem, doprawiamy solą.

Boczniaki w towarzystwie warzyw

Co kupić?

  • 0,5 kg boczniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki średniej wielkości
  • połowa selera średniej wielkości
  • 1 por średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego – może być z kostki – wtedy należy uważać z solą
  • 4 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Boczniaki opłucz pod bieżącą wodą, po czym je odsącz i połóż blaszkami do dołu aż do wyschnięcia. Potem pokrój je na małe i podłużne kawałki. Pokrój na słupki marchewkę, pora oraz korzeń pietruszki. Cebulę należy obrać i pokroić na ósemki. Teraz rozgrzej masło z olejem i wrzuć wszystko na patelnie. Smaż 3-4 minuty ciągle mieszając. Następnie przeżuć wszystko do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy i duś przez 20 minut. Możesz podawać z ugotowanymi jajkami i natką pietruszki.

boczniaki z warzywami

Boczniakowy sos

Co kupić?

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag boczniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy jarzynka
  • pieprz i sól
  • sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym zeszklij ją w rondlu z olejem. Boczniaki umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj je do rondelka oraz masło. Dodaj 2-3 łyżki wody i gotuj 5-7 minut.W kubeczku wymieszaj śmietanę i łyżkę mąki. Dodaj jarzynkę, paprykę i wodę. Całość wymieszaj i wlej do grzybów.  Zagotuj sos i dopraw do smaku przyprawami i sosem sojowym.

boczniakowy sos

Gulasz boczniakowy

Co kupić?

  • boczniak 30dkg
  • Papryka czerwona 1 średnia
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 2-3 ząbki
  • lubczyk suszony(dałam mrożony)
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • Papryka w proszku słodka 1 łyżeczka
  • pieprz i wegeta

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka  i usmaży na maśle. Pod koniec dodaj czosnek, który wcześniej drobno pokrój. Na drugiej patelni usmaż boczniaki pokrojone w paski. Po chwili dodaj do nich paprykę i zalej całość bulionem lub wodą. Dodaj lubczyk i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj cebulę z czosnkiem. Teraz roztrzep mąkę z wodą i dodaj do gulaszu. Całość dopraw do smaku i na sam koniec dodaj śmietanę zahartowaną sosem.
boczniaki gulasz

Sałatka

Co kupić?

  • Mieszanka sałat (frisee ,radicchio ,escarola +roszponka)
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 l mleka
  • 150 g sera żółtego (ulubionego)
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • 250 g pomidorków śliwkowych
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po garści sezamu i pestek z dyni
  • sól ,pieprz
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy

Przygotowanie:

Boczniaki umyj, osusz i podziel na kawałki. Zamocz je na 2 godziny w mleku z solą oraz pieprzem. Po tym czasie odsącz je i panieruj mąką, jajkiem oraz bułką tartą. Usmaż je na złoto i ostudź. Teraz opłucz sałatę, osusz ją i porwij na mniejsze kawałki, natomiast pomidorki podziel na ćwiartki. Pomieszaj je z sałatą oraz pokrojoną cebulą. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i całość wymieszaj dokładnie. Upraż sezam oraz pestki z dyni na suchej patelni i dodaj je do sałaty po przestudzeniu. Dorzuć boczniaki, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz starty żółty ser.

boczniaki sałatka

Tagliatelle

Co kupić?

  • 25 dag makaronu tagliatelle
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 35 dag boczniaków
  • 50 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu warzywnego (kostka)
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby oczyść, a pomidory umyj i osusz.  Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Czosnek należy obrać i pokroić w plasterki. Listki tymianku poodrywaj od gałązek i posiekaj. Grzyby usmaż na oliwie, po czym dodaj pomidory, czosnek oraz tymianek. Podduś chwilę całość i zalej octem oraz rosołem. Gotuj przez 2 minuty. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj przyprawy do smaku.

boczniaki makaron

Carbonara z boczniakami

Co kupić?

  • 400 gram makaronu wstążki
  • cebula
  • 300 gram boczniaków
  • 50 gram masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki sera
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz

Cebulkę pokroić w kostkę, boczniaki w cienkie plasterki, smażyć na rozgrzanym maśle kilka minut. Makaron przygotować al dente. Dp boczniaków dodać śmietanę oraz część natki pietruszki, przyprawić do smaku. Wrzucić teraz gorący makaron, starty ser wymieszany z żółtkami oraz chrzanem, wymieszać.

boczniaki2hh

Pieczone rwane boczniki  w sosie sos barbecue

 

Co kupić?

  • 500 gram boczniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek sosu sos barbecue
  • łyżeczka ostrej lub wędzonej papryki czerwonej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Grzyby szarpiemy na kawałki podłużne, oliwę mieszamy z przyprawami i sosem sos barbecue. Marynatą zalać grzyby i piec około 30 minut. Podawać do bagietki z dodatkiem dipu lub sałatki z ogórka kiszonego z cebulą.

boczniaki2

 

Zobacz również:

Dania z pieczarkami – przepisy na pyszne potrawy z pieczarek!

Top 10 dań mięsnych jednogarnkowych

Suflety słodkie i wytrawne – przepisy

Wegetariańskie przepisy na obiad i kolacje

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz